Țepe și fonduri de investiții

laurentiu costut
Distribuie:

 

 

 

 

Când membri, cel puțin ciudați ai guvernului, indiferent de culoarea lor politică,  ne propun diverse fonduri de investiții menite să aibă grijă de economiile noastre sau chiar de economia statului, instinctiv duc mâna la buzunar să văd dacă mai am portofelul. Guvernanții lăsați cu mâna în banii noștri sunt precum hoții de buzunare din tramvaie.

Parlamentul a adoptat miercuri, cu 174 de voturi „pentru”, 98 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri, proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, cât şi de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit.

Despre mult prea celebrele fonduri de investiții la care sute de mii de români și-au depus economiile, îmbătați fiind cu apă rece de mirajul îmbogățirii peste noapte, Caritas și FNI, cel din urmă fiind chiar garantat de stat prin CEC, nu cred că mai are rost sa vorbim. Însă, un fond mai puțin cunoscut publicului larg se alege cu o gaură de 11 miliarde de lei care au dispărut fără urmă.Fondul Național de Dezvoltare primește din pix banii încasați de România pentru privatizarea BCR de la prietenului și aliatului lui Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu. Scopul expres formulat în legislație era finanțarea investițiilor în infrastructura de transport a României, adică în autostrăzi. Acești bani – 3,5 miliarde de euro – au dispărut de pe fața pământului în a doua parte a lui 2008 și nu au mai fost văzuți niciodată. Tăriceanu, care promisese solemn că banii vor merge la investiții i-a cheltuit pentru acoperirea deficitului bugetar de peste 5%, adică pe salarii pentru bugetari, pensii și cadouri electorale. 3,5 miliarde de euro s-au făcut nevăzute prin pixul unui singur om.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, fond aprobat prin lege de către Parlamentul României  are ca scop atât dezvoltarea şi finanţarea din fonduri proprii şi din fonduri atrase, de proiecte de investiţii rentabile şi sustenabile, în diverse sectoare economice, prin participare directă ori prin intermediul altor fonduri de investiţii sau al unor societăţi de investiţii, singur sau împreună cu alţi investitori instituţionali sau privaţi, inclusiv prin participarea în parteneriate public-private, cât şi administrarea activelor financiare proprii, în vederea obţinerii de profit. Potrivit unui amendament al PSD adoptat de Comisia de politică economică, strategia investiţională a FSDI se aprobă de către Guvern şi este corelată cu un set de indicatori de performanţă pe termen scurt, mediu şi lung care vizează, fară a se limita, la următoarele:
a) dezvoltarea infrastructurii în România; b) crearea de locuri de muncă; c) stimularea inovaţiei şi a noilor tehnologii; d) creşterea capitalului uman pe termen lung; e) creşterea competitivităţii economiei româneşti. Parcă am mai văzut undeva aceste scopuri.De asemenea, sunt propuse 33 de companii de stat care vor face parte din Fondul Suveran de Investiţii, printre care: Engie România S.A., Societatea de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice – Elecrtica S.A., E.ON Energie România S.A., OMV Petrom S.A, Telekom România Communication S.A., Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti S.A., Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A. Chimcomplex S.A., Antibiotice S.A., Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridiciat şi Recipientelor sub Presiune S.A., Compania Naţională Loteria Română S.A., IAR S.A. şi Compania Naţională Unifarm S.A. Potrivit Eurostat, companiile care ar trebui să facă parte din FSDI trebuie să nu fie în insolvenţă. Faţă de forma adoptată de Senat, Comisia de politică economică a Camerei Deputaţilor a introdus în listă încă zece companii care nu produc profit: S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., Compania Naţională de Căi Ferate C.F. R S.A., Societatea de Radiocomunicaţii S.A., Poşta Română, Aeroportul Timişoara Traian Vuia, Uzina Termoelectrică Midia S.A., Compania Naţională Adinistraţia Canalelor Navigabile S.A. şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale S.A. Un alt articol spune că „pachetele de acţiuni aduse aport la capitalul social al FSDI în condiţiile prezentei legi se transferă din proprietatea privată a statului român în proprietatea privată a FSDI, acesta putând dispune liber de respectivele acţiuni, în calitate de bunuri proprii”. Totodată, potrivit proiectului de înfiinţare a Fondului, acesta este administrat într-un sistem dualist, de către un Directorat format din şapte membri, sub supravegherea unui Consiliu de Supraveghere format din nouă membri. În forma adoptată de Senat, capitalul social al FSDI era în valoare de 1,85 de miliarde de lei, iar Comisia economică a decis majorarea capitalului la nouă miliarde de lei.

Reacțiile nu s-au lăsat mult așteptate.
„Este cel mai mare tun care se pregătește patrimoniului de stat din ultimii ani!” – a declarat deputatul PNL Raluca Turcan într-un comunicat de presă. „Legea încalcă și art.135 din Constituție, care consacră faptul că România este economie de piață, bazată pe libera inițiativă şi concurentă. Despre ce concurență, despre ce economie de piață mai vorbim dacă prin lege, PSD-ALDE vor pune în mâna unor administratori necunoscuți de nimeni cele mai importante active ale statului român, procedând ulterior la repartizarea profiturilor total netransparent și discreționar, fără niciun control din partea niciunei instituții. Legea sfidează toate regulile economiei de piață funcționale și ale concurenței libere!
Cel mai grav este faptul că prin această lege se încalcă și art.136 din Constituție, deoarece proprietate privată a statului este transferată în proprietatea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, iar statul va fi pus în imposibilitatea de a-și îndeplini funcția sa principală – de a proteja interesele naționale ale românilor. Curtea s-a pronunțat de mai multe ori în această chestiune!” – mai spune Turcan.

La rândul său Victor Ponta, fost premier al României declară „Azi, Camera Deputaţilor va vota un proiect de lege prin care se va comite cel mai mare furt din averea statului român din istorie – peste 10 miliarde de euro. (…) Prin înfiinţarea Fondului Suveran (o idee impusă lui Liviu Dragnea de către un grup de afaceri din Israel – Rusia) tot ceea ce mai deţine statul român în companiile publice va trece în mod netransparent în mâini private din afara ţării!” El  susţine că acţiunile statului român la Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroportul Otopeni, Portul Constanţa, Salrom, Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Electrica vor fi trecute în acest Fond „administrat total netransparent şi necontrolat timp de 6 ani de către oamenii puşi de Dragnea (prima propunere de preşedinte al Fondului a fost Darius Vâlcov)”. „Acest Fond nu mai trebuie să respecte legile în vigoare privind administrarea societăţilor cu capital de stat, nu mai este supus controlului Guvernului sau Curţii de Conturi, poate vinde acţiuni şi active fără să respecte Legea privatizării şi nu va face listări la bursă care presupun transparenţă”

„Un astfel de fond va gravita, ca și Compania Națională de Investiții, în jurul politicienilor. Indiferent dacă alegem sau nu un management privat, politicienii vor avea un cuvânt greu de spus. Într-o țară în care până și postul de femeie de serviciu dintr-o școală este politizat, m-aș mira să fie diferit acolo unde resurse importante vor fi redistribuite. Mai mult, dacă ne uităm la insuccesul aproape total al managementului privat în companiile de stat îngrijorarea noastră ar trebui să fie și mai mare (a se vedea cazurile celebre de la Tarom, sau CFR Marfă). Atâta timp cât managerii privați provin tot din siajul politicienilor vor executa ordinele acestora fără să crâcnească. În plus, evaluarea va veni tot pe filiera politicienilor, deci obediența față de aceștia va fi una naturală. Consecința: o sumedenie de erori în alocarea resurselor (nu puține) va fi prezentă fără urmă de îndoială. Într-o țară coruptă cum este România crearea unui astfel de fond întărește puterea politicianului care va depune eforturi semnificative să controleze direct această „vacă de muls”. Cristian Păun-Republica

Sigur voi foarte atent la portofel. La orizont, hoții cu gulere albe vor încerca să-mi fure agoniseala.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: ALDE, Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, lege, parlamentari, PSD, USR
Distribuie:
Articolul anterior
Mai e mult până departe, dar la CJA entuziasmul e pe cele mai înalte culmi: s-a aprobat mutarea în acte a parcelelor din curtea „Județeanului” în vederea construirii noului Spital de Pediatrie
Articolul următor
Expoziția „DIN ETNOGRAFIA VĂII MUREȘULUI” va fi vernisată la MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ipj arad large

Analiza activității I.P.J. Arad în primele 3 luni din 2024: Infracționalitatea stradală, violența domestică, infracțiunile rutiere și furturile din societățile comerciale (produse de pe rafturi) au înregistrat o creștere. Se schimbă abordarea campaniilor preventive în școli

În cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 29 aprilie, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad a prezentat pe larg analiza activității în primul trimestru al anului. Infracționalitatea stradală, violența…