Cercetătorii au descoperit în Oceanul Pacific de sud-vest cel mai mare coral cunoscut, o formațiune de organisme marine interconectate, care depășește dimensiunile unei balene albastre și are peste 300 de ani.
Coralul măsoară 34 de metri lățime, 32 de metri lungime și 5,5 metri înălțime, iar structura sa masivă a fost găsită de Manu San Félix, videograf pentru National Geographic, în timpul unei expediții care investighează efectele schimbărilor climatice în Pacific.
San Félix a relatat că a descoperit coralul în timpul unei scufundări într-o zonă în care era indicată pe hartă epava unei nave. A fost uimit de frumusețea și vechimea coralului, asemănând descoperirea cu o „catedrală subacvatică”. Coralul este o colonie de organisme minuscule numite polipi, fiecare având propriul corp și gură, care, împreună, formează structuri complexe unde trăiesc multe specii marine, inclusiv creveți, crabi și pești.
Descoperirea acestui coral impresionant coincide cu desfășurarea summit-ului ONU privind schimbările climatice, COP29, din Baku, Azerbaidjan. Ministrul pentru climă al Insulelor Solomon, Trevor Manemahaga, a subliniat importanța protejării coralilor, declarând că resursele marine sunt esențiale pentru economia locală și supraviețuirea locuitorilor. Manemahaga a explicat că schimbările climatice au un impact devastator asupra insulelor, crescând frecvența ciclonilor și cauzând eroziunea coastei.
Coralul descoperit se află în ape mai adânci decât majoritatea recifelor, ceea ce l-a ferit de temperaturile ridicate ale suprafeței mării și i-a permis să rămână într-o stare bună de sănătate. Această descoperire oferă speranță conform lui Eric Brown, cercetător coral, și demonstrează că există ecosisteme care reușesc să supraviețuiască în ciuda schimbărilor climatice, funcționând ca o „oază de sănătate” pentru viața marină.
Sursa: BBC