Cât costă, totuși, o stație de epurare la Petriș? Iustin Cionca a pus la bătaie 230.000 de EURO, USR susține că sunt „cheltuieli exagerate” și că ar fi îndeajuns 30.000 de EURO

239779404 309157924339269 722516060175928344 n
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – CJA]

Consiliul Județean invită firmele de construcții la licitația pentru o stație de epurare a apelor uzate, la Petriș!

Niciun constructor nu s-a înscris la licitația de construire a unei stații de epurare a apelor uzate la Petriș, motivând prin faptul că prețul oferit de Consiliul Județean este prea mic. De aceea Consiliul Județean a repus astăzi pe ordinea de zi proiectul realizării investiției și a crescut prețul oferit.

„Invit din nou firmele de construcții la licitația pentru o stație de epurare a apelor uzate, la Petriș! Având în vedere faptul că față de data întocmirii documentației tehnice/proiectului au trecut peste 2 ani, între timp prețurile materialelor, echipamentelor și manoperei în construcții și instalații au crescut, a fost necesară actualizarea prețurilor. Soluțiile tehnice și tehnologia propusă în documentație și aprobată de către Consiliul Județean Arad nu s-au modificat, rămânând aceleași”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

Consilierii județeni au aprobat actualizarea componentei economice a documentației tehnice pentru construirea unei stații de epurare a apelor uzate menajere, stație ce va deservi Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Petriș.

În prezent, comuna Petriş nu dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă şi de colectare şi tratare a apelor uzate menajere. Centrul de Recuperare şi Reabilitare Petriş dispune însă de un sistem de alimentare cu apă proprie construit dintr-un foraj de captare ape subterane amplasat în incinta centrului, iar apele uzate menajare rezultate sunt colectate într-un rezervor vidanjabil amplasat tot în incintă. Evacuarea apelor uzate menajare stocate se face prin vidanjare periodică de către o firmă specializată în baza unui contract de prestări servicii.

Administrația Națională „Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă Mureș – Sistemul de Gospodărirea Apelor Arad, a notificat D.G.A.S.P.C. Arad în vederea construirii unei stații de epurare la imobilul menționat mai sus pentru gestionarea apelor uzate provenite din activitatea centrului, în caz contrar urmând a se retrage autorizația de funcționare a centrului.

Proiectul tehnic a fost întocmit în anul 2018, iar documentația tehnico-economică a fost aprobată în anul 2020. În urma organizării procedurilor de achiziție a lucrărilor de către D.G.A.S.P.C. Arad contractul de achiziție lucrări nu a putut fi atribuit datorită lipsei de interes din partea ofertanților, cu toate că procedurile de licitație au fost repetate de trei ori.

***

Pe de altă parte, printr-un comunicat de presă, USR susține că sunt „Cheltuieli exagerate ale CJA la Petriș”

[COMUNICAT DE PRESĂ – USR]:

Cheltuieli exagerate ale CJA la Petriș

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi (n.red. vineri, 27 august) a Consiliului Județean Arad s-a aflat alocarea sumei de 1,14 milioane de lei (aproximativ 230 de mii de euro) pentru dotarea cu stație de epurare a Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte Petriș, o clădire care adăpostește în jur de 70 de persoane, pacienți și personal.

Soluția adoptată este una extrem de scumpă, nevoile respectivului imobil putând fi deservite de echipamente care pe piață costă cu mult mai puțin. În același timp, sunt numeroase proiecte în județ care așteaptă finanțare din partea autorităților.

Răzvan Anghel, consilier județean Arad: „Proiectul prevede alocarea unei sume semnificative, pentru dotarea unei clădiri a cărei valoare este probabil mai mică decât a stației de epurare pe care o dorește CJA.

Am discutat cu specialiști, pentru a vedea cât costă pe piață o stație de epurare potrivită ca mărime pentru nevoile Centrului de la Petriș. Am aflat că pentru achiziția echipamentelor și acoperirea cheltuielilor de montaj ar fi mai mult decât suficientă suma de 30 de mii de euro.

În iunie, CJ a alocat o sumă de ordin similar – un milion de lei – pentru achiziția unei clădiri în zona centrală a Aradului, cu suprafața de 1.000-1.200 mp, pentru expozițiile muzeului județean. Putem compara ca valoare o clădire întreagă în municipiu cu o stație de epurare care deservește câteva zeci de persoane?

Vom cere Consiliului să înlocuiască soluția tehnică propusă, extrem de scumpă, cu una normală. Așa cum am arătat, putem face numai în acest caz o economie semnificativă, care ar fi fost suficientă pentru achiziția Teatrului Hirschl, de exemplu.”

 

imagine 2021 08 30 082157

Categorie: Politice
Etichete: Centrul de abilitare și reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Petriș, comuna Petriş, consilier judetean arad, Iustin Cionca, PNL, Președintele CJA, Răzvan Anghel, stație de epurare a apelor uzate menajere, USR
Distribuie:
Articolul anterior
Braziliencele de la NERVOSA sunt capul de afiș al Festivalului de muzică rock „Flex Fest” (Ștrandul Neptun, 3-5 septembrie)
Articolul următor
Ce fac Polițiștii Locali când doarme „Tanti Rodi”: o fură și ridică mașini de pe stradă ca să facă bani… noaptea la 1… ca ultimii hoți de catalizatoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie