[ACTUALIZARE 4] Curtea de Apel Timișoara l-a condamnat la 6 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi pe DASCĂLU FLOREA, Directorul Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR

condamnare dascalu cat
Distribuie:

[ACTUALIZARE 4] 

După ce inițial a fost condamnat de Tribunalul Arad la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, Dascălu Florea a depus apel împotriva hotărârii, apel judecat de Curtea de Ape4l Timișoara. Joi, 12 decembrie, Curtea de Apel s-a pronunțat și i-a respins apelul formulat îmăpotriva hotărârii Tribunalului Arad și admițând apelul formulat de DNA Timișoara. Astfel, acesta  a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi.

Tip solutie: Admis apel
Solutia pe scurt: I. În baza art. 421 alin. 1 pct.1 lit. b) Cod procedură penală respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Dascălu Florea, împotriva sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 3087/108/2022. II.

În baza art. 421 alin. (1) pct. 2) lit. a) Cod procedură penală admite apelul declarat de PÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, împotriva Sentinţei penale nr. 235 din data de 20 mai 2024 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 3087/108/2022.

Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând cauza:
  • Descontopeşte pedeapsa principală rezultantă aplicată în cauză inculpatului de către prima instanţă, repune în individualitatea lor pedepsele componente, înlătură sporul de pedeapsă principal aplicat.
  • Menţine pedeapsa principală de 1 an şi 6 luni, aplicată de prima instanţă inculpatului Dascălu Florea, pentru săvârşirea infracţiunii de ”permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată” prevăzută de art. 12 alin.1 lit. b) teza II din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal.
  • În baza art. 289 alin.1 Cod penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită” la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare.
  • În baza art. 289 alin. 1 Cod penal, art. 67 alin. 2 Cod penal, pe lângă pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de „luare de mită”; aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), pe o perioadă de 4 (patru) ani.
  • În baza art. 289 alin. 1 cod penal, art. 65 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public).
  • În baza art. 291 Cod penal, raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, condamnă inculpatul Dascălu Florea pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de influenţă în formă continuată” la pedeapsa de 4 (patru) ani şi 6 (şase) luni închisoare.
  • În baza art. 67 alin. 1 Cod penal, pe lângă pedeapsa de 4 ani şi 6 luni ani închisoare aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de „trafic de influenţă în formă continuată”; aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), pe o perioadă de 4 (patru) ani.
  • În baza art. 65 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public).
  • În baza art. 38 alin. (1) şi art. 39 alin. (1) lit. b) Cod penal, contopeşte după regulile concursului de infracţiuni pedepsele principale aplicate inculpatului în prezenta cauză, după cum urmează: aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 4 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă un spor de 1/3 din cuantumul celorlalte pedepse (1 an şi 6 luni), inculpatul Dascălu Florea urmând a executa pedeapsa rezultantă de 6 (şase) ani închisoare în regim de detenţie.
  • În baza art. 45 alin. 3 lit. a) raportat la art. 67 C.pen., aplică inculpatului Dascălu Florea, pe lângă pedeapsa principală rezultantă, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), pe o perioadă de 4 (patru) ani, care se execută în condiţiile art. 68 alin. 1 lit. c) Cod penal.
  • În baza art. 45 alin. 5, art. 45 alin. 3 lit. a) şi art. 65 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b), g) şi k) Cod penal (dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii; dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public), care se execută în condiţiile art. 65 alin. 3 Cod Penal.
  • În baza art. 404 alin. 4 lit. b) C.pr.pen.raportat la art. 72 alin. (1) C. penal, deduce din pedeapsa principală rezultantă aplicată inculpatului Dascălu Florea, durata reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu din data de 23 octombrie 2022 până în 29 martie 2023, inclusiv.
  • În baza art. 404 alin. 4 lit. c), art. 249 alin. 1 C.pr.pen., menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin Ordonanţa din data de 25.10.2022 emisă în dosarul nr. 57/P/2022 al PÎCCJ- Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara asupra sumei de 27.060 (douăzecişişaptedemiişaizeci) lei, predată la Unicredit Bank SA Sucursala Timişoara cu chitanţa nr.1994A0031 din 26 octombrie 2022. […]
  • IV. În baza art. 29 din Legea nr. 47/1992 constată admisibilitatea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 291 alin. 1 din Legea nr.287/2009 privind Codul penal, ridicată de inculpatul Dascălu Florea. Sesizează Curtea Constituţională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate invocată de inculpatul Dascălu Florea privind neconstituţionalitatea prevederilor art. 291 alin. 1 din Legea nr.287/2009 privind Codul penal, care în aprecierea inculpatului contravin următoarelor texte din Constituţie: art. 1 alin. 5 , art. 15 alin. 1, art. 20 alin. 1 şi 2, art. 21 alin. 3, art. 23 alin. 12, art. 24 alin. 1, art. 52 alin. 1, art. 53 alin. 2 teza a II-a, art. 124, art. 126 alin. 1 şi 2, art. 131 alin. 1 şi art. 132 din Constituţie; precum şi prevederilor art. 6 paragraful 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ale art. 47 alin. 2 din Cartea Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, implicit fiind nesocotite şi prevederile art. 11 alin. 1 şi 2 şi art. 20 din Constituţie. Se înaintează către Curtea Constituţională un exemplar original al prezentei decizii, însoţită de documentele şi informaţiile prevăzute în Hotărârea nr. 3/2010 din 09.02.2010 a Plenului Curţii Constituţionale. […] Definitivă. Pronunţată, în condiţiile art. 405 alin. 1 Cod procedură penală, prin punerea hotărârii la dispoziţia participanţilor la procesul penal prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 12 decembrie 2024.
    Document: Hotarâre  1045/2024  12.12.2024

[ACTUALIZARE 3] (20 mai 2024): Dacălu Florea a fost condamnat în primă instanță

Tribunalul Arad a dispus condamnarea fostului Director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3(trei) ani şi 6(şase) luni închisoare, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi. Decizia nu este definitivă.

Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin.1, 2 Cod procedură penală rap. la art. 291 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, condamnă pe inculpatul Dascălu Florea, fără antecedente penale, la:  -3 (trei) ani închisoare pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată (2 acte materiale) În baza art. 67 alin.1, art. 68 alin.1 lit.c Cod penal aplică inculpatului Dascălu Florea pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1, lit.a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, pe o durată de 3 ani, după executarea pedepsei închisori, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
În baza art. 65 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1lit.,a, b şi g Cod penal.
În baza art. 396 alin.1 şi 2 Cod procedură penală rap. la art. 12 alin.1 lit.b teza II din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal condamnă pe acelaşi inculpat – Dascălu Florea, la: -1 (un) an şi 6(şase) luni închisoare pentru infracţiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată În baza art. 396 alin.1 şi 5 Cod procedură penală rap. la art. 16 alin.1 lit. c Cod procedură penală achită pe inculpatul Dascălu Florea pentru infracţiunea de luare de mită prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
În baza art. 38 alin.1, art. 39 alin.1 lit.b, art. 45 alin.1 Cod penal contopeşte pedepsele aplicate inculpatului şi stabileşte pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 6 luni închisoare (1/3 din totalul celeilalte pedepse de 1 an şi 6 luni închisoare), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3(trei) ani şi 6(şase) luni închisoare, în regim de detenţie şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1, lit.a, b şi g Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, după executarea pedepsei închisori, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
În baza art.72 Cod penal, art. 399 alin. 9 Cod procedură penală scade din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 23 octombrie 2022 până la 28 februarie 2023 şi durata arestului la domiciliu din 29 februarie 2023 până la 29 martie 2023.
În baza art. 399 alin.1 Cod procedură penală menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatul Dascălu Florea, prin încheierea penală nr. 125 din Camera de consiliu din 27 martie 2023 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Arad, pe o durată de 60 zile, de la 20 mai 2024 până la 18 iulie 2024 inclusiv.
În baza art. 397 Cod procedură penală dispune ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului dispusă prin ordonanţa procurorului din 25 octombrie 2022 în dosarul nr.57/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, cu privire la suma de 27060 lei depusă de inculpatul Dascălu Florea la Unicredit Bank SA Sucursala Timişoara cu chitanţa din 26 octombrie 2022.
În baza art. 274 alin.1 Cod procedură penală obligă inculpatul să plătească statului suma de 8000 lei cheltuieli judiciare. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi 20 mai 2024, prin punerea hotărârii la dispoziţia procurorului şi a inculpatului prin intermediul grefei instanţei.
Document: Hotarâre  235/2024  20.05.2024

[ACTUALIZARE 2] (15 noiembrie 2022): DNA Timișoara a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a directorului Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, DASCĂLU FLOREA pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită; trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
[COMUNICAT DNA]

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 900/VIII/3 din 23 octombrie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

DASCĂLU FLOREA, la data faptelor director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  •  luare de mită;
  • trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
  • permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 7 mai – 22 octombrie 2022, inculpatul Dascălu Florea,

în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb, pe de-o parte, să îndeplinească un act contrar atribuțiilor de serviciu și pe de altă parte să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității omului de afaceri respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

În același context, inculpatul ar fi pus la dispoziția aceluiași om de afaceri

mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, inculpatul Dascălu Florea ar fi primit,

în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


[ACTUALIZARE 1] (23 octombrie 2022, ora 21.00) Magistrații Tribunalului Timiș au dispus în această seară măsura arestării preventive pe o durată de 30 zile a inculpatului DASCĂLU FLOREA, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, trafic de influență, în formă continuată și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite 
Solutia pe scurt:

În baza art. 226 alin.1 rap. la art. 223 alin. 2 C. pr. pen. şi cu referire la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 lit. e) C. proc. pen admite propunerea Pachetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA – Serviciul Teritorial Timişoara în dosarul nr. 57/ P/ 2022 și, pe cale de consecinţă, În temeiul art. 226 alin. 2 C. pr. pen. dispune arestarea preventivă a inculpatului DASCĂLU FLOREA, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin.1 C.pen. rap. la art. 6 din legea din Legea 78/2000, trafic de influență, în formă continuată, prev. de art. 291 C.pen. rap. la art. 6 din legea din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 35 alin.1 C.pen. (7 acte materiale, unul dinte ele fiind cu aplic. art. 308 C.pen.) și permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prev. de art. 12 alin.1 lit. b, teza 2 din Legea 78/2000, cu aplic. art. 35 alin.1 C.pen. (5 acte materiale), toate cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen., pe o durată de 30 zile, de la 23.10.2022 până la 21.11.2022 inclusiv, iar în baza art. 230 alin. 1 C. pr. pen. dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă. În temeiul art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunțare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 23.10.2022, ora 20,00.
Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  150/2022  23.10.2022

dascalu florea arestpreventiv


[TITLUL INIȚIAL] (ora 12.00): Procurorii DNA l-au reținut pe DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR. Înaltul funcționar a fost prins LUÂND MITĂ pentru a ajuta o firmă DIN JUDEȚUL ARAD să câștige contracte de DESZĂPEZIRE

Dascălu Florea, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost reținut astăzi de procurorii DNA.
El e acuzat că a luat mită și a făcut trafic de influență pentru a ajuta o firmă DIN JUDEȚUL ARAD să câștige contracte de deszăpezire.
Faptele s-au petrecut în perioada mai-octombrie 2022, iar suma primită ca mită este de 37.000 de lei.
Potrivit televiziunilor centrale, mita  ar reprezenta contravaloarea unei partide de vânătoare, flagrantul fiind  organizat pe un fond de vânătoare din Chișineu-Criș.
Florea Dascălu și familia sa dețin 8 terenuri intravilane, agricole sau forestiere, 4 case, 3 automobile (două Mercedes și un Nissan) precum și un tractor, potrivit declarației sale de avere.
Venitul anual încasat de la stat este de 252902 RON net.

florin dascalu


[COMUNICAT DE PRESĂ]

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel,

pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 23 octombrie 2022, Dascălu Florea va fi prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE al D.N.A. 

Declarația oficială a DNA pentru cotidianul Opinia Timișoarei:


Flagrantul a avut loc la o partidă de vânătoare la Chișineu Criș ( județ Arad)

unde directorul CNAIR era însoțit de omul de afaceri care primea contractele cu dedicație și care a devenit denunțătorul său. În urma înțelegerii cu Dascălu, omul de afaceri a primit contracte pentru tăiat iarba de pe marginea drumurilor, respectiv pentru deszăpezire în Brasov, Cluj, Timis si Bucuresti.

Director de mai bine de 20 de ani, 

Florea Dascălu lucrează în structura care gestionează drumurile naționale și autostrăzile din România din 1999. A avut și are funcții de conducere la nivelul diferitelor departamente și direcții de peste 20 de ani.


PUNCT DE VEDERE al CNAIR privind reținerea directorului pentru întreținere, Florea Dascălu

„Conducerea CNAIR a luat act de reținerea pentru 24 de ore a directorului pentru întreținere al CNAIR, Florea Dascălu și propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a acestuia.

În funcție de hotărârea instanței privind solicitarea DNA în această speță și în conformitate cu legislația muncii se va lua o decizie privind suspendarea din funcție a directorului Florea Dascălu.”

Video: https://www.opiniatimisoarei.ro/


 

Categorie: Regional, Timiș
Etichete: CNAIR, contracte de deszăpezire, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi, Florea Dascălu, mita, trafic de influenta
Distribuie:
Articolul anterior
Compania de Apă Arad | Preț mai mare al apei potabile și canalizării, din 1 Ianuarie 2025
Articolul următor
Deschiderea Festivalului Internațional de Poezie „Ion Monoran” & Open Mic, la Timișoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

fotbalul romantic 1

Florin Fabian și „Fotbalul romantic”

Mie mi-a plăcut tot timpul când cineva „din iarbă” a scris. În ziar, cum savuram în fiecare marți prin 82-83, rubrica lui Mircea Lucescu din „Drumul socialismului”, cotidianul de pe…
vali visky.pr

Spre UTA, cu ochii larg închiși

Se-ncheie-n curând anul 2024. A trecut încă unul… Și toți ne spunem că prea repede trec. Iar atunci, înainte de show-ul de artificii, tragem linie – urăsc șablonul ăsta, da-l…