Adrian Wiener „se bate” cu Emil Boc pe tema „finanțării amenajării centrelor de vaccinare”

wiener boc
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Responsabilizarea primăriilor în procesul vaccinării

 

În aceste zile, o seamă de primari ai PNL și PSD susțin că asigurarea condițiilor materiale pentru vaccinare reprezintă un efort care le depășește competențele.

Arătând cu degetul spre Ministerul Sănătății, probabil cred că vor „puncta” politic. Așa știu ei că trebuie făcut: mai multă politică și mai puțină administrație. Despre această situație a scris medicul și deputatul USR PLUS, Adrian Wiener:

„Una dintre marile vulnerabilități ale campaniei de vaccinare este politizarea acesteia. Referitor la conflictul dintre Guvern/Ministerul Sănătății și autoritățile locale, legat de finanțarea amenajării centrelor de vaccinare:

Domnule Emil Boc, domnule Florin Pucheanu sau care oți mai fi, hai să revenim la obligațiile LEGALE pe care le aveți, dacă cele morale sunt mai greu de identificat! Legea Sănătății – lege organică, care guvernează funcționarea sistemului public de sănătate din România – vă responsabilizează direct în implicarea în sănătatea publică din România. Direct, pe dumneavoastră ca autoritate locală precum și bugetele locale pe care le administrați.

Nu există o altă prioritate mai mare acum pentru comunitatea pe care o păstoriți. Nu puteți să afirmați public că aveți prioritățile dumneavoastră, inclusiv bugetare și că printre responsabilitățile LEGALE pe care le aveți, sănătatea publică și campania de vaccinare – prioritatea 0 a României acum – nu se regăsesc.

Nu puteți prioritiza în bugetul local dotarea minimală a câtorva încăperi pentru campania de vaccinare pentru că începe campania de plantat panseluțe și de angajat clientelă sau indiferent ce altceva v-ați propus? Pentru că plata resursei umane, ‘lanțul de frig’ pentru aprovizionarea cu vaccin erau asigurate și decontate oricum de Guvern. Întâmplarea face ca acum responsabilitatea legală să se suprapună peste cea morală.”

138754540 1584787931908767 2505804648757516513 n

***

Emil Boc, liderul Asociaţiei Municipiilor din România, a anunțat marți, după întâlnirea de la Ministerul de Finanțe, că a obținut promisiunea că toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și plata personalului implicat vor fi suportate de bugetul de stat, și nu de primării, așa cum prevăzuse inițial ministerul Sănătății.

„Nu este în competența Ministerului Finanțelor această temă (…), dar ministrul Finanțelor a spus foarte clar că legea statului român va fi respectată. (…) Toate cheltuielile legate de dotarea centrelor de vaccinare și de plata personalului se suportă de la bugetul central. Ministrul Finanțelor ne-a asigurat că această prevedere legală va fi respectată”, a spus Emil Boc.

Primarul PNL a repetat de câteva ori că nu înțelege cum ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a respectat prevederile legale în vigoare, insistând totuși, că nu are nimic personal cu acesta.

Emil Boc a spus că ordonanța de urgență, care va prevedea clar plata de la bugetul de stat, va fi adoptată de Guvern în această săptămână.

„Cerem ca pe viitor orice ministru din Guvernul României care își pune semnătura pe un document pe care îl înaintează Guvernului să țină cont de legile în vigoare ale statului român. (…) Acest lucru nu a fost realizat de ministrul Sănătății. În al doilea rând, cerem Guvernului României și tuturor miniștrilor ca niciodată niciun fel de alocare de atribuții suplimentare pentru administrația locală să nu se mai facă fără alocarea de resurse financiare în vederea implementării acestei sarcini, după consultarea administrației publice locale. Aceste elemente nu au fost înțelese de Ministerul Sănătății”, a adăugat Boc.

„Nu vom aștepta legea bugetului, dar trebuie să știm că acești bani vor fi returnați pentru a nu fi nevoiți să luăm bani de la alte servicii esențiale pentru populație. Avem toată deschiderea pentru susținerea procesului de vaccinare. Vom face și public acest demers de vaccinare. Avea o idee domnul primar Chirica, dar fizic e complicat, ca toți primarii din comitetul director al AMR-ului să ne vaccinăm public”, a mai spus Emil Boc.

Disputa dintre Emil Boc și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, poate fi citită AICI.

Categorie: Politice
Etichete: Adrian Wiener, campanie de vaccinare, centre de vaccinare, deputatul USR PLUS, emil boc, vlad voiculescu
Distribuie:
Articolul anterior
„Naţionalele” de ARUNCĂRI LUNGI – în martie, pe stadionul „Gloria”. Un atlet de Jocuri Olimpice se află în pregătire la Arad
Articolul următor
Așa pățești dacă ții în borsetă 13.000 de euro și 3000 de lei: ți-i pierzi într-un birt din Pecica!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie