Recomandări de la DSP pentru evitarea valurilor de caniculă

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Având în vedere creșterea temperaturilor în perioada curentă și disconfortul termic ridicat creat de acestea, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să transmită o serie de recomandări populației pentru prevenirea și combaterea efectelor caniculei asupra stării de sănătate. 

Recomandări pentru populația generală

  • Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
  • Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
  • Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).
  • Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
  • Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. 
  • Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
  • Consumați fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

  • Hidratare corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe 
  • Se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
  • Se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei.
  • Se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum și pălărie de protecție pe cap sau umbrela.
  • Persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
  • Menținerea cu rigurozitate a igienei personale. 

Recomandări pentru angajatori:

-Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

  • reducerea intensității și ritmului activităților fizice
  • asigurarea ventilației la locurile de muncă
  • alternarea efortului dinamic cu cel static
  • alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer

-Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților

  • asigurarea necesarului de apă potabilă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb
  • asigurarea echipamentului individual de protecție
  • asigurarea de dușuri 

Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu:

-reduceți deplasările la cele esențiale

-nu vă deplasați între orele 11.00-17.00 

-consumați lichide între 2- 4 litri /zi 

-nu consumați alcool

-nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00

-evitați mâncărurile grele și mesele copioase 

-folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *