[ACTUALIZARE] SALVAMONTIȘTII refac filmul recuperării motocicliștilor blocați între Șoimoș și Căsoaia. 75 de minute a durat misiunea

salvamont 1
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

În cursul zilei de duminică 14.10.2018, în jurul orei 20:15, SALVAMONT Arad primește de la Dispeceratul ISU Arad informația că trei motociliști localizați între Șoimoș și Căsoaia, în Munții Zărad, sunt epuizați, deshidratați și solicită ajutor.

După solicitarea coordonatelor GPS, prin suprapunerea lor peste hărți topografice și fotografii aeriene, cei trei au fost localizați între creasta Șoimoșului și Valea Milovei într-o zonă greu accesibilă în apropierea unui afluent al văii Milova.

O echipă formată din cinci salvatori montani a pornit de urgență în căutarea acestora. Salvamontiști au urcat pe Valea Jernoviței cu o Dacia Duster, unde, dupa câțiva km, din cauza drumului impracticabil căutarea a fost continuată pe jos, cei trei motocilisti fiind găsiți în jurul orei 22:30.

După de au fost hidratați și alimentați aceștia au fost însoțiți până în valea Jernovița unde, în jurul orei 1:00AM, au fost predați unui echipaj al ISU Arad, care ia transportat pe cei trei până în localitatea Șiria unde aveau lăsate automobilele.

Căutarea și evacuarea celor trei a fost îngreunată din cauza faptului că zona a fost grav afectată de urmările furtunii din septembrie 2017, cand sute de arbori au fost doborâți de vânt pe creasta Șoimoșului, unde în urma evaluărilor realizate în teren, atât în 2017 cât și în 2018, SALVAMONT Arad a anunțat închiderea accesului turiștilor pe sectorul cuprins între Vf. Diedovița și Vf. Livorscu (Creasta Principală) de pe traseul turistic Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră).

SALVAMONT Arad recomandă turiștilor în continuare să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise din județ, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea recomandăm prudență și o planificare atentă a drumețiilor pe toate traseele turistice din județ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuți, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregătite şi dotate să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112, iar absolut orice informaţii despre zona montană se pot obţine prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0725826668) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.
(B.P.)

…………………………………………………………

cd633d77 cfab 4027 a187 07e7f44d505e

[TITLUL INIȚIAL] (ora 8.30) O adevărată ARMATĂ a căutat azi-noapte trei motocicliști care s-au blocat într-o vale pe traseul Șoimoș – Căsoaia

Duminică, la ora 20.15 s-a înregistrat apelul la 112: „3 bărbați sunt in pădure, rătăciți, deshidratați, nu mai știu ieși, sunt intr-o vale blocați cu motocicletele” (apelanta fiind soția unuia dintre ei).

Din Dispeceratul ISU s-a luat legătura cu cei trei, care stăteau blocați într-o vale, în pădure, între Șoimoș și Căsoaia. S-au luat coordonatele GPS (N 46,1588 si E 21,7614) și, într-un timp foarte scurt a fost determinată locația acestora.
„Din informațiile motocicliștilor, aceștia sunt foarte deshidratați și extenuați, nu au mai băut apă de ore întregi, terenul este accidentat și greu accesibil, cu pante abrupte.
S-au mobilizat următoarele forțe:
– ISU: 2 autoturisme, 1 SMURD, 1 Șenilată 8×8 și 9 pompieri
– Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgentă Lipova: 5 voluntari
– 1 echipaj IPJ
– 1 pădurar
– 5 salvamontiști SALVAMONT-SALVASPEO” – conform informării de presă transmise de ISU Arad.

La ora 22.30, cei trei motocicliști au fost găsiți de Serviciul Salvamont-Salvaspeo. Nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Categorie: Știri
Etichete: ISU Arad, motociclisti rataciti, Serviciul Salvamont-Salvaspeo, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
Opera Națională Română din Timișoara va susține în seara de vineri, 19 octombrie 2018, la ora 19, în sala mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad, spectacolul cu opera Tosca de Giacomo Puccini
Articolul următor
Mărunți, dar MULȚI! HOȚI de toate categoriile a „recoltat” Poliția în weekendul ce a trecut. IPJ Arad transmite RECOMANDĂRI pentru prevenirea furturilor din locuințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie