Liber la adoptat Aradul… cu primar cu tot
Din categoria idei năstrușnice dar și pentru a scăpa de criticile cele de toate zilele că „Aradul nu-i îngrijit”, „n-avem spațiu verde” etc, primarul ne pune Aradul în brațe și ne transmite un călduros „descurcați-vă, eu promit să vă promovez”. Cică „proiectul dă posibilitatea persoanelor fizice și a celor juridice de a se implica activ la înfrumusețarea orașului”. De fapt, e o metodă mascată de a mai scăpa de cheltuielile publice, tot pe spinarea celor cărora le-a majorat deja birurile. „Părinții adoptivi ” nu vor avea facilități de genul scutire/reducere de impozit pe durata „adopției”, dar pot să-și pună o placă cu numele la locul faptei. Urmează proiectele „Adoptă Poliția Locală”, „Adoptă finalizarea lucrărilor la Colegiul Național Elena Ghiba Birta”, „Adoptă panourile publicitare din stațiile de tramvai” , „Adoptă locurile de parcare” și „Adoptă Adăpostul Public de pe Bodrogului” (astea mai greu, că sunt cu și despre bani). Vedeți, sloganul #pentruarădeni capătă sens…
Pe lista spațiilor verzi adoptabile se află 39 de amplasamente din diverse zone din oraș, suprafața acestora variind între 16,66 metri pătrați (strada Făt Frumos – între blocuri, respectiv în lateralul Blocului A4 Scara D) și 7.850,25 metri pătrați (sensul giratoriu Podgoria – intersecție Bulevardul Revoluției cu Calea Iuliu Maniu și Strada Corneliu Coposu – Piața Drapelului).
VEZI AICI:
COMUNICAT PMA: Aradul verde începe cu tine – „Adoptă un spațiu verde”
Primăria Municipiului Arad lansează proiectul „Adoptă un spațiu verde”. Inspirat din inițiative similare din țară, proiectul dă posibilitatea persoanelor fizice și a celor juridice de a se implica activ la înfrumusețarea orașului.
Proiectul „Adoptă un spațiu verde!” presupune „adoptarea” unui rondou, spațiu verde, sens giratoriu sau scuar aflat pe domeniul public al municipiului de către persoane fizice sau juridice care prin proiectare creativă și implicare financiară vor putea oferi un plus de valoare acestor spații.
Cei interesați să adopte un spațiu verde trebuie să parcurgă o procedură relativ simplă.
Primul pas îl reprezintă completarea formularului „Cerere de primire în administrare a unei suprafețe de spațiu verde public”. Acesta se depune la Registratura Primăriei Municipiului Arad. După aprobarea cererii, se semnează un protocol între participant și Primăria Municipiului Arad. Aici se stabilesc responsabilitățile și etapele proiectului. Este foarte importantă parcugerea cu atenție a regulamentului acestui proiect afișat pe site-ul instituției, www.primariaarad.ro.
După semnarea protocolului urmează etapa de selecție a spațiului care urmează să fie adoptat. Zonele disponibile pentru amenajare sunt prezentate în anexa regulamentului afișat pe site-ul Primăriei Municipiului Arad. Fiecare participant va putea selecta o zonă disponibilă pentru implementarea proiectului de amenajare.
Următorul pas este elaborarea planului de amenajare. Participanții vor propune minim două planuri de amenajare a spațiului verde ales, care vor include toate detaliile necesare implementării proiectului (speciile de plante alese, distanțe de plantare, sistem de irigat etc.). Lucrările se vor desfășura conform planului aprobat, iar costurile aferente acestora vor fi suportate de participanți.
După finalizarea amenajării, participantul va asigura întreținerea continuă a spațiului verde (cosire, irigare, întreținerea plantelor etc.) pe o perioadă de minim 2 ani, conform protocolului semnat.
„În principiu, oricine dorește poate să adopte un spațiu verde, dar noi ne orientăm cu predilecție spre persoanele juridice, întrucât avem deja o bună colaborare cu asociațiile de proprietari în ceea ce privește amenajarea spațiilor verzi din proximitatea condominiilor. Indiferent că vorbim despre spații mici, sau unele mai generoase, invităm persoanele juridice să-și evidențieze priceperea și creativitatea în amenajarea și întreținerea lor. Ceea ce urmărim noi prin acest proiect este să transformăm unele zone care nu sunt foarte verzi într-unele foarte frumoase. De exemplu, un sens giratoriu care de cele mai multe ori este cu piatră sau cu pământ poate fi transformat într-o amenajare peisagistică deosebită. Cei care fac acest lucru vor fi promovați de către noi, dar vor putea inclusiv să monteze la fața locului o plăcuță sau să scrie cu ajutorul plantelor cine a realizat respectiva amenajare. Sunt convins că vor fi mulți doritori, pentru că am avut și până acum solicitări, dar nu am avut, să spunem, o reglementare în acest sens. Aradul are toate șansele să devină un oraș mai verde și mai frumos.”, a declarat primarul Călin Bibarț.
Pentru informații suplimentare și înscriere, contactați Serviciul Edilitar și Dezvoltare Mediu Urban – Compartimentul Amenajare și Întreținere Spații Verzi, Mediu, la telefon 0257-281-850, interior 261 sau e-mail [email protected].
1 comentariu. Leave new
Mai tare a fost declarația în CLM răspunzând lui Leo Aslau dacă CET plătește penalități a zis ca primăria virează banii de subvenții și e treaba CET ce face cu ei ca sunt firma privată etc Dar ce a omis sa spună e ca tot consiliul local e și proprietarul CET Hidrocarburi.
Chiar ar trebui verificat dacă CET are metrologia la zi și a livrat atâtea gigacalorii câte susțin ei ca au livrat.
Se impune obligatoriu un audit la CET Hidrocarburi, sa știm cum se cheltuie bugetul Aradului 10 milioane de euro pe an doar subvențiile, să știm câtă apă folosesc de unde la ce preț câți metri cubi de gaz și câte gigacalorii cumpără de la CET-ul în insolvență.