COMUNICAT DE PRESĂ
Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Sănătații și Agenţia Naţională pentru Plăți si Inspecție Socială a lansat procesul de selecție pentru 2000 unități administrativ teritoriale (UAT) din mediul rural (comune) care vor putea beneficia de finanţare în cadrul Proiectului „Furnizare de servicii integrate în comunitățile rurale – facilitarea accesului persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente şi de calitate”.
Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European Plus prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 în valoare totală de aproximativ 815 milioane de euro.
Perioada de implementare este de 60 luni respectiv ianuarie 2025–decembrie 2029. Obiectivul general al proiectului este creşterea incluziunii sociale şi reducerea sărăciei prin dezvoltarea seviciilor comunitare integrate în 2000 de comunități marginalizate din mediul rural.
Principalele beneficii:
- formarea echipelor comunitare integrate pentru furnizarea integrată a serviciilor sociale, medicale şi educaționale.
- oferirea de sprijin direct persoanelor vulnerabile, pachete alimentare, servicii de îngrijire la domiciliu, îmbunătățirea condițiilor de viață, consiliere educațională și profesională pentru depăşirea situațiilor de dificultate.
- dotare şi amenajare spații destinate furnizării serviciilor comunitare integrate.
- asigurarea de echipamente şi resurse pentru specialişti.
- susţinere financiară pentru 200 angajați din SPAS–uri care doresc să urmeze studii superioare de asistenţă socială etc.
Selecția UAT-urilor se face în ordinea depunerii dosarelor până la semnarea celor 2000 protocoale, procesul de selecție este de tip noncompetitiv principiul aplicat fiind „primul venit – primul servit”.
UAT–urile interesate trebuie să depună o scrisoare de intenție și alte documente necesare prevăzute în procedura cadru de selecție la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială ARAD.
Documentele se pot transmite electronic (pe adresa de e-mail indicată şi transmisă UAT- urilor) sau fizic pe adresa AJPIS ARAD, str. Horia, nr. 7, corp B, mun. Arad, jud. Arad.
Proiectul este un demers național care sprijină persoanele vulnerabile din zonele rurale. Scopul final este asigurarea unei vieți demne pentru toţi cetățenii, indiferent de locația geografică sau de situația lor economică. Acest proiect va contribui, de asemenea, la reducerea disparităților între mediul rural și urban, având un impact pozitiv asupra dezvoltării durabile la nivel local.
Director executiv AJPIS ARAD, Bătrîn Mariana Daniela
Adresa: mun. Arad, str. Horia, nr. 7, corp B; Tel: 025 IN 28 Fax: 0257 – 281934; e-mail: [email protected]; Web: arad.mmanpis.ro