[ACTUALIZARE 3] Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a întocmit un Dosar de URMĂRIRE PENALĂ pentru săvârşirea infracţiunii de ZĂDĂRNICIRE A COMBATERII BOLILOR, la PECICA

pecica
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În data de 24.04.2020 procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au întocmit un dosar de urmărire penală, urmare a faptului că la aceeaşi dată organele de cercetare penală din cadrul IPJ Arad –Poliţia Or. Pecica s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Pecica, aparţinând D.G.A.S.P.C. Arad, unde îşi desfăşoară activitatea 14 angajaţi şi sunt internate 48 persoane cu dizabilităţi, la data de 22.04.2020 s-a procedat la efectuarea testării pentru virusul SARS COV 2 (COVID19), iar la data de 24.04.2020, după prelucrarea testelor, s-a constatat faptul că un număr de 14 persoane (5 angajaţi si 9 persoane internate) sunt pozitive, respectiv infectate cu acest virus.

În cauză a fost dispusă de către organele de cercetare penală începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin.1 C.P. Urmărirea penală continuă sub supravegherea procurorului de caz
din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

*****

[TTLUL INIȚIAL] ( 24 aprilie, ora 11.00): Centrul de îngrijire și asistență a persoanelor cu handicap Pecica este, oficial, un focar de coronavirus

Centrul de îngrijire și asistență Pecica din județul Arad este, oficial, un focar de coronavirus. Acest fapt  a fost descoperit în urma testării tuturor celor care sunt cazați în centru dar și a tuturor cadrelor care-i îngrijesc.

În prezent, acest centru găzduiește 48 beneficiari și 13 angajați. S-a dispus o ancheta epidemiologică după ce 14 persoane dintre cazurile testate s-a stabilit că sunt infectate.

Conform informațiilor noastre, la nivel DGASPC Arad urmează să se facă testări la toate centrele rezidențiale publice și private la schimbul de tură, mâine ( 25 aprilie) expirând termenul de 2 săptămâni conform Ordonanței Militare nr. 9

„Avem 14 pozitivi în urma testărilor pe care le-am făcut. În cursul nopţii trecute au venit rezultatele, acum demarăm o anchetă epidemiologică, suntem în directă relaţie cu Spitalul Judeţean să izolăm acei pozitivi şi să luăm măsurile care se impun la faţa locului. Am trimis o echipă de epidemiologi acolo, încercăm să gestionăm acest focar. Vor fi duşi la spital, dar trebuie să identificăm partea de handicap, deoarece este o sitauţie mai specială. Vrem să ştim clar ce patologii au. Vreau să specific că acest lucru s-a făcut nerespectând metodologia de testare, metodologia de testare ne obliga să testăm doar personal, noi prin decizia noastră, de la Direcţia de Sănătate Publică Arad, am testat şi personal asimptomatic, asta am anunţat şi la Bucureşti. Dacă am fi respectat metodologia noi nu îi găseam pe aceşti oameni. Totuşi am decis acest lucru şi avem dreptate. Recunosc că eu am decis acest mod de testare şi mi-l asum. Din ce îmi dau seama telefonic pe datele pe care le-am colectat este posibil să fie o persoană cu contact medical. Dar după ancheta epidemiologică se va şti exact” ”, a declarat pentru presă directorul DSP Arad, Horea Timiş.

***

[ACTUALIZARE  1- 24 aprilie, ORA 14.30]

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi, 24.04.2020, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad a fost informată de DSP Arad că la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Pecica au fost confirmate pozitiv 14 cazuri de infectare cu COVID-19, în rândul a 9 beneficiari – persoane adulte cu dizabilități și 5 angajați.

Testarea și recoltarea probelor au fost efectuate pentru toți beneficiarii și personalul din tura izolată la locul de muncă timp de 14 zile, în baza Ordonanței militare nr.8 , miercuri, 22 aprilie 2020, la solicitarea DGASPC Arad.  În prezent se așteaptă rezultatele a altor teste aflate în lucru la laborator. În Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Pecica sunt ocrotiți în total 47 de beneficiari și își desfășoară activitatea un număr de 32 de angajați.

La nivelul tuturor centrelor aflate în subordinea DGASPC Arad au fost dispuse din data de 25 februarie 2020 instituite măsuri de prevenire și minimizare a contactării și răspândirii infectării cu virusul COVID-19 prin care s-a interzis accesul persoanelor străine în centrele din subordinea DGASPC Arad; s-au interzis  vizitele de orice natură în centrele din subordinea DGASPC Arad; nu s-au  mai acordat bilete de voie beneficiarilor centrelor și caselor de tip familial, s-a suspendat activitatea în mai multe centre de zi, s-au asigurat măsuri de dezinfecție cu substanțe specializate, au fost distribuite materiale sanitare de protecție tuturor angajaților, precum și alte dispoziții care să limiteze contaminarea cu virusul COVID-19.

DGASPC Arad va adopta măsurile care se impun în asemenea situații, în urma anchetei epidemiologice, în acord cu dispozițiile și recomandările Direcției de Sănătate Publică Arad.

Director general, Erika Stark

………………………………………………………..

[ACTUALIZARE 2] ( 24 aprilie, Ora 19.46) CREȘTE numărul persoanelor INFECTATE la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane cu dizabilități PECICA: 10 beneficiari și 7 angajați depistați POZITIV cu SARS-CoV-2

INFORMARE DE PRESĂ

Ca urmare a finalizării efectuării analizelor de laborator de către specialiștii Direcției de Sănătate Publică Arad crește numărul confirmărilor pozitiv la Covid-19 în rândul beneficiarilor și angajaților din cadrul Centrului de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Pecica.
Astfel, 1 beneficiar și 2 angajați au fost și ei confirmați pozitiv. Bilanțul în urma testărilor efectuate în centrul de la Pecica se ridică la 10 beneficiari și 7 angajați. Având în vedere dispozițiile Direcției de Sănătate Publică și a protocoalelor în vigoare,
persoanele depistate pozitiv la infectarea cu COVID-19 vor fi transferate la Spitalului Orășenesc Ineu pentru monitorizare specializată și tratament, dacă situația o impune.
DGASPC Arad precizează că în baza bunei colaborări cu DSP Arad și cu sprijinul Consiliului Județean Arad astăzi au fost recoltate probe biologice de la alți 52 de angajați din toate centrele destinate persoanelor adulte încadrate în grad de handicap pentru care sunt în izolare la locul de muncă până mâine când expiră cele 14 zile de carantinare preventivă, urmând ca sâmbătă să se efectueze recoltări pentru 139 de angajați care intră în izolare la locul de muncă în centrele pentru copii și adulți.
În continuare sunt implementate măsuri preventive și se întreprind eforturi susținute de limitare a răspândirii și contaminării cu virusul COVID-19 în toate centrele și casele de tip familial din subordinea DGASPC Arad.

Director general , Erika Stark
Responsabil relații mass-media, Diana Vogel

Categorie: Știri
Etichete: coronavirus, Pecica, persoane cu dizabilități
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: „Cionca aruncă răspunderea pe umerii medicilor de la Spitalul Județean, pentru cele 7 milioane de euro cheltuite“
Articolul următor
Deși puțin cam târziu, totuși o idee bună: USR Arad organizează training IT online pentru profesori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie