[ACTUALIZARE] O nouă sesizare a fost depusă la ANCOM pe tema serviciilor de slabă calitate ale operatorilor IT și de telefonie în județul Arad

ancom1
Distribuie:

 

[ACTUALIZARE] ( 20 august 2020): O nouă sesizare a fost depusă la ANCOM pe tema serviciilor de slabă calitate ale operatorilor IT și de telefonie în județul Arad

 

[COMUNICAT DE PRESĂ ]

 

Deputatul Tripa din nou în dialog cu ANCOM, pe tema serviciilor de slabă calitate ale operatorilor IT și de telefonie în județul Arad

„ Pe data de 8 iulie am sesizat din nou, printr-o interpelare oficială, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) privitor la lipsa infrastructurii terestre de internet și de telefonie, precum și a acoperirii și calității semnalului, pe linie de servicii date și telefonie, într-un număr mare de localități din mediul rural din județul Arad.

În ciuda faptului că ANCOM a dispus controale în teritoriu, ca urmare a sesizării mele din 2018 și a aplicat amenzi, situația nu s-a schimbat în mod radical iar datele aplicației aisemnal.ro atestă acest fapt, certificat și de primarii și cetățenii satelor și comunelor în cauză, cu care mă aflu într-un dialog continuu.

Astăzi, mai mult ca oricând, când administrația prezidențială și guvernul României vorbește despre începerea anului școlar în format online, mi se pare esențial să reevaluăm tema calității serviciilor oferite de operatorii români IT&C în teritoriu. Consecințele pot fi dintre cele mai dramatice și mă gândesc în primul rând la abandonul școlar. Am cerut ANCOM să verifice din nou care este realitatea la zi din teritoriu, una pe care am expus-o pe baza a sute de dialoguri cu primarii de comune din județul Arad și cu cetățenii.

În cursul zilei de ieri, domnul Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, mi-a trimis un răspuns, pe cale oficială, în care menționează eforturile instituției pe care o conduce de a monitoriza atent calitatea serviciilor oferite de operatori în mediul rural, recunoscând că există încă probleme serioase privind acoperirea în localități care țin de comunele: Beliu, Craiva, Hășmaș, Săvârșin, Șiștarovăț, Vărădia de Mureș, Archiș, Conop și Vârfurile.

Sper ca monitorizarea să nu se oprească aici iar ANCOM să fie cât mai imparțial și exigent, pentru că cetățenii plătesc bani grei operatorilor de date și telefonie pentru servicii de o calitate absolut îndoielnică. Știm prea bine că există o diferență esențială între teorie și practică, între datele empirice comunicate de operatori, total fanteziste și realitatea din teritoriu. De aici până la abuzuri nu e cale lungă iar consecințele negative decurg de la sine” spune deputatul PSD Florin Tripa.

ancom

Biroul de Presă al PSD Arad

***

[TITLUL INIȚIAL] (17 octombrie 2018): În urma sesizării deputatului PSD Florin Tripa, ANCOM sancționează operatorii naționali de telefonie mobilă pentru nerespectarea obligațiilor contractuale și a prevederilor legale

[COMUNICAT DE PRESĂ ]

În urma sesizării deputatului PSD Florin Tripa, ANCOM sancţionează operatorii naţionali de telefonie mobilă pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale şi a prevederilor legale.

Deputatul PSD Florin Tripa a sesizat în scris, în luna septembrie, conducerea ANCOM cu privire la carenţele serioase de semnal pe linie de telefonie mobilă care se înregistrează într-o serie de localităţi din judeţul Arad precum şi în ceea ce priveşte absenţa unor soluţii viabile de conectare la internet. Domnia sa a cerut arbitrajul autorităţii naţionale şi implicarea în medierea discuţiilor între comunităţile locale şi operatorii naţionali de internet şi telefonie mobilă. Domnul Sorin Grindeanu, preşedintele instituţiei a formulat un răspuns oficial ce include poziţia ANCOM, conform legislaţiei în vigoare ce reglementează regimul serviciilor de telecomunicaţii în România, precum şi măsurile punitive adoptate pentru nerespectarea normelor specifice de către anumiţi operatori.

„Nu am urmărit să instrumentez o campanie împotriva operatorilor români de telefonie şi date, ci să îi determin să ofere servicii conform licenţelor dobândite şi reglementărilor tehnice în domeniu. Scopul meu vizează în mod unic îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru comunităţile rurale din judeţul Arad”, spune deputatul social democrat Florin Tripa.

Iată cum sună răspunsul oficial al ANCOM:

Stimate domn,

Ca urmare a adreselor Dvs., înregistrate la ANCOM cu numerele de mai sus, vă aducem la cunoștință următoarele:

1.Cu titlu general, precizăm că, în cazul serviciilor de telefonie şi date mobile, anumite cerinţe referitoare la acoperire sunt stabilite prin impunerea unor condiţii de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dar aceşti parametri nu vizează relaţia cu anumiţi utilizatori, ci activitatea globală a furnizorului, vizând utilizarea eficientă a resurselor alocate.

După încheierea fiecărei faze de dezvoltare a reţelelor deţinute de operatori, ANCOM efectuează controale pentru a verifica respectarea obligaţiilor minime de acoperire impuse prin licenţe.

2.Având în vedere obligațiile prevăzute anterior, ANCOM a desfășurat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe.

Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație.

Potrivit măsurătorilor ANCOM, localitățile Mișca, Satu Nou, Vânători, Zerindu Mic, Adea, Țipar, Julița, Vărădia de Mureș, Sintea-Mare, Săvârșin și Temeșești, jud. Arad, beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobilă ale Vodafone, Orange, Telekom Mobile și RCS&RDS.

Localitățile Archiș, Bârzești, Groșeni și Stejar, jud. Arad, beneficiază de acoperire parțială cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Localitățile Troaș, Lupești, Pârnești și Nemești, jud. Arad, nu beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.

Având în vedere faptul că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă menționați nu a atins valoarea stabilită prin licențe şi ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România S.A. (Orange) și Vodafone Romania S.A. (Vodafone) cu avertisment și Telekom România Mobile Communications S.A. (Telekom Mobile) cu amendă în cuantum de 500.000 de lei.

Cu stimă,

Preşedinte, Sorin Mihai GRINDEANU

*******

Biroul de Presă al PSD Arad

Categorie: Știri
Etichete: ANCOM, Biroul de Presă al PSD Arad, , operatorii naţionali de internet şi telefonie mobilă, servicii de voce, Sorin Mihai GRINDEANU, telefonie mobila
Distribuie:
Articolul anterior
Mihai Fifor: „ Ca senator, ca părinte și ca dascăl voi face tot ce este posibil pentru a repara în Parlament mizeria și ofensa adusă cadrelor didactice de Guvernul PNL!”
Articolul următor
ALDE Arad intră în lupta electorală în cadrul Platformei Social Liberal Creștine (P.S.L.C.) cu candidați susținuți pentru pozițiile de vicepreședinte C.J. și viceprimar al Aradului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie