Stoica Noemi și Cezar Bîgu, doi elevi din Arad, au reprezentat România la Ars Electronica 2024 în cadrul programului Youth Exchange cu sprijinul Asociației Doar Mâine | INTERVIURI

design fara titlu 6
Distribuie:

Stoica Noemi, elevă la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” și Cezar Bîgu, elev la Colegiul Național „Moise Nicoară”, au participat la ediția din 2024 a festivalului Ars Electronica, desfășurat între 4-8 septembrie în Linz, Austria.

Cei doi tineri au fost selectați și propuși de Asociația Doar Mâine, în parteneriat cu Create Your World, platforma educațională a festivalului, pentru a reprezenta România în cadrul programului Youth Exchange.


Recent, am avut ocazia să stau de vorbă cu Stoica Noemi și Cezar Bîgu. Am fost curioasă să aflu cum percep ei viitorul artei digitale după această experiență, iar răspunsurile lor au reflectat dorința de a aduce inovație și creativitate în comunitatea lor, inspirând și alți tineri să se implice în astfel de proiecte.


Ce scop are Youth exchange? Ce ați făcut în cadrul programului?

Noemi Stoica: Scopul Youth Exchange-ului este de a ne deschide mintea, să învățăm ceva nou, ceva cu ce nu suntem obișnuiți.

Cezar Bîgu: După părerea mea, scopul Youth Exchange-ului a fost în principiu să unească persoane din culturi și naționalități diferite pentru a lucra împreună către un scop comun. În cadrul programului am luat parte la laboratorul de podcast a cărui scop a fost să creeze materiale audio pe o anumita tematică sub format de podcast, ca ulterior să fie publicate în cadrul festivalului.

Noemi Stoica: La Podcast Lab am avut ocazia să cunoaștem o modalitate modernă de a exprima gândurile și opiniile prin voce. Ai posibilitatea să creezi un podcast oriunde, oricând, oricine ai fi, despre tot felul de subiecte. Pe lângă atelierul de podcast am avut și alte ateliere care ne-au pregătit pentru a crea propriului nostru podcast.

În prima zi am avut un atelier despre cum sa edităm înregistrări și să ne familiarizăm cu vorbitul în fața unui microfon. Pentru mine a fost prima dată când am vorbit în fața unui microfon specific interviurilor pe care le vedem la TV.

A doua zi am învățat cum să plănuim tema podcast-ului. Am avut niște jocuri interesante care ne-au ajutat să ne decidem despre ce vrem să facem proiectul nostru. Iar în restul zilelor ne-am ocupat de producția podcast-ului.


Care au fost cerințele/ce sarcini ați avut?
Cum a fost experiența per ansamblu? Cum a fost echipa? Ați explorat Linzul?

Noemi Stoica: Experiența a fost chiar foarte faină, dacă aș avea șansa de a mai participa o dată la Ars Electronica cu siguranță aș face-o. Mi-a făcut multă plăcere să vorbesc cu persoane din culturi diferite de a noastră.

Cezar Bîgu: A fost cu siguranță o experiență frumoasă care consider că m-a ajutat în formarea mea ca persoana. Am avut ocazia sa interactionez cu multi oameni din toate colturile lumii și să înțeleg diverse perspective asupra unor probleme care ne afectează pe toți. De asemenea am avut oportunitatea sa cunosc si persoane de varsta mea din cadrul youth exchange-ului, si sa formez prietenii.

Noemi Stoica: Deși nu eram mulți în echipă ne-am înțeles foarte bine. Spre final nu am apucat să ne luăm rămas bun de la toți deoarece unii plecaseră deja spre casă.

Linz-ul nu e un oraș foarte mare dar m-am simțit cumva că făceam parte din el. Am cunoscut foarte mulți români în suburbia în care am stat înainte de a ne muta la cazare. În centrul orașului cel mai interesant loc pe care l-am vizitat a fost o librărie pe 4 etaje. Nu știam că o librărie poate avea atâtea secțiuni, aveau până și cărți de fotografie profesionala. Am petrecut majoritatea timpului acolo doar din cauză că era un loc foarte plăcut.


Cum vi s-a părut festivalul Ars Electronica?

Noemi Stoica: Festivalul a avut niște evenimente și lucrări care mi s-au părut incredibile. Am văzut atâtea lucrări de artă încât nici nu mă pot decide care mi-a plăcut cel mai mult. Tot legat de festival m-a uimit.

Cezar Bîgu: Festivalul Ars Electronica, cel puțin din experiențele mele anterioare cu alte festivaluri artistice și evenimente culturale, mi s-a părut unul dintre cele mai frumoase evenimente de genul acesta. Totul, de la locații, artiști, la serile de petrecere organizate după eveniment, mi s-au părut organizate perfect astfel încât toată lumea să se poată bucura de festival.


Care au fost lucrările voastre preferate?

Noemi Stoica: Am mai multe lucrări care m-au uimit, sincer aș putea spune că tot festivalul în sine e o lucrare care m-a uimit. Concertele de la Club Night au fost unele dintre preferatele mele din cauză că am ascultat pentru prima dată genurile mele preferate de muzică live. MetaCat a mai fost o lucrare drăguță care mi s-a părut interesantă. Una dintre camerele din bunker-ul clădirii avea o lucrare cu niște pești care puteau să plutească și aveau capacitatea de a se mișca în jurul camerei automat. Aceasta a fost una dintre cele mai deosebite și plăcute lucrări de la festival.


Recomadați tinerilor această experiență? Și dacă da, de ce?

Noemi Stoica: Nu ezitați șansele de a vedea și participa la toate lucrurile incluse în festival. Fiecare lucrare are o poveste unică în spatele ei care merită văzută și auzită.

ars electronica


Podcasturile celor doi se pot asculta pe Spotify:


Aceasta nu este prima experiență internațională pentru elevii arădeni, anul trecut Irimia Alexandra și Aciocîrlănoaei Ileana au avut ocazia să participe la Ars Electronica, dezvoltându-și abilitățile în domenii precum arta și tehnologia. Participarea lor la Ars Electronica le-a oferit un cadru inovator de exprimare creativă și posibilitatea de a colabora cu alți tineri din întreaga lume.

Asociația Doar Mâine, care colaborează cu Create Your World, Ars Electronica de mai mulți ani, a propus până acum patru elevi pentru acest program de schimb internațional, iar din Austria au participat doi tineri austrieci, Vincent Adali și Leonard Pabisch, care au vizitat România anul trecut.

Această colaborare continuă să ofere tinerilor oportunități valoroase de dezvoltare personală și profesională într-un context internațional.

Asociația Doar Mâine pregătește mai multe proiecte de acest gen în viitor, având un impact pozitiv prin promovarea dezvoltării culturale și artistice, cu un accent deosebit pe susținerea tinerilor artiști și îmbinarea artei cu tehnologia.


 

Categorie: Dialoguri, Educație
Etichete: Ars Electronica, asociația Doar Mâine, Cezar Bîgu, doar mâine, Noemi Stoica
Distribuie:
Articolul anterior
Freedom of Music, la Timișoara
Articolul următor
Bărbat de 29 de ani, trimis în judecată pentru incendierea cu intenție a unei case din Chișlaca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie