A apărut procedura de acordare a Certificatelor de Situație de Urgență!

csu
Distribuie:

 

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul privind acordarea certificatelor de urgență pentru operatorii a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2. Procedura este prevăzută în Ordinul ministrului Economiei nr. 791/2020 și a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

 

Ce prevăd reglementările?

Certificatele de Situație de Urgență (CSU) vor fi acordate de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri se acordă la cerere, solicitanților, operatori economici a căror activitate este afectată în contextul pandemiei SARS-CoV-2.

Solicitanții sunt persoanele îndrituite legal, conform prevederilor OUG 30/2020 și OUG 29/2020, respectiv:
operatorii economici care își întrerup activitatea total sau parțial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate (în principiu la această categorie se vor încadra hotelurile, restaurantele, cafenelele, instituțiile de spectacole, etc. Guvernul urmează să publice în zilele următoare o listă cu codurile CAEN pentru care se va aplica facilitatea)
operatorii economici care își reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19, respectiv înregistreaza o diminuare a încasarilor cu un procent de minimum 25% fata de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

 

Cererea pentru eliberarea CSU se depune de către solicitant, exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.

 

Ce tipuri de certificate vor exista?
Certificatele de situație de urgență vor fi emise în 2 forme:

Tip 1 – ALBASTRU – în forma prezentată în Anexa 1 a Ordinului, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere (modelul declarației este cuprins în Anexa 3 a Ordinului), din care rezultă întreruperea totală sau parțială a activității, ca urmare a deciziilor emise de autoritățile publice competente, potrivit legii, în perioada Stării de Urgență declarate.

csu tip1

 

Tip 2 – GALBEN – în forma prezentată în Anexa 2 a Ordinului, pentru solicitanții care cer acordarea acestuia în baza declarației pe proprie răspundere (modelul declarației este cuprins în Anexa 3 a Ordinului), din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020, cu un procent de minim 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

csu tip2

 

Atenție! Un solicitant poate cere eliberarea unui singur tip de certificat.

 

Unde vor fi folosite certificatele?

-În relația cu instituțiile publice pentru obținerea de facilități/măsuri de sprijin
-în relațiile comerciale, pentru renegocierea unor contracte.

Cum se obține certificatul?

În vederea obținerii certificatului de urgență TIP 1 (ALBASTRU) / TIP 2 (GALBEN), solicitantul încarcă în platformă următoarele informații și documente:
-datele de identificare
-declarația pe proprie răspundere a reprezentantului legal, prin care acesta atestă că toate informațiile și documentele care stau la baza cererii pentru obținerea certificatului sunt conforme cu realitatea și respectă legislația în vigoare raportat la tipul de certificat solicitat (cu referire la închiderea totală sau parțială a activității, sau la diminuarea încasărilor, în cuantumul indicat).

Solicitanții care nu sunt înregistrați la Oficiul Registrului Comerțului furnizează informațiile și documentele indicate mai sus și documente privind autorizarea activității.

Modelul declarației pe proprie răspundere se postează de către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pe platforma http://prevenire.gov.ro/.

declaratie

 

Documentele prevăzute mai sus se încarcă obligatoriu în platforma http://prevenire.gov.ro/, sub semnătura electronică a reprezentantului legal, al operatorului economic, sau a unui împuternicit al acestuia, deținător de semnătură electronică.

În situația în care reprezentantul legal nu deține semnătura electronică, acesta poate semna olograf, urmând ca toate documentele încărcate în platforma http://prevenire.gov.ro/ (inclusiv declarația pe propria răspundere) să fie semnate electronic de către împuternicitul desemnat în acest sens.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează CSU doar pe perioada existenței Stării de Urgență în România

 

Cum se verifică autenticitatea CSU și a informațiilor care stau la baza eliberării acestuia?
CSU sunt valabile fără semnătură și ștampilă, iar verificarea acestora se poate efectua pe platforma http://prevenire.gov.ro/, după serie și număr.

În cadrul acțiunilor de inspecție și control desfășurate de organele abilitate, acestea verifică inclusiv documentele care au stat la baza emiterii declarației pe propria răspundere de către solicitanți.

În ipoteza identificării vreunor suspiciuni rezonabile privind obținerea CSU, cu nerespectarea dispozițiilor legale, ori prin neatestarea situației reale de drept și/sau de fapt a solicitantului, se sesizează organele abilitate în vederea stabilirii măsurilor, potrivit competențelor.

În termen de 5 zile de la aprobarea și publicarea Ordinului în Monitorul Oficial (adică 30 martie), Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va asigura adaptarea și funcționarea platformei electronice http://prevenire.gov.ro/, în scopul implementării Ordinului, respectiv obținerii certificatelor.

 

*****

Articol preluat integral de la Ascent Group.Eu

Categorie: Știri
Etichete: Adela Cristea, agenti economici, Ascenr Group, Certificatele de Situație de Urgență (CSU), coronavirus, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministerul Economiei
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE] O femeie de 32 de ani din Șicula este în STARE CRITICĂ la ATI-ul Spitalului Județean, iar o avocată din Arad cunoscută ca reprezentând cetățeni ITALIENI este suspectă de COVID-19. Analizele câtorva dintre cadrele medicale de la Spitalul Județean Arad au sosit și, din fericire, primele sunt NEGATIVE la CORONAVIRUS
Articolul următor
Cu prilejul #coronavirusului și cu sprijinul autorităților, NE ÎNMULȚIM: încă un lot de 190 de „mediteraneeni adunați de pe străzile Romei” au fost… REPATRIAȚI ÎN CARANTINĂ cu o cursă charter operată de Tarom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

ferma

Un tractor a luat foc la o fermă din Turnu

Astăzi, în jurul orei 14:00, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol, la o fermă din localitatea Turnu. La locul…
ceitrei moise nicoara pr

Rock la „Moise” în pauza mare

Azi, la Colegiul Național „Moise Nicoară”, pauza mare a fost o surpriză plăcută. Pe holul festiv al liceului, trupa CEITREI a cântat un rock de cea mai bună calitate și…
72b2f818 0aae 46f7 8bb6 c9be6b036ea6

Arădenii de la LUPUS DACUS cântă la ATENEUL ROMÂN

  Ivită din „debandada minunată a rockului”, trecând prin conservatoarele obligatorii ale clasicismului cu aplicare pe muzica medievală, formația de muzică veche (actualmente, conform autoprezentării) LUPUS DACUS a ajuns la…