ALEXANDRU ȘIPOȘ: Oprind exportul gratuit de inteligență, vom salva România

Distribuie:

 

Cândva, în anii nouăzeci, eram din punct de vedere educaţional în apropierea marilor puteri, dar la trei decenii distanţă, și în urma a ceea ce s-a numit „Nu ne vindem ţara”, am rămas mult, mult în urmă. Din câte se observă, cei care au condus România și au acuzat că vrem să fim cotropiţi de străini au greșit flagrant discursul și motivația, fiindcă e posibil ca ținta să nu fi fost neapărat fiarele economiei naționale sau pământul patriei, ci deficitul educațional. Pentru că un creier e mult mai valoros decât un baril de petrol. Şi, ca de obicei, simţurile poporului au bătut viziunea conducătorilor. În ultima parte a anilor ’90, cuplurile au învins nesiguranța indusă de societate și au început, cu bună intenție, să aibă copii pe care au început să-i educe. Fac parte din acea generație.

În paralel, românii au plecat în străinătate pentru a căuta individual investitorii care lipseau din țara lor. Adică, au taxat instinctiv nu ne vindem țara, conștienți că bunăstarea depinde de cantitatea de capital investită pe locuitor. Acum fug din România cei care nu doresc să cadă victimele handicapului cultural, prin intermediul căruia am fost manipulați de niște politicieni ce nu și-au dat seama că au primit un măr otrăvit. Acei politicieni care s-au erijat în salvatorii țării și care, în fapt, ne-au aruncat într-o austeritate experimentală, din care nimeni nu a câștigat, cu excepția lor și a stăpânilor din afară, mult prea fericiți să ia exodul de creiere și să îl pună la treabă. În fond, statul român a pregătit specialiștii europeni, pe banii statului român.

Într-un final, când reușim să înțelegem ipocrizia unui sistem care ne-a prostit, înțelegem și durerea aceluiași sistem, atunci când, după atâția ani, există voința politică de a modifica în bine aspectele legate de educație. Adică, ceea ce se întâmplă acum, pe toate palierele societății românești. Infuzia de capital în educație, cercetare și cultură, promovată de ALDE în cadrul coaliției de guvernământ, nu poate fi percepută decât ca o amenințare de către cei cu o singură cifră procentuală în sondaje.

Oprind exportul gratuit de inteligență, vom salva România.

Categorie: Știri
Etichete: ALDE Arad, alexandru sipos, exportul de inteligenta
Distribuie:
Articolul anterior
Progresul Pecica e campioană de toamnă; Sîntana și Zăbrani sunt principalele urmăritoare [CLASAMENTUL TURULUI]
Articolul următor
[Marți și Joi la FILARMONICĂ] Concert cameral și concert vocal simfonic [PROGRAM]

1 comentariu. Leave new

 • avatar of gavanescu gheorghe
  Gavanescu Gheorghe
  19 noiembrie 2018 19:11

  Simt ca ROMANIA are,totusi,oameni din generatia tanara curajosi in sensul actiunilor pozitive ,chiar daca sunt putini.Lipseste scanteia in numeroase minti in care mocnesc idei valoroase,idei ce nu se aprind neavand curajul initiativei.D-le Sipos imi place ca puneti in valoare ceea ce ganditi.Sunt foarte multi cei care, desi gandesc ROMANESTE,inca,nu expun nici ganduri, nici sentimente,se complac in locuri caldute,care mai sunt pe ici pe colo, sau accepta sa devina MARFA pentru occidentul…in criza…dar cu resurse de slefuire a CREiERELOR …exilate(vrand-nevrand)… formate pe banii tarii.
  Exodul va continua daca nu ne vom trezi.Avem,ca si in inteligenta, rezerve serioase de oameni cu stiinta conducerii dar,fiind putini cei cu CURAJUL sa ia in mana haturile, incercand sa deblocheze niste mentalitati specifice regimului trecut si sa trezeasca,in cei care mai mult ii incurca,dornici de putere, candidand pt. locuri nemeritate in parlament,guvern sau,pur si simplu,pt. scaun,CONSTIINTA ca TARA are nevoie sa fie pusa pe un fagas de progres cu INTERESUL NATIONAL si SOCIAL PRIORITAR…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie