95 de hectare, din care 73 de hectare terenuri cultivate, au fost afectate de incendii în luna iunie, în județul Arad

incendiu vegetatie
Distribuie:

În perioada 01 – 30 iunie 2025, subunitățile de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, cu sprijinul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au acționat pentru stingerea a 46 de incendii de vegetație uscată și culturi agricole, produse pe raza județului Arad.

Suprafața totală afectată de incendii a fost de aproximativ 95 de hectare, dintre care 73 de hectare au reprezentat terenuri cultivate. Incendiile au fost favorizate de temperaturile ridicate, lipsa precipitațiilor și vântul intens, condiții ce au determinat uscarea excesivă a vegetației.

Cauzele probabile ale producerii acestora sunt utilizarea focului deschis în spații deschise și fumatul în locuri nepermise.


Și cu această ocazie, pompierii le reamintesc cetățenilor că arderea vegetației este interzisă, extrem de periculoasă și poate duce la tragedii

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se pot extinde rapid pe suprafețe foarte mari, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea acestora.

În condiții de vânt puternic sau temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase, mai ales dacă în apropierea terenurilor afectate se află locuințe, păduri etc.

Cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanței de Urgență nr. 195 din 2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri, cu sau fără titlu, au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice, de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Nu uitați! Informații despre comportamentul adecvat în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.


Sursa: ISU Arad


 

Categorie: Știri
Etichete: culturi agricole, incendii de vegetație, ISU Arad, județul Arad, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Zeci de mărci auto, chemate în service | RAR lansează avertisment pentru șoferi
Articolul următor
Serviciul de bike-sharing, gratuit până în august | Regulamentul prevede sancțiuni de până la dosar penal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie