Arădeanul Cristian Sida și ale sale picturi excepționale vor deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Strasbourg)

cristian sida 6 1
Distribuie:

 

Arădeanul Cristian Sida este conferențiar la Facultatea de Arte și Design  din cadrul Universității de Vest Timișoara, doctor în arte vizuale și cu studii de specializare la Panteon Sorbonne Paris 1. În prezent, este  unul din cei mai cunoscuți artişti vizuali români și unul dintre cei mai mari pictori din Europa Centrală, având un număr impresionant de expoziţii în ţară şi străinătate.   În urmă cu trei ani,  a finalizat o serie de picturi murale monumentale care împodobesc clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. În anul 2016, artistul a fost recompensat cu „Premiul pentru pictură” al Uniunii Artiștilor Plastici din  România. Artistul este, de mulți ani,  rezident în Franța.

 

Cristian Sida va deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim (Franța) cu o retrospectivă – „Călătorie în culori”, care conține  lucrări din ultimii săi ani de creație.  Artistul vizual a fost invitat de curatorii francezi să expună în suburbia Strasbourgului, la Muzeul PASO, cel mai important muzeu de artă contemporană din Alsacia. Vernisajul va avea loc marți, 26 septembrie 2017, în prezența directoarei Muzeului PASO, Anne-France Boisennin, și a celor mai importanți colecționari din Franța, Germania, Elveția și România. Expoziția va rămâne deschisă până pe 21 octombrie.

Astfel, la Muzeul PASO,  Cristian Sida prezintă un număr de 42 de lucrări, picturi în tehnică mixă, de foarte mari dimensiuni, dar și unele din ultima sa serie de creație. Au fost selectate pentru acest eveniment, mărturisește artistul, opere reprezentative din fiecare etapă:  Satyricon (2006 – 2009), Vanitas Mundi, Noli me tangere (2012 – 2014), Pour les Privés d’ Amour et de Pinard (2016 – prezent ).

„Cristian Sida se află în avangarda picturii europene actuale, intense, plină de emoție și de sens. El iubește formatele mari, spectaculoase și intense; stâpânind toate tehnicile: ulei, acril, cărbune, colaje, sepia. Între abstracție și figurație, lucrările sale sunt ghidate de culoare, uneori pastel, diafan și clar, uneori întunecat și negru, dar încă în viață”, notează organizatorii expoziției de la Muzeul PASO.

„Vreau să colorez fără limită. Culoarea este congenitală pentru limbajul desenului”, spune artistul. Din abstracțiunile sale pline de culoare, uneori apar un corp, o față, un craniu, într-un tablou sensibil care reflectă, deopotrivă putere și fragilitate, constructivism sau instinct.

„Pe pânzele mele coapte viața își plimbă cuvintele altfel, și îmi dau seama ca totul abia acum începe. Cu mulți ani în urmă, fostul meu profesor, Romul Nuțiu, mi-a spus că voi ajunge artist la 42 de ani. Mă gandesc la Serge Gainsbourg și la Nuțiu dimineața, la prânz și seara; am 43 de ani și sunt băiat”, mărturisește Cristian Sida.

Este un artist al cărui crez e simplu: „Să pictez cu sufletul la gură, asta înseamnă pentru mine sinceritatea maximă în artă.  Îi mulțumesc prietenului meu Jean Howiller pentru ideea de a expune într-una din cele mai frumoase și moderne săli în care am avut ocazia să îmi prezint lucrările până în prezent”.

Categorie: Cultură
Etichete: Anne-France Boisennin, Arad, Cristian Sida, Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, Muzeul PASO, pictor, Pôle Culturel de Drusenheim (Franța), Strasbourg, vernisaj
Distribuie:
Articolul anterior
PREMIERĂ: „A IX-a de Beethoven” va răsuna la Fabrica TEBA! Filarmonica de Stat Arad își deschide stagiunea sâmbătă
Articolul următor
Din seria „dispăruți recidiviști”… azi, Daniela Purcel, din Vinga

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu bilcea

ATENȚIE: Cod portocaliu de proști!

E greu să-mi respect regula „nu băga în seamă un prost dacă nu vrei să-i ridici cota”… dar ți-e de-a dreptul imposibil, mai ales când prostul însuși se postează în…