Adrian Wiener (USR) susține includerea opiniei științifice în emisiunile radio și TV pe teme legate de medicină

adi wiener7
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

 

Internetul și accesul facil la informație, precum și dificultatea diferențierii conținutului autentic de pseudoștiință, ridică numeroase probleme în societatea secolului 21. Medicul și senatorul USR Arad, Adrian Wiener, este coautor al unui proiect de lege care vine să echilibreze oferta informațională pe teme legate de medicină.

Proiectul a fost inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu, Adrian Wiener, Cristian Ghinea și Dan Barna și vizează modificarea Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002: „Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și se a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”

Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Omisiunea unei perspective importante – consensul științific – asupra unei probleme precum vaccinarea va afecta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu constă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific.

În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente. Exemplul cel mai bun este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea: în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți, părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: Adrian Wiener, emisiuni TV, legea audiovizualului, propunere legislativa, radio, sănătate, senator USR Arad, tv
Distribuie:
Articolul anterior
Am trăit s-o citim și pe asta: un SÂRB de 35 de ani a trecut ilegal frontiera ca să lucreze ilegal la o brutărie din Arad!
Articolul următor
Crișul și Petrolul bat cu șanse egale la porțile promovării în LIGA a III-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie