[ACTUALIZARE 2] Călin Georgescu, sub control judiciar pentru 60 de zile | VEZI ACUZAȚIILE

calin georgescu ridicat din trafic
Distribuie:

[ACTUALIZARE 2] (17.50):

Surse din cadrul anchetei au declarat că fostul candidat la alegerile prezidențiale 2024 Călin Georgescu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. De asemenea, acesta a primit și interdicții, printre care interdicția de a lua legătura cu cei din dosar și de a părăsi teritoriul țării.


[ACTUALIZARE 1] (17.00): Călin Georgescu, inculpat în dosar

Parchetul General a anunțat, într-un comunicat, punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Călin Georgescu pentru mai multe acuzații, prima fiind instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale”.

Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de astăzi, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană fizică sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:

instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p.

comunicarea de informații false, prev. de art.404 C.p.

fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere)

iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002

promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5  din O.U.G. 31/2002

iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prev. de art. 6 alin.1 din Legea 157/2018.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Sursa: Ministerul Public)


[Știrea inițială] (ora 14.20): Călin Georgescu a fost ridicat din trafic și dus la Parchetul General

Călin Georgescu a fost ridicat de polițiști, miercuri, în trafic, în contextul perchezițiilor care au loc la mai mulți apropiați de-ai săi. Potrivit informațiilor furnizate de B1 TV, Georgescu a fost oprit de polițiști în trafic, dat fiind că nu a fost găsit la domiciliu.

Călin Georgescu a fost oprit de poliție în trafic în baza unui mandat de aducere și condus la Parchetul General pentru a fi audiat. Procurorii i-au adus la cunoștință lui Călin Georgescu calitatea de suspect.

Soția acestuia, Cristela, a ajuns și ea în fața Parchetului General unde erau deja prezenți susținători ai lui Călin Georgescu.


O înregistrare video cu momentul în care Călin Georgescu este ridicat din trafic și dus la parchet, filmată aparent de șoferul său, a fost distribuită pe rețelele de socializare de influencerul Mario Nawfal, o voce importantă din lumea MAGA, acesta afirmând că urma să îl intervieveze pe politicianul român în cursul zilei de miercuri.

 


România, în presa internațională după ce Călin Georgescu a fost săltat din trafic de polițiști

Publicația americană CNN a relatat în regim de „breaking news” despre știre cu titlul „Candidatul pro-rus la președinția României, audiat de procurori”. 


BBC scrie că „liderul populist de extremă dreapta Călin Georgescu a fost reținut de poliție în cadrul unei anchete a procurorilor privind fraude în campania electorală, după ce a apărut de nicăieri și a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut”. Publicația britanică a mai relatat că „susținătorii săi au declarat că acesta se afla în drum spre depunerea candidaturii pentru noile alegeri din mai, după ce turul al doilea din decembrie a fost anulat de Curtea Constituțională”. BBC reamintește, în cadrul articolului, că „la începutul lunii, JD Vance acuzase România că a anulat alegerile pe baza unor <> ale serviciilor de informații românești și a unei presiuni enorme din partea vecinilor săi”.


Politico scrie despre „candidatul pro-rus favorit în alegerile prezidențiale” și relatează, de asemenea, despre eveniment: „candidatul pro-rus favorit în alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, a fost reținut de poliție pentru audieri în legătură cu controversata anulare a votului din noiembrie anul trecut, pe care l-a câștigat”. Publicația scrie că „România a fost aruncată în haos politic la sfârșitul anului trecut, când Georgescu, un naționalist de extremă dreapta, pro-rus și sceptic NATO, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și urma să se confrunte cu reformista Elena Lasconi în turul al doilea”. Politico mai scrie și că „Criza electorală din România a stârnit reacții și în SUA, unde oficiali de rang înalt din administrația conservatoare au acuzat Europa că suprimă democrația și libertatea de exprimare. La Conferința de Securitate de la München, vicepreședintele american J.D. Vance a criticat dur Curtea Constituțională a României pentru decizia sa”.


„Populist de extremă dreapta”Washington Post care relatează, miercuri, că „un populist de extremă dreapta a fost oprit în trafic de poliție și dus la audieri de procurori”. Publicația americamă a mai subliniat că „Georgescu — care avea inițial un scor de o singură cifră în sondaje și a declarat zero cheltuieli de campanie — a surprins pe toată lumea când a câștigat primul tur, pe 24 noiembrie. Ulterior, au apărut acuzații de fraudă electorală și interferență rusă”.


Și agenția de știri britanică Reuters a scris despre eveniment. Jurnaliștii au scris că „procurorii români l-au convocat pe Călin Georgescu, candidatul de extremă dreapta care a fost favorit în alegerile prezidențiale anulate anul trecut, pentru a fi audiat în cadrul unei anchete mai ample asupra scrutinului”. Aceștia îl descriu pe Georgescu ca fiind un „critic al NATO și al sprijinului occidental pentru Ucraina”. 

Reuters scrie și despre Horațiu Potra  Reuters amintește și de perchezițiile asupra mercenarului Horațiu Potra, spunând că „procurorii au anunțat că au efectuat percheziții la 47 de locații aparținând unor persoane și organizații legate de Georgescu. La începutul lunii, anchetatorii au percheziționat și locuința șefului său de campanie”.

Britanicii relatează, în cadrul articolului, că „Georgescu a acuzat autoritățile că acționează într-un mod similar regimului comunist din trecutul României”.

Tot Reuters arată, în cadrul articolului, că Georgescu „a lăudat liderii fasciști ai României din anii ’30 și și-a exprimat admirația atât pentru președintele american Donald Trump, cât și pentru liderul rus Vladimir Putin”. Jurnaliștii menționează și că „membri ai administrației președintelui american Donald Trump au criticat dur România pentru anularea alegerilor” și că „vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat că această decizie demonstrează că România nu împărtășește valorile americane, în timp ce miliardarul Elon Musk l-a numit <> pe judecătorul-șef al Curții Constituționale, care a anulat scrutinul”.


Bloomberg și Le Figaro

Bloomberg a scris, de asemenea, despre acest subiect: candidatul extremei drepte la preşedinţia României, Călin Georgescu, a fost luat la întrebări de poliţie în cadrul unei anchete privind campania sa. Jurnaliștii notează şi că partidul de opoziţie AUR, de extremă dreapta, care îl susţine pe Georgescu în cursa prezidenţială, a anunţat că va organiza un protest în faţa biroului procurorilor.

„Candidatul extremei drepte din România, Georgescu, adus la interogatoriu”, titrează publicația franceză Le Figaro. „În cârje, el a fost oprit de poliţie în trafic cu un mandat de a fi dus la interogatoriu. Dimineaţa, zeci de percheziţii au fost efectuate la domiciliile apropiaţilor săi”, relatează Le Figaro citând „cotidianul de centru-stânga Adevărul”.


Voci care incriminează gestul autorităților române:



 

Categorie: Politice, Recomandări
Etichete: Călin Georgescu, inculpat, parchetul general, ridicat din trafic, suspect
Distribuie:
Articolul anterior
Începe „Liga celor o sută”, ediția de primăvară-vară
Articolul următor
[RECENZIE] Companion | Thrillerul cibernetic condus de Sophie Thatcher flirtează cu câteva idei bune, dar rămâne mediocru

2 comentarii. Leave new

  • avatar of virgil florea
    virgil florea
    26 februarie 2025 17:49

    Indiferent de ceea ce spun derbedeii din statul român și jurnalele, românii știu foarte bine ce se întâmplă sau ceea ce vor soroșiștii să facă în continuare pentru a-și păstra pozițiile. Toată mascarada de azi întărește pozția celor care nu mai vor să rămână cocoșați sub statul mafiot. Un pla de tipul celor din anii când comisarii sovietici făceau prăpăd printre patrioții români rămași în așteptarea americanilor. Îi luau pentru o nimica toată ca mai apoi să-i ducă la canal pentru a săpa non-stop pământ. Tot ce au comis azi slujitorii statului este aidoma modului de lucru al acelora de atunci.

    Răspunde
  • == DEMOCRATZIA DE SHATRA A FUNCTZIONAT PERFECT == SCARBA MI E == LA GUNOI CU FANARIHOTZII SI SLUGILE LOR CU EPOLETZI ==

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

mihai pasca 3

Siguranța școlară, necesitatea unei campanii de conștientizare cu privire la vaccinarea copiilor, sesiunile suplimentare de testare practică în zilele de sâmbătă pentru obținerea permisului de conducere și organizarea alegerilor din luna mai – temele conferinței prefectului Mihai Pașca

Prefectul Mihai Pașca a susținut miercuri, 23 aprilie, o conferință de presă în cadrul căreia a abordat punctual patru teme: organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, sesiunile suplimentare de testare…