Acțiune ÎN MASĂ a D.S.P. și a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” pentru depistarea TUBERCULOZEI în 13 localități din Arad – VEZI LOCAȚIILE ȘI PROGRAMUL

dsp arad
Distribuie:

[COMUNICAT DE PRESĂ] – Screening TBC

În perioada 20.06.2022 – 29.07.2022, Direcția de Sănătate Publică Arad împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, va desfășura activități de depistare precoce (screening) a tuberculozei, având ca și focus grupurile vulnerabile din județul Arad, în cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, acesta fiind cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani.

Proiectulfinanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății, are o perioadă de derulare de cinci ani,

2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Caravana de depistare activă a tuberculozei se va desfășura în următoarele 13 localități: Săvârșin, Bata, Vârfurile, Buteni, Șicula, Șiria, Beliu, Cermei, Mișca, Vinga, Felnac, Secusigiu, Semlac începând cu 20 iunie 2022. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București oferă servicii medicale gratuite arădenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză.

România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză depistați și aflați în tratament.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată desigur de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinulautorităţilor locale, a medicilor de familie din localitățile respective, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali), proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. În urmă cu două săptămâni, Direcția de Sănătate Publică Arad a început demersurile în ceea ce privește informarea cetățenilor cu privire la această campanie, doua echipe deplasându-se în teren la nivelul UAT-urilor și a medicilor de familie pentru a le solicita sprijinulîn această acțiune.

Caravana Screening TB va strabăte comunele anunțate vreme de două luni (iunie și iulie) și va asigura accesul facil, aproape de casă, la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:

 

Localitatea Data
Săvârșin Luni, 20.06.2022
Săvârșin Marți, 21.06.2022
Bata Miercuri, 22.06.2022
Bata Joi, 23.06.2022
Vârfurile Vineri, 24.06.2022
Vârfurile Luni, 27.06.2022
Buteni Marți, 28.06.2022
Buteni Miercuri, 29.06.2022
Buteni Joi, 30.06.2022
Șicula Luni, 04.07.2022
Șicula Marți, 05.07.2022
Șiria Miercuri, 06.07.2022
Șiria Joi, 07.07.2022
Șiria Vineri, 08.07.2022
Beliu Luni, 11.07.2022
Beliu Marți, 12.07.2022
Cermei Miercuri, 13.07.2022
Cermei Joi, 14.07.2022
Mișca Vineri, 15.07.2022
Mișca Luni, 18.07.2022
Vinga Marți, 19.07.2022
Vinga Miercuri, 20.07.2022
Felnac Joi, 21.07.2022
Felnac Vineri, 22.07.2022
Secusigiu Luni, 25.07.2022
Secusigiu Marți, 26.07.2022
Secusigiu Miercuri, 27.07.2022
Semlac Joi, 28.07.2022
Semlac Vineri, 29.07.2022
Este vorba despre o camionetă dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid

– cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

De la demararea activității de screening al tuberculozei, jumătate din județele României au intrat în acest proiect, aproape 50 de mii de români beneficiind de serviciile caravanei. Județul Arad se va număra de luni printre acestea.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti:

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei.”

Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii din cele 13comune arădene.

Având în vedere că pandemia a diminuat drastic accesul pacienților cu alte suferințe în afara infecției cu SARS-COV-2 în spitale sau în alte cabinete medicale, iar diagnosticarea și tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanșarea stării de urgență, prezența caravanei în aceste comune Screening TB este un sprijin real de care au nevoie în special aceste comunități rurale.

Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Pentru mai multe informații legate de proiect, vă invităm să vizitați www.screeningtb.ro și pagina de facebook Screening TB Romania.

DIRECTOR EXECUTIV DSP Arad,
POTOLIA GEANINA

Categorie: Știri
Etichete: bata, Beliu, Buteni, cermei, D.S.P. Arad, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Mișca, Savarsin, secusigiu, Sicula, Siria, Varfurile, vinga
Distribuie:
Articolul anterior
Rezultate SUPERBE pentru arădenii Denise Bejan și Ovidiu Bălan (13 ani) la Campionatul Național de ATLETISM pentru copii 1 și 2 în aer liber de la Craiova
Articolul următor
[ACTUALIZARE 2] Baremul de corectare pentru proba de Limba Română la Evaluarea Națională 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…
profesori almas large

Profesori almășeni în Cipru

Timp de o săptămână, la prima mobilitate, în cadrul proiectului Erasmus+, un grup de profesori de la Școala gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș au participat la workshopuri de dezvoltare și…