[ACTUALIZARE 4] P.S. Emilian Lovișteanul este noul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului

emilian lovisteanul
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE 4] 

Arhiepiscopia Aradului are, în sfârșit, Episcop-Vicar. P.S. Emilian Lovișteanul a fost ales astăzi, urmare a unui scrutin, desfășurat sub patronajul Patriarhiei Române de către Sfântul Sinod, pe care l-a câștigat cu un scor „zdrobitor” – 43 la 3 – în fața contracandidatului său, arhim. Teofan Mada.

„PS Emilian este al doilea Episcop vicar ales astăzi de Sfântul Sinod al Bisericii noastre. Preasfinţia Sa va fi învestit în funcţia de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Ierarhul s-a născut la 12 februarie 1972, în localitatea Berezeni, județul Vaslui (nume de botez Vlad). În ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 29 octombrie 2009 a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul Lovișteanul” – titrează Agenția de Știri Basilica – instituția media oficială a Patriarhiei Române.

 

……………………………………………………………….

[ACTUALIZARE 3] (1 iulie, 2017) Avem sau nu avem voie să ştim oficial cine candidează pentru demnitatea de Episcop Vicar la Arad? Dacă nu, putem presupune că asistăm la un RĂZBOI TRUCAT dintre Servicii și Patriarhie?

Chiar așa: avem sau nu avem voie ştim cine CANDIDEAZĂ pentru înalta demnitate de Episcop VICAR al Arhiepiscopiei Aradului?

E o ultimă întrebare pe care o mai adresăm pe un subiect care începe să cadă în desuetitudine. Intenția noastră de a fi informaţi în mod onest şi fără a lăsa loc de speculaţii la un aspect care ţine de viaţa duhovnicească a arădenilor ortodocşi care plătesc Taxe de cult şi susţin (inclusiv oneros) posturile bugetare din toate instituţiile cu care se intră în contact, recte Arhiepiscopia… se inzbește de un zid de tăcere din partea ambelor tabere.

Măcar să lămurim şi să nu mai întrebăm în cor ca proștii „Cine sunt cei doi candidaţi la postul de episcop vicar la Arad”. Nu atâta pentru noi, cât pentru public. Iar pentru că în demersul nostru de a afla această „banalitate ultra-oficială” au apărut inclusiv „blestemători/toare”, ţinem să le spunem şi acelor care văd în mod paranoic conspiraţii peste tot, că uneori mai sunt şi oameni care întreabă în mod neintersat, în scop pur şi simplu informativ, anumite aspecte din viaţa urbei sau a Eparhiei.

Iată un exemplu de transparență, pe  exact același subiect, la Arhiepiscopia Sucevei:

Știrea din 16.06.2017, de pe basilica.ro:

În şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din 15 iunie 2017 au fost luate mai multe hotărâri ce ţin de bunul mers al Mitropoliei, informează doxologia.ro.
Dintre acestea menţionăm avizarea propunerilor IPS Pimen pentru alegerea de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Episcopului vicar în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
Candidaţii care au fost propuşi sunt Arhim. Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la Mănăstirea Sihăstria Putnei și Arhim. Grichentie (Gheorghe) Natu de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Sinodul a fost compus din IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ca președinte, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, PS Corneliu, Episcopul Huşilor şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Faptul că în alte Eparhii  alegerea candidaţilor s-a făcut întru totul alt mod, şi anume transparent,  publicul având acces la numele şi bibliografia candidaţilor, ne face să credem – deşi nu am dori – că la Arad Mitropolia Banatului are alte comandamente şi alte raţiuni pentru care candidaţii trebuie să rămână ascunşi… Înseamnă că e așa cum se șoptește în culise: un „război trucat” între omul Serviciilor (Teofan Mada) și omul Patriarhiei (Emilian Lovișteanul) – trucat în seansul în care jocurile sunt făcute demult, peste capul IPS Timotei (care, trebuie spus și asta, personal și direct nu are nimic nici de câștigat, nici de pierdut, indiferent cine va fi desemnat pe 4 iulie – de pierdut sau de câștigat având, însă, Biserica Ortodoxă, preoții și enoriașii ei).

Dacă asta e realitatea din Mitropolia Banatului, ţinem să le mulţumim sincer şi public pentru consecvenţa în care nu doresc „să deconspire” numele candidaţilor eligibili, atât lor cât şi celor care îi „consiliază” în mod „dez”interesat în această speţă. Dorim deasemenea să aibă parte de alegeri „cinstite” şi la fel de oneste şi în ședinţa de marţi, din Sfântul Sinod, precum cea din Sinodul Mitropolitan de la Timişoara din 22 iunie, cea care prin modul „omertian” a ţinut să dea indicii extrem de vagi asupra candidaților. Ținem, de asemenea, să informăm în mod public cititorii – sperând să fim scutiți de acuze de rele intenţii – că transparenţa şi adevărul sunt principii care nu ar trebui să-i deranjeze nici măcar pe clerici sau pe susţinătorii lor.

Din alt unghi privind problema, mulţumim celor care comentează pe subiect, primind şi noi cu plăcere informaţiile de ordin canonic privind alegerea episcopului vicar – iar dacă tot se oferă să ne dea informaţii canonice, am fi sinceri interesaţi să ne consilieze despre cum văd canoanele de exemplu arghilofilia în rândul clerului, utilzarea bunurilor sau banilor parohiei în mod discreţionar fără consultarea consiliului parohial de către preot, înstrăinarea bunurilor parohiei (de pildă terenuri) fără consimţământul Consiliului Eparhial,  neascultarea de ierarh, vagabondajul în rândul monahilor, agresiunea printre clerici. Şi mai sunt. Acceptăm consiliere în domeniu inclusiv de la cei „doi mari anonimi deocamdată” cărora aproape că le putem promite încă de pe acum le vom fi ascultători întru proiecte –nădăjduim noi- de bună credinţă pe care şi le vor propune pentru propăşirea turmei celei cuvântătoare. Îi asigurăm şi de dispoziţia de a afla, pentru păstoriţii lor şi ai noştri lectori (sau conferenţiari), că vor fi informaţi şi despre derapajele canonice de pe aici şi de prin alte zone, fără părtinire şi cu dorinţa de a afla întodeauna adevărul.

Şi un mesaj pentu comentatoarea Ica (preluat de la un cititor și asumat de redacție): Nu presa a tabloidizat imaginea Biserici… Ci noi (laicii sau clericii), cei care ne etalăm ca şi credincioşi dar ne comportăm ca păgânii, iar ulterior avem pretenţia că dacă ne mai trage cineva de mânecă, acela sfâşie  Biserica….

……………………………………………………………………

[ACTUALIZARE 2] (28 iunie, 2017) SECRETOMANIA din jurul viitorului EPISCOP VICAR de Arad continuă. Nu și pentru noi… dar împotriva firescului! Cine este SPONSORUL din umbră a arhimandritului Teofan MADA? [EXTRASE DE CONT]

De joi (22 iunie, data la care a avut loc Sinodul Metropolitan) și până azi (data la care publicăm acest material) au trecut 6 zile… mai mult cu două de cât a stat Lazăr în mormânt – iar liniștea privitoare la numele celor doi candidați propuși și votați ca eligibili pentru demnitatea de episcop vicar al Aradului este chiar dacă nu atât de profundă din punct de vedere mistic ca și cea din mormântul pe veci pomenitului, mai apăsătoare și… mai colectivă.
Astfel, deși am adresat Patriarhiei Române, Mitropoliei Banatului și biroului de presă al Cancelariei Sfântului Sinod, de îndată după aparițiile materialelor scrise de pe site-ul Mitropoliei Banatului și publicarea pe TV Trinitas a informației că cei doi candidați propuși de sinodul metropolitan sunt… bărbați și conferențiari universitari și nimic altceva de genul ( de exemplu cum se numesc, ce și unde au studiat, ce au făcut, au dres, au publicat, cum și când au intrat în monahism (că am înțeles că așa ar trebui să fie, sau, Doamne ferește, sunt văduvi… că am aflat că se poate și așa!), răspunsul refuză să se facă apărut.

Iată interpelarea noastră:

Către Mitropolia Banatului, Înalt Preasfintiei Sale Preasfintiului Parinte mitropolit Ioan al Banatului.
Referitor la Sinodul Mitropolitan din data de 22 iunie 2017, în ședinta căruia s-a făcut desemnarea a doi candidați eligibili pentru demnitatea de episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului,
vă rugăm ca în baza Legii 544 / 2001 privind accesul liber la informațiile de interes public să ne comunicati cât mai repede posibil:

–  Cum se numesc cei doi candidați?

–  Câte C.V –uri au fost analizate?

–  Care este motivația (de ordin canonic sau administrativ-bisericesc) pentru care nu s-au comunicat numele candidaților nici în jurnalul TV Trinitas și nici pe Site-ul Mitropoliei Banatului în data de 22 iunie 2017

–  Dacă socotiți ca în cazul unuia dintre candidatii la demnitatea de episcop vicar nu ar fi trebuit urmată o altă procedură statutară, din informațiile existente unul dintre candidați fiind deja episcop într-o altă eparhie?

Probabil că răspunsul va veni după alegerea din Sfântul Sinod de marțea viitoare… că doar trăim în România, și nu cumva or face cumva cei care ar trebui să ofere răspunsurile altceva decât ceea ce fac mai toate instituțiile laice de prin țărișoară! Acuma, ca o paranteză (nu că ne-am pricepe),  mai rămâne o întrebare  – după care revenim: Cum au fost nominalizați candidații, când la Sinodul Mitropolitan au participat 4 înalți ierarhi? Întrebăm și noi, gândind că nefiind număr impar de ierarhi, în caz de paritate în privința vreunui candidat, cine și-a impus / își va impune candidatul?  O speculație mai hâtră ne-ar face să credem că „parii”, între care se afla Președintele Sinodului – că doar nu s-ar fi impus „parii” care erau mai puternici din punct de vedere fizic! (Asta așa, ca observație laică la Statutul B.O.R.).

Așa că am purces noi mai departe… și am ajuns (nu foarte greu) la arhimandritul Teofan Mada

Teofan Mada e de loc de prin Bihor și este conjudețean cu IPS Ioan, Mitropolitul Ioan al Banatului – iubit… după cum se poate citi în multele texte și vedea în multe fotografii care înfâțișează acest sentiment… sigur, platonic… duhovnicesc pur!  Om al conferințelor și… al scrisului, monah cu sute de articole, evenimente care-l conțin ca personaj principal și multe, foarte multe cărți publicate, posesor al unui site /blog foarte bine realizat și care, pentru a fi întreținut, probabil necesită bani (la cum arată, nu puțini!)… Documentându-ne și scobind în propria memorie mai cu folos, am putea trasa  cea mai clară dintre concluzii: banii chiar nu sunt o problemă pentru arhimandritul-candidat!
Ceva între erudiție (incontestabilă), grafomanie (evidentă) și pragmatism (iată candidatura!) îl poate caracteriza pe Teofan Mada și nu, nu că am avea ceva cu omul și cu bănuții lui –  dar să publici în neștire sute de cărți,  zeci de lucrări, să organizezi zeci de conferințe, să aduci în Aradul plin de activități manelistico- pseudoculturale o serie de personalități teologice și culturale consacrate pentru a ieși în față  și ați complecta C.V.-ul, ai nevoie de bani: de mulți bani! Întrebarea „de unde bani, câtă vreme ești monah și ai jurat să mori sărac, să trăiești la mănăstire  (revenim cu acest aspect… cât e poimâine)? De unde, frate monah, atâta purcoi de bani?! Fie ai un salar mare și o grămadă de locuri de muncă – cinste lui că poate –, respectiv Vicar administrativ, conferențiar (după cum zice și Sinodul Mitropolitan) și slujitor mai mult prin Gai – după cum ne arată pozele de pe blog. Asta ar fi o sursă. Cinstită și trudită. Nimic rău până aici!
Eee, dar când vine vorba de a doua sursă…. să vezi dragă Sinodule ce l-ai propus, și Sinodalilor care doriți a ni-l trimiteți ca Episcop adjunct, cât și voi dragi admiratori știuți ori neștiuți dar totuși prezenți în toate zonele și din păcate și în Biserică … să vedeți voi sursă, frate!

Sursa banilor? Nimeni altul decât contestatul preot Marcu

Tot mireanul – ca să nu vorbim de clerici – a auzit de Părintele Marcu cel până nu demult nedoritor de eliberare a locuinței de serviciu, scandalagiu notoriu… pe Google, acuzat de proprii săi colegi de evaziune fiscală și „șutitor” de cărți de patrimoniu. Conform unui set de acte pe care le-am primit prin poștă de la un grup de admiratori a căror „donație” au insistat să rămână anonimă (și pe care le puteți citi, „cropuite”, în galeria atașată), controversatul preot Nicolae Marcu e sursa celor mai multe publicații ale părintelui vicar Mada. Conform citirii lor, se observă ușor că e vorba de mulți bani pe care Părintele Marcu i-a virat cu multă dărnicie spre multele scrieri ale părintelui eligibil. Si nu ar fi nici asta cea mai mare problemă: să susții publicarea de cărți e benefic din mai multe puncte de vedere. Problema e:  de unde, din ce venituri a dat părintele Marcu zeci de mii de lei pentru publicarea unor cărți (altminteri onorabile – fără o recenzie atentă) și care o fi scopul acestor donații?

Donațiile pentru publicarea cărților părintelui Teofan încep de prin anul 2009… și curg, cuuurg din conturile parohiei păstorite de Marcu până spre 2014, deși  între timp a apărut un scandal mediatic pe tema lor (prin anul 2012, mai toate site-urile locale relatau multe probleme în această privință – până li s-a „înfundat pixul” cu publicitate mascată), iar părintelui Mada i se îngroșau conturile cu bănuți de la parohie fără a părea afectat. O fi fost inconștiență, o fi fost tupeu sau se baza pe lucruri  mult mai puternice pe care nu dorim să ne gândim că ar fi adevărate dar care… chiar e posibil să se afle ce sunt?

Încă așteptăm răspunsurile oficiale de la cei în drept a le oferi, cu privire la numele celor doi candidați eligibili la demnitatea de vicar – dar asta nu înseamnă că nu vom reveni chiar în caz că ele nu vor sosi.

……………………………………………………….

[ACTUALIZARE 1] (23 iunie, 2017) CINE CANDIDEAZĂ pentru funcția de EPISCOP-VICAR al Aradului de e așa „SECRET”?!

După cum anunțam, joi, 22 iunie s-a întrunit la Timișoara, în ședință de lucru, Sinodul Mitropolitan, iar pe ordinea de zi, la punctul 1, s-a aflat Avizarea propunerii Înaltpreasfințitului Părinte Timotei de nominalizare a doi candidați pentru ocuparea demnității de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului.

Ei bine, de domeniul… altor epoci este faptul că niciunde, nici pe site-urile oficiale ale Mitropoliei Timișoara și Patriarhiei, nici pe postul de televiziune Trinitas și cu atât mai puțin pe site-ul Arhiepiscopiei Aradului nu apare NUMELE CANDIDAȚILOR!

Care este explicația acestul „secret al lui Polichinelle”? – numai bunul Dumnezeu și… câteva surse pot decela.

Ne vom ruga în felul nostru și vom încerca să contactăm aceste surse, nu înainte de a trimite un set de întrebări Patriarhiei și Mitropoliei Banatului pe această temă,  în speranța unui răpuns urgent și conform cu exigențele mediatice ale secolului XXI.

Preluăm integral știrea de pe site-ul Mitropoliei Timișoara (în bold/italic, pasajul care ne interesează în acest subiect).

Sinod Mitropolitan la Timișoara

Joi, 22 iunie a.c., la reședința mitropolitană din Timișoara a avut loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan, la care au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat următoarele puncte:

 1. Avizarea propunerii Înaltpreasfințitului Părinte Timotei de nominalizare a doi candidați pentru ocuparea demnității de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului. Analizând CV-urile celor propuși și, constatând că întrunesc condițiile canonice și regulamentare, membrii Sinodului, conform art. 127, alin. 2, lit. b-h din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, au trecut la procedura de vot, în urma căreia doi conferențiari universitari, doctori în Teologie, au fost propuși Sfântului Sinod în vederea alegerii de Episcop-vicar la Arhiepiscopia Aradului.
 2. Sinodul Mitropolitan a aprobat apoi Slujba și Acatistul Sfinților Mucenici Montanus Preotul și Maxima, soția sa, și a Sfinților Mucenici Donat, Romul, Silvan și Venust, și a hotărât trimiterea lor la Cancelaria Sfântului Sinod.
 3. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a propus înființarea Centrului social-cultural și a unui schit pentru monahii pe lângă conacul de la Banloc, propunere aprobată, de asemenea, de către Sinodul Mitropolitan.
 4. Sinodului Mitropolitan i-au fost supuse spre aprobare programa și bibliografia orientativă pentru obținerea gradului profesional I în preoție, alcătuite de profesori ai facultăților de Teologie din Timișoara, Arad și Caransebeș. După ce au fost formulate sugestii, propuneri și observații, s-a hotărât înaintarea acestor documente către Cancelaria Sfântului Sinod.

În finalul întrunirii, s-a făcut mențiunea că Centrele eparhiale de la Timișoara, Arad și Caransebeș au acordat, la finalul anului școlar, ajutoare și premii în bani elevilor cu rezultate bune la învățătură și olimpicilor. S-a hotărât totodată ca, în perioada de vară, să fie organizate colecte în eparhiile Mitropoliei Banatului pentru a fi cumpărate rechizite și obiecte de îmbrăcăminte elevilor care provin din familii cu posibilități materiale reduse, așa încât și Biserica să contribuie la evitarea abandonului școlar.

FOTO: Mitropolia Banatului

…………………………………………………………………

[TITLUL PRINCIPAL] (20 iunie, 2017) Arhiepiscopia Aradului e în fierbere. DOI candidați CONTROVERSAȚI pentru înalta demnitate de EPISCOP VICAR

Pe Ordinea de zi a Sfântului Sinod al BOR de pe 4 iulie. a.c. se va afla un punct foarte important în ceea ce privește viața bisericească a județului Arad: alegerea Episcopului Vicar.

Pentru râvintul post – cel mai important, după cel al Arhiepiscopului, în ordinea ierarhică… din punct de vedere al administrării, și mai important din punct de vedere financiar – se duc lupte de culise grele… fără ghilimele. Două „forțe ale naturii” se bat pentru această demintate… una mai controversată decât alta, din punct de vedere al carierei și comportamentului lor în elita episcopiilor unde au activat – unul aici, celălalt în alt capăt țării (vom reveni cu amănunte și nominalizând, dacă e cazul), unul, episcop-vicar „migrator” prin Episcopii din sudul țării, celălalt, arhimandrit, la fel de nestatornic într-ale  păstoritului parohiilor și mănăstirile mari din vestul țării.
Sudul cu Vestul și cu restul se bat pe scaunul de epicop vicar.

Candidații eligibili vor fi validați joi, 22 iunie, de către Mitropolia Banatului – până la urmă, decizia fiind în mintea și în semnătura Î.P.S. Ioan Selejan. Păcat că  Mitropolitul Banatului (deloc un admirator al politicii de personal din Arhiepiscopia Aradului) are de ales doar între doi… controversați!

Despre întrebarea firească, în contextul dat, care survine ca urmare a unui exercițiu de logică… mirenană „oare de ce, dacă postul ăsta e atâta de râvnit, de responsabil, nu sunt zeci… sau sute de candidați, care îndeplinesc condițiile de participare la concurs, în schemă?!”… mai bine nu-ntrebați!

 

Categorie: Știri
Etichete: arhiepiscopia aradului, emilian lovisteanu, ips ioan selejan, partiarhia romana, SRI, teofan mada, vicar administrativ
Distribuie:
Articolul anterior
Două SEISME de mică magnitudine au fost resimțite în Câmpia Cermeiului în noaptea de luni spre marți
Articolul următor
Vlad Țăran este noul preparator fizic al FC UTA

29 de comentarii. Leave new

 • Ușurel,vine coruptul Teodosie-il scapă dzeii magistrati-sau securistul preafericitulinmizerialui comunistă. O să reducă mercurialul,pt.o parohie cu 500 de cadavre vii,la 15.000 de euro pt.un puțoi șpăgar in sutană! Bravo,romanicilor! Să nu uit,tucati-i laba sau copita,merge la proști și în sec.XXI

  Răspunde
 • 1- PS Emilian Lovisteanu
  2- arhim. Teofan Mada

  Răspunde
 • Teofan Mada poate, dar PS Emilian Lovisteanu în niciun caz deoarece nu poate trece de la un post de episcop vicar la alt post de episcop vicar.

  Răspunde
  • IPS IOAN UN MARE CARACTER?
   POATE DACA AR DESCHIDE GURA IMPOTRIVA ECUMENISTILOR
   SI NU NE-AR VINDE TARA.
   TEPES UNDE ESTI?

   Răspunde
  • Se pare ca se poate! Sa incalcat statutul! Tranferarea lui PS Emilian la Arad inseamna retrogradarea cu 6 eparhii adica in diptice va fi pomenit mai la coada! Din pacate IPS Timotei a avut un favorit dar nimeni nu la bagat in seama si nici macar nu sa supus la vot cum era canonic!

   Răspunde
 • Ar fi nasol să fie adevărat ce se aude. O luăm ca pe o bârfă. Și tu Luci ai timp să verifici. Ioan și Teofan aproape consăteni…deci ok)!) .Marcu dă la Teofan mălai să publice cărți. Se află după cercetarea ( probabil și a ta de cand erai la arq) se retrag cărțile că donația nu e curată… Și de aci se deschid…ipoteze.antiteze și chiar….sinteze…oricum succes ambilor … Și MEGA FELICITĂRI CELOR CE S AU GÂNDIT SĂ FACĂ LUCRURILE AȘA DE TRANSPARENTE..discreditând cu ocazia această și pe….I.P.S. IOAN UN MARE CARACTER ȘI DEMN DE RESPECTUL NOSTRU PT TOT CEEA CE A FACUT PÂNĂ ACUM ÎN CADRUL SFINTEI BISERICI! CREDEM.ȘI NĂDĂJDUIM CA ACEST ACT PE CARE ÎL FACE DE DATA ACEASTA MAI ÎN TAINĂ….SĂ NU FIE O CAPCANĂ CARE ÎI VA PĂTA CARIERA -DEALTFEL IREPROȘABILĂ- DE PÂNĂ ACUM. VĂ ROG SĂ ÎN MĂSURA ÎN CARE PUTEȚI FACEȚI ACEST MESAJ SĂ ÎI PARVINĂ. ȘI ASIGURAȚI-L DE RESPECTUL ȘI ASCULTAREA ARĂDENILOR CU MENȚIUNEA CĂ ” NIMIC DIN CEEA CE ESTE ASCUNS NU RĂMÂNE NEDESCOPERIT”…ORICÂT AM ÎNCERCA NOI SĂ TĂINUIM.

  Răspunde
  • Din pacate Ioan al Banatului sia patat reputatia facand jocurile patriarhiei si sustinand un om care ia dat bani si multi bani. Teofan mada! Care dealtfel a delapidat arhiepiscopia de zeci de mii de euro si Inaltu Ioan a stiut si la acoperit!

   Răspunde
 • Dar de ce nu se propune un candidat ,simplu si smerit ,sunt multi calugari prin manastirile din judetul Arad [numai la bodrog sunt vreo 25] de ce nu se aleg dintre acestia ??? dc IPS Ioan a ales sa faca mendrele …. la arad !!

  Răspunde
 • Emilian Lovisteanul va fi episcop vicar la Arad. Asta se urmareste..Altfel nu candida, Teofan Mada este doar la numar.

  Răspunde
 • Emilian e noul vicar și viitorul Arhiepiscop.Au mai fost Teoctist și Gherasim Putneanul moldoveni în Arad.Emilian e un om deosebit și de caracter.

  Răspunde
 • PLINA TARA DE LINGAI
  TEPES UNDE ESTI?

  Răspunde
  • Unde ii corectitudinea nimic mai mult sau mai putin? Unde ii fair playul? Romani nu va vindeti luptati care cum puteti, murim toti care vrem binele acestei tarisoare? Si dupa aia e ? Va omorati voi intre voi. Meritocratia !!!!! Totul pe merit!!!! EDUCATIE SI INFORMATIE CORECTA

   Răspunde
 • Canonul Apostolilor despre cum se hirotonesc episcopii:

  CANONUL 1 apostolic (HIROTONIA EPISCOPULUI)
  Episcopul să se hirotonească de către doi sau trei episcopi.
  (4 sin. I ec; 3 sin. VII ec; 19, 23 Antioh.; 12 Laod.; 6 Sard.; 1 C-pol, an 394; 13, 49, 50 Cartag.)

  în paranteză reluări și explicații, la următoarele sinoade. Același canon se aplică și vicarilorEpiscopali.
  – cu alte cuvinte laicul (fie și ziarist) poate să întrebe și să interpreteze orice bazaconie îi trece prin cap – e dreptul lui.
  La întrebările lui (a laicului, fie el și ziarist) Mitropolia/Episcopia, răspunde când și dacă consideră că este nevoie – alegerea vicarului și episcopului nu sunt în competența laicilor – așa au hotărât Sfinții Apostoli, pe ei așa i-a învățat Sfântul Duh Dumnezeu*.
  Care e problema că pr Marcu a sponsorizat apariția unor cărți? … trebuia oare să-și cumpere elicopter mai bine?
  ___________
  *Ioan 14
  26. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.

  Răspunde
 • Așa o fi părinte că tare zici cu foc. Numai că postul de episcop vicar e bugetar . ADICĂ ÎL PLĂTEȘTE SAU CONTRIBUIE SI NECAJITU DE LAIC. LA FINANȚAREA LUI. SI DACA TOT CONTRIBUIE CONFORM LAICATULUI O FI O ÎMIPIETATE SĂ ÎNTREBE PENTRU CINE VA PLĂTI? SAU CARE E CHESTIUNEA PENTRU CARE SE TI ASCUNSI? Ca tot nu inteleg.Cât despre ” finanțator” e ok! Dacă da din bănuiți truditi de el! Da aci se pare ca erau dintr-un cont bancar pus să îl păzească! Nu sa il utilizeze discreționar! O zi bună din partea lu Laica

  Răspunde
 • Sa ne ajute bunul Dumnezeu ! Nu va pierdeti credinta, o fii bine si pentru cei acuma in necazuri si nevoi, nevinovati saracii, multi oameni amarati sufleteste, da de moarte nu asa. De amar sa va fie telefoane fara fir ce sunteti!!!”

  Răspunde
 • Cred ca acest articol a aparut datorita Invidiei celor care ar fi vrut sa candideze dar nu au conditii ,de aceea ataca acum pe toate planurile . Bine spunea pr.Rafail Noica ca acum este vremea cernerii . Oamenii care lucreaza in ogorul Domnului sunt batjocoriti si scuipati cum a fost Mantuitorul.Mi-ar fi frica de Dumnezeu sa tarasc biserica lui Hristos in scandaluri mediatice.
  Cei care faceti asa ceva ,vai de voi.

  Răspunde
  • Crezi prostii… da-i treaba ta ce crezi…

   Răspunde
  • Nu cred prostii, stiu adevarul ,si cred ca bine a facut pr.Marcu daca a sponsorizat carti care propovaduiesc cuvantul lui Dumnezeu. Bine ar fi sa se termine cu ura si dezbinarea din Eparhia Aradului. Daca a facut pr.Mada misiune ortodoxa e problema si va intrebati din ce bani?Bine ca a facut faceti si voi ca pentru asa ceva trebuie sa fii un om intelept sa ai capacitate intelectuala si multa dragoste fata de semeni. Faptele pe care le-a facut pr.Teofan le-a vazut toata cetatea Aradului si multi s-au folosit duhovniceste.

   Răspunde
 • Deci. A afla cine este ce vrea sa te conducă pe calea mântuire e păcat! Ce este asa mare lucru? Oamenii pot ” lătra” cât doresc. Ca laicatul nu contează. Contează doar susținerea. Din pacate pe astfel de speță sa ajuns la schismă… O dăm pe Sfintele canoane sa ne acoperim ceea ce nu poate fi tăinuit!

  Răspunde
 • citind materialul . Pare laudativ articolul in ceea ce priveste la activitatea domnului care nici nu se stie daca va fi fost nominalizat. Vedem ca sunt lăudate conferințele. Dacă facem conferințe nu e problemă.Problema e ca atunci cand esti inteligent si curat spui ce ai de spus si cine te poate judeca? Dacă însă.. .ai lucruri …de ascuns si surse cel putin stranii de finantare sa nu zici mai.mult…abia atunci apare o problema. Era greu să se zică. Sunt Nominalizați X .Y si Z? Doamnă nu e nimic de ascuns aici!

  Răspunde
 • Păcat de bunătatea , smerenia si blândețea IPS Timotei Ca sa ii fie băgat pe gât unu care nu corespunde Arhiepiscopiei Aradului, ca cel ce este arhimandritul propus.

  Răspunde
 • Nu ne-am putut Gândi noi bănățenii, că mitropolitul banatului face alegeri pentru episcop vicar de arad după chipul și asemănarea lui, nu se va putea compara niciodată cu regretatul mitropolit Nicolae, care era ca un Sfant, nu ca un viclean ca actualul mitropolit Ioan, la care nu vom mai avea evlavie de aici in colo. Dumnezeu sa ne ajute banatenilor si nu mitropolitului Ioan.

  Răspunde
 • Avatar of Asteptam Liniste
  Asteptam Liniste
  3 iulie 2017 16:42

  din păcate dacă se va impune cu forta cineva aici… cu tot repectul…nu se va instaura linistea!asta este relitatea. vom veyea deschisă o prăpastie şi mai mare intre ierarhul vicar şi restul clericilor.care se va răsfrânge asupra celor păstoriţi! dar treaba lor fiecare face ce crede că e mai bine! SUCCES Domnilor Nica şi Mada!

  Răspunde
 • Avatar of Asteptam Liniste
  Asteptam Liniste
  4 iulie 2017 15:58

  daca isi va vedea de cele Duhovnicesti si se va indeletnicii cu cele de folos Eparhiei Aradului( ceea ce ii si dorim) va avea viata buna! daca isi se va ocupa de alte lucruri care speram sa se infirme va trebuii sa stie ca a scapat de un Varsanufie si a dat de 50! Pina atunci spor intru toate si intru multi si fericiti ani! Spor la treaba! si Felicitari invingatorului onoare invinsului si rusine tainuitorilor si celor care i-au invatat sa ii tin ascunsi!

  Răspunde
 • Felicitari P.S.EMILIAN !!!dansul cu rabdare si intelepciune va reforma in totalitate arhiepiscopia …DAR SI I.P.S .TIMOTEI se va bucura de tot respectul cuvenit .DOAMNE AJUTA SI FELICITARI P.S. EMILIAN !!!!

  Răspunde
 • Avatar of florin ionescu
  florin ionescu
  5 iulie 2017 13:04

  La actualizare 5 despre ce vei scrie?

  Răspunde
 • Avatar of Alin Creanga
  Alin Creanga
  6 iulie 2017 0:00

  Poate vine raspunsul la întrebările transmise mitropoliei banatului și patriarhiei despre modul secret și motivele secretelor în ce privește candidații.fi sigur ca daca însiști poate scrie inclusiv despre cine te-a pus să îl întrebi despre actualizarea a cincea. Te ține De un pariu ?

  Răspunde
 • Avatar of florin ionescu
  florin ionescu
  7 iulie 2017 13:12

  Nu raspunde la intrebare cu intrebare.succes

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

Urmăriți-ne pe