[ACTUALIZARE 2] Cazul omului străzii OMORÂT ÎN BĂTAIE ÎN SEDIUL POLIȚIEI LOCALE trece la următorul nivel. Avocatul familiei a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din „purtare abuzivă”  în „loviri cauzatoare de moarte”

banner mesaj DGPLA 1
Distribuie:

[ACTUALIZARE 2] Cazul bărbatului care a decedat după bătăile aplicate în sediul Poliției Locale revine în atenția publică. Avocatul familiei a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei din „purtare abuzivă”  în „loviri cauzatoare de moarte” și extinderea cercetărilor și împotriva unui al treilea polițist local. Jurnaliștii de la Libertatea au venit la Arad pentru a investiga cazul. Jurnaliștii din presa locală arădeană încă tac pe acest subiect, prea multe „prietenii” cu directorul DGPLA îi împiedică să vadă realitatea. Singura reacție publică, în afară de articolul nostru, a avut-o un grup de „anonimi” care au afișat un banner în fața DGPLA:

banner mesaj DGPLA


Deși au trecut mai bine de 3 luni de când un bărbat a decedat după ce a fost bătut în sediul Poliției Locale de pe „Victoriei”, polițiștii locali implicați în acel incident  își desfășoară în continuare activitatea în cadrul DGPLA, raporturile de muncă ale acestora neîncetând, și nefiind demarată nicio anchetă internă în cadrul instituției cu privire la eveniment. Chiar dacă nu se pot face publice multe informații din dosarul penal, putem spune doar că polițistul de caz nu bate pasul pe loc. Au fost ridicate imaginile de la sediul DGPLA din acea zi, iar imaginile confirmă tot ce am scris în știrea inițială. Imaginile confirmă că bărbatul a fost dus la sediul instituției pe picioarele lui,  încătușat, cu mâinile la spate, și lovit chiar în timp ce se deplasa de la mașina cu care a fost dus și până în încăperea unde și-a găsit sfârșitul. Mai mult, au fost audiați martori importanți, respectiv cei de pe ambulanța care a sosit pentru intervenție în sediul DGPLA. Conform surselor noastre, aceștia au declarat faptul că la momentul în care au ajuns, „bărbatul nu prezenta semne vitale și l-au resuscitat zeci de minute fără șanse, ulterior fiind transportat la spital”.

Contactat, avocatul familiei ne-a precizat și că a solicitat schimbarea încadrării juridice a faptei, a solicitat declinarea competenței către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și extinderea cercetărilor și împotriva celui de al treilea polițist.

Al treilea polițist local este Florea Ciprian Nicolae care nu are deocamdată decât calitatea de martor, nu de suspect ca ceilalți doi polițiști locali deși, conform imaginilor surprinse pe camerele de supraveghere a avut o contribuție și el în agresarea bărbatului încătușat și există date suficiente că acesta a avut acte de participație, concret la săvârșirea infracțiunii de loviri și vătămări cauzatoare de moarte.

„ S-a început urmărirea inițială cu privire la fapta de purtare abuzivă și ucidere din culpă, încadrare juridică aptă să atragă competența Parchetului de pe lângă Judecătorie.  Însă noi am formulat o plângere penală pentru loviri cauzatoare de moarte.  Am solicitat declinarea către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, pentru a începe cercetările privind săvârșirea infracțiunii de loviri cauzatoare de moarte și extinderea urmăririi penale și față de celălalt polițist”, ne-a spus apărătorul familiei, Cosmin Teodorescu.

Cererea avocatului cu privire la schimbarea încadrării juridice a faptei, declinarea competenței către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și extinderea cercetărilor și împotriva celui de al treilea polițist  a fost depusă la dosar de aproximativ 14 zile. Conform surselor noastre, cererea avocatului a fost aprobată iar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad și a fost preluat de procurorul de caz.

În ceea ce privește raportul de expertiză medico-legală,

conform informațiilor noastre, nu a fost încă transmis către IPJ Arad în forma finală. S-a comunicat un raport preliminar, fără concluzii dar cu promisiunea că „vor urma în scurt timp”. De fapt, dacă se încearcă cumva mușamalizarea acestui caz, acest fapt se poate întâmpla doar cu complicitatea celor de la medicină legală care ar putea concluziona că nu loviturile i-au cauzat decesul. Mai greu de asumat așa ceva. Avocatul familiei ne-a precizat și că, în cazul în care raportul medico-legal nu va fi conform cu realitatea, va fi contestat dar și se va depune plângere penală pe numele celui/celor care-și vor asuma acest fals prin propria semnătură. Deși avem fotografii cu corpul bărbatului decedat și putem afirma că prezintă urme evidente pe tot corpul, nu facem publice aceste imagini întrucât sunt probe în dosar.

Cazul a ajuns și-n atenția presei naționale, ziarul Libertatea titrând Moartea lui Vișinel. Polițiști locali din Arad, acuzați de familia unui bărbat de 32 ani: „L-au încătușat și bătut până l-au omorât”. Agenții continuă să lucreze pe durata anchetei

Nici jurnaliștii de la Libertatea n-au fost scutiți de indolența autorităților locale arădene care au refuzat să-și exprime un punct de vedere cu privire la acest caz. Jurnaliștii care s-au deplasat la Arad pentru a investiga acest caz au fost plimbați între DGPLA și Primăria Arad pe motiv de „nu avem purtător de cuvânt”. Noroc că l-au găsit pe Boca, administratorul public, care să-și asume un laconic răspuns către presă. Legat de ancheta internă care ar fi trebuit demarată în primul minut după incident, primăria le-a spus jurnaliștilor de la Libertatea doar că „nu a fost inițiată o anchetă referitoare la incident, paralel cu dosarul penal deschis în cauză”. Bine totuși că nu i-a făcut mincinoși, cum ne-a făcut pe noi primarul Bibarț într-o emisiune la radio (Vezi  #ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…)

În funcție de cum decurg cercetările, se poate lua în calcul inclusiv o acuzare de tăinuire și de alte fapte corespondente în sarcina directorului DGPLA, Toma Adrian care nu a avut nici măcar o reacție publică cu privire la eveniment.


[ACTUALIZARE 1] (07 august 2023): Dosar penal pe numele a doi polițiști locali în cazul bărbatului de 32 de ani din Lipova care a decedat în condiții suspecte după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul DGPLA de pe „Victoriei”

Mama și sora bărbatului în vârstă de 32 de ani din Lipova care a decedat în condiții suspecte după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul Poliției Locale Arad, prin avocat,  au formulat și depus plângere penală pe numele celor doi polițiști locali implicați în evenimentul sinistru și solicită tragerea la răspundere penală a acestora în calitate de coautori.

Plângerea lor a fost conexată dosarului penal deschis din oficiu imediat după incident (vezi în știrea inițială), dosar în care se efectuează cercetări. Familia, parte vătămată în acest dosar, susține faptul că polițiștii locali și-au depășit atribuțiile de serviciu, au manifestat un comportament abuziv față de bărbat, l-au agresat fizic prin aplicarea de lovituri ca urmare a cărora decesul a survenit imediat. În funcție de probatoriul administrat în acest dosar există posibilitatea extinderii cercetărilor și cu privire la alte fapte de natură penală săvârșite și de alte persoane.

Vom reveni asupra detaliilor relevante din acest dosar pe măsură ce acestea vor putea fi făcute publice, momentan caracterul tuturor actelor și probelor este secret.


Acesta nu este singurul dosar penal deschis cu privire la polițiștii locali arădeni

În faza de cercetare se mai află un dosar penal ( nr. 3199/P/2023)  deschis din oficiu cu privire la un alt episod de purtare abuzivă, relativ recent. Este vorba de episodul petrecut în plină stradă, în zona Podgoria, când un alt individ a fost  băgat în duba Poliției Locale și agresat.


Citește și: #ToțiȘtiau că Direcția Generală a Poliției Locale…


[TITLUL INIȚIAL](17 iulie 2023): Un bărbat de 32 de ani din Lipova a murit după ce a intrat în stop cardio-respirator în sediul Poliției Locale Arad

Numai în urmă cu câteva zile circula în toată presa locală și națională o filmare cu un individ agresat în mașina de intervenție a Poliției Locale Arad, de agenții acestei instituții, în văzul tuturor, în zona Podgoria din municipiu – incident nici pe departe unul izolat, ci doar unul care a putut fi filmat de oricine. Mai există o filmare cu un alt incident de acest fel, în care se vede clar cum un polițist local imobilizează un individ, agresându-l și înjurându-l chiar în buricul târgului, pe Bulevardul Revoluției. Cine va dori să ancheteze și acest caz, poate solicita oficial înregistrarea evenimentului.

Aceste metode au degenerat însă, vineri, 14 iulie, când doi polițiști de la Biroul de Ordine Publică (vezi aici și Am descoperit CEL MAI INUTIL BIROU DIN ARAD. Se numește BOPI, e înființat pe lângă lege, are 28 de angajați și, într-un an, nu a avut NICIO ACTIVITATE! ) al DGPLA au dus la sediul instituției un bărbat în vârstă de 32 de ani, căruia i-au aplicat corecții fizice până când acesta a intrat în stop cardio-respirator.

A fost solicitată intervenția ambulanței care l-a transportat de urgență la UPU a Spitalului Județean Arad, unde nu s-a mai putut face nimic, declarându-se decesul sâmbătă, 15 iulie. Conform protocolului, cadrele medicale au anunțat poliția și a fost întocmit un dosar penal în acest sens.

Cei doi polițiști locali implicați în moartea acestui bărbat sunt Florea Ciprian Nicolae și Liber Florin Nicolae.

Aceștia s-au prezentat și ei la UPU vineri seara, unul dintre ei acuzând faptul că a fost agresat de bărbatul decedat (stropit cu bere și lovit cu sticla). În cursul zilei de astăzi, aceștia nu s-au prezentat la program pe motiv de „șoc suferit”.

Cei doi polițiști locali l-au luat pe individ în mașina poliției locale, vineri seara, din zona Gării, după mai bine de câteva minute în care s-au chinuit să-l prindă, alergând printre mașini. Polițiștii locali susțin că bărbatul era un om al străzii, însă sursele noastre spun că acesta era un om liniștit, care locuia în orașul Lipova, pe strada Mărășești, nici vorbă să fie om al străzii. Numele său este Muszunye Mircea Vișan ( zis Vișinel).

După ce l-au prins și l-au băgat în duba poliției locale, l-au transportat la sediul DGPLA de pe strada Victoriei, unde au continuat să-l agreseze pentru a-l „liniști”. Numai că, așa l-au „liniștit” încât bărbatul în vârstă de 32 de ani a făcut spume la gură și  a intrat în stop-cardio-respirator chiar în sediul DGPLA, iar intervenția ambulanțierilor și a celor de la UPU nu a putut să-l salveze, fiindu-i declarat decesul sâmbătă dimineața.

Am solicitat de la IPJ Arad informații despre acest caz, adică dacă a fost deschis un dosar penal în cazul unui bărbat bătut în sediul Politiei Locale ( vineri seara) care a intrat in stop cardio acolo și a decedat la spital. Ce spune IPJ despre eveniment: 

„La data de 15 iulie a.c., personalul Spitalului Clinic Județean Arad a informat Inspectoratul de Poliție Județean Arad despre faptul că, la data de 14 Iulie a.c., un bărbat de 32 de ani a fost transport în stare de șoc la camera de urgențe, unde cel în cauză a decedat.

Din cercetări s-a stabilit faptul că, un bărbat de 32 de ani, din Arad, în timp ce se afla în sediul Poliției Locale, i s-ar fi făcut rău. Bărbatul este cunoscut ca și consumator de substanțe cu efect psihoactiv.

A fost dispusă efectuarea autopsiei în vederea stabilirii cauzei decesului și luarea măsurilor de urmare.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, pentru clarificarea stării de fapt și luarea măsurilor legale, dacă se impun.” – ne-au transmis comunicatorii IPJ.

Cauza decesului

Conform surselor noastre, în urma efectuării autopsiei, cauza decesului a fost stabilită ca fiind „intoxicație cu substanțe psihoactive”, nu știm însă dacă au fost făcute referiri și la posibile urme ale vreunei agresiuni.  Raportul efectuat de Medicina Legală a fost transmis către IPJ Arad.

Evident, acest eveniment nefericit este în curs de mușamalizare la nivelul DGPLA, ca multe altele

Conform surselor noastre, acest eveniment apare pe filmările camerelor de supraveghere ale DGPLA, nu știm însă pentru cât timp, întrucât nu ar fi pentru prima oară când dispar înregistrări importante, chiar la „ordinul” directorului instituției.

Mai mult, problema care decurge din acest caz, este una și mai complicată: pregătirea polițiștilor locali pentru asemenea intervenții,

cine le face instructajul, cum li se face instructajul, de ce li se permite să depășească anumite limite ale atribuțiilor, de ce li se trec cu vederea din partea conducerii Poliției Locale asemenea „metode”. De ce nu solicită ajutor din partea celor calificați în interacțiunea cu persoanele recalcitrante, aflate sub influența alcoolului sau stupefiantelor, sau a acelor ce prezintă afecțiuni psihice?


Articol asociat: Am descoperit CEL MAI INUTIL BIROU DIN ARAD. Se numește BOPI, e înființat pe lângă lege, are 28 de angajați și, într-un an, nu a avut NICIO ACTIVITATE!


Editare ulterioară:

Muszunye Mircea Vișan va fi înmormântat marți, 18 iulie.

ucis de politistii locali

Categorie: Investigații, Știrea Zilei
Etichete: bătut în sediul poliției locale Arad, decedat în sediul poliției locale, DGPLA, Florea Ciprian Nicolae, Liber Florin Nicolae., politisti locali
Distribuie:
Articolul anterior
Festivalul de Film Maghiar „Filmtettfeszt“, ediția 2023, la Cinematograful „Arta“ din Arad
Articolul următor
Cazul Laurei Roșca (DJ Lalla), găsită moartă pe plajă: ce arată raportul toxicologic
Bagă un „16”

34 de comentarii. Leave new

 • Redacția….ați fost la Lipova,ați vb cu părinții decedatului? Întrebați-i de ce nu-l primesc în casa,de bun ce ii?irelevant dacă era om al străzii sau nu,da nu mai dați informații eronat.si App,era o persoana extrem de violenta

  Răspunde
  • Și asta înseamnă că trebuia omorât de locali și e bine ce au făcut?

   Răspunde
   • Avatar of Agapi Vasile
    Agapi Vasile
    17 iulie 2023 14:23

    Ai tu dovada ca a fost omorat de ei? Cum poti sa acuzi !? Cum poti sa minti in asa hal? Cat de batut in cap trebuie sa fie cineva sa creada asa ceva.
    Asta e crima, omor cu premeditare. Automat cei in cauza fac puscarie si nu cred ca cineva doreste acest lucru pt un terchea berchea care creeaza probleme in oras. Fugi tare de aici.

    Răspunde
    • Omul a făcut spume la gură și stop cardio-respirator IN SEDIUL POLIȚIEI LOCALE!- ceea ce denotă că acolo s-au întâmplat chestii, nu suntem copii de grădiniță să credem altceva. Chiar dacă certificatul medico-legal după autopsie nu face referire la urme de violență (presupun că nu face), asta nu înseamnă că nu l-au agresat. Nu am spus că polițiștii locali si-ar fi dorit să-l omoare, doar că nu sunt instruiți cum să intervină în asemenea situații. Își pierd cumpătul și agresează oamenii. Având în vedere cât de multe cazuri de acest gen se întâmplă la DGPLA, problema cea mai gravă e că nu sunt analizate punctual cazurile, să li se spună ce anume greșesc când intervin așa.

     Răspunde
     • Ancheta se face după dovezi și probe, nu după presupuneri.

     • probele video lamuresc totul. daca nu mai exista, e claaaar.

      mai mult, poze cu cadavrul exista? sunt urme de violente fizice?

    • Important ii sa fie cât mai inflorit articolul…

     Răspunde
     • Avatar of Agapi Vasile
      Agapi Vasile
      17 iulie 2023 17:28

      Clar si Corect.
      Nu sunt nici pro nici contra lor, dar aici miroase a denigrare a institutiei ceea ce e urat din partea ziaristilor. Nu inteleg de ce..!?

  • Avatar of un cetățean
   un cetățean
   8 august 2023 0:20

   Din câte observ mama și sora nu îl văd așa animal cum îl portretizezi dumneata, deci în final… rezultatul este dosar penal. Ce ai vrut să scoți în evidență cu comentariul ăla? Vezi? Oricât de nenorocit a fost săracul om, tot a avut o familie care l-a iubit și vor dreptate, iar din comentariile tale pe care le citesc, se pare că dumneata ești chiar șeful acestor scursuri și nici măcar nu încerci să ascunzi acest lucru, ba mai mult, începi și ameninți oamenii, iar în lumina acestor evenimente, comportamentul dumitale este cel puțin deplasat. Ar fi fost cel puțin decent să dai dovadă de un minim de respect și resemnare, pentru că angajații instituției pe care dumneata o conduci au comis indiscutabil o crimă. Normal ar fi fost să fie denunțați și trași la răspundere chiar de dumneata. Dar de ce ne mirăm, dacă ai așa comportament, subalternii tăi de ce să nu își permită să recurgă la astfel de fapte, că doar au spatele asigurat. Iar faptul că dumneata ameninți lumea pe aici în mod direct că vor păți ceva, denotă cel puțin o atitudine de grup organizat.

   Răspunde
 • bine ca george floyd fu mai bun…de ce ,,societatea civila” din arad nu iese in strada sa protesteze?
  doar la fel ca ala care a initiat BLM era minoritar, cu antecedente, sub influenta…
  hallo USR, hastagisti, toata scursura Oengista aradeana, Miscarea, Cetatea Voluntarilor, ce faceti? hai ca este momentul :))
  dar sunteti mai boschetari ca defunctyul, iesiti doar pt bani si interese.
  iar acest material a aparut datorita lui Valeriu, ceilalti or sa o dea moarta.
  prietenii stiu de ce :))

  Răspunde
 • Draga redactor…am scris..irelevant dacă e om.al străzii sau nu….de unde ști tu ca se va musamaliza evenimentul asta???în locul tău as fii atent la ce scriu..poate te trezești cu un proces…

  Răspunde
  • Avatar of Agapi vasile
   Agapi vasile
   17 iulie 2023 17:30

   Ar merita.
   Plus ca au facut public numele agentilor. Nu se tine cont de dgpr?

   Răspunde
   • Ii GDPR…lucrezi cumva si tu la locala?

    Răspunde
   • auzi mă milițianule, ia-l pe tovarășu tău diadem și faceți pași că se vede clar că aveți implicații emoționale cu făptașii din moment ce o dăm deja subtil și în ușoare amenințări cu procese și alte chestii. ciocu mic și joc de glezne că indiferent ce sau cine a fost omul ăla sau ce probleme a avut în viață, voi nu sunteți pe post de călăi. sunteți plătiți din banii noștri și deja o ardeți cam în stil mafiot, că de altceva nu sunteți buni. da cine pula mea vă credeți voi mă, credeți că sunteți ceva zei, sau ce mai exact? săptămâna trecută iar v-ați încordat de l-ați încins pe unu în plin centru în dubă, ce s-a întâmplat acuma e karma fraților și din nou dați dovada de prostie crasă, ca în loc să învățați ceva din asta, voi o dați în continuare în mafioțisme și amenințări …. așa proști sunteți că vă credeți deștepți, da oricine a citit comentariile pe aici s-a prins ușor după gradul de patos și dedicație cu care v-ați implicat în subiectul ăsta ca sunteți ori apropiați de ai făptașilor, ori milițieni ca și ei ori ba chiar aș putea să îndrăznesc să spun că la ce inteligență ați demonstrat, poate tocmai cei doi criminali și o dați ba așa, ba așa, că nah, altceva ce a mai rămas? foarte bine că avem ziariști care scot la iveală putregaiul din sistem, maxim respect! ce credeți? că acuma o să se cace pe ei să șteargă articolul că lătrați voi pe aici? …. atunci încăodata iq-ul vostru și-a spus cuvântul

    Răspunde
  • O sa cazi Tomiza .Ți-ai făcut-o singur și tu și Bibi .

   Răspunde
 • Avatar of Valentin Ioan
  Valentin Ioan
  17 iulie 2023 23:02

  ” Power to the people ” sau ” law and order „?

  Răspunde
 • Avatar of fost alegator
  fost alegator
  17 iulie 2023 23:17

  halo senatori, deputati acuma coruptia nu mai ucide? de ea nu va temeati deoarece facea parte din voi, de aia behaiati pe strada dupa voturi. de politie…se stie ca bataia doare. fatalailor, sa dea Dumnzeu sa ajungeti din alesi -detinuti. Si sa va pazeasca Sosoaca,, aia de care va temeti

  Răspunde
 • Când trebuie spălați unii foarte repede iese raportul legistului de obicei un raport toxicologic dura până la 6 luni.

  Răspunde
 • Gunoaie jegoase, criminali ordinari, sper sa putrezească în pușcărie! Jegurile astea care procedez asa sunt criminali iar ce au jacuzzi infecții aia 2 se numește criminali cu premeditare! Indiferent cine a fost sau ce a făcut nu aveau infecții aia drept sa îl trateze asa și sa îl ucidă!

  Răspunde
  • Dap

   Răspunde
  • Ei Diadem ,femeie ești.
   Ba tu ești Toma directorul mercenarilor .Dar nu ai coaie sa iti asumi!

   Răspunde
  • Șanț deacord cu tot ce spui,iar daca se dovedește ca ei l-au omorât sa facă închisoare conf.legii.deranjant este articolul în care fără nici o „ancheta” doar presupuneri se dezvolta o crima…app ,defunctul l-a lovit pe unul din pol.loc cu sticla de bere în cap.

   Răspunde
   • Hai că încet-încet îți dai drumul… povestește-ne cum l-a lovit defunctul pe „local” cu sticla de bere! Dacă ne dai și raportul scris pe speța asta (eventual semnat de tine), ești prietenul nostru… așa „Diadem” cum ești.
    App – oamenii ăia cu sediul în Filipine știu că le folosești adresa de mail în mod abuziv? Tot Motrea îți lucrează și via de pe Pâncota?…

    Răspunde
   • Tu sti cel mai bine ca l-au omorât și crede-ma ca exista și probe!!!Acesta iti este sfârșitul și tie.

    Răspunde
 • Avatar of Cetateanul
  Cetateanul
  19 iulie 2023 22:10

  MUI_ TOM@

  Răspunde
 • La cati securiști si milițieni sunt angajați la Politia Locala, sigur se ascunde printre ei si un torționar care inca mai isi cauta rostul in viata…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

UTA Official App

UTA Official App
DOWNLOAD