Cetățenii români care nu au domiciliul în România și locuiesc în străinătate vor putea obține cărți de identitate românești

carte de identitate diaspora
Distribuie:

Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative din domeniul actelor de stare civilă și al actelor de identitate. Una dintre acestea oferă posibilitatea cetățenilor români care nu au domiciliul în România și locuiesc în străinătate, de a solicita o carte electronică de identitate. Modificarea legislativă a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a unei decizii recente a  Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 (C-491/21).


Astfel, conform OUG nr. 17.2025, orice cetățean român care nu are domiciliul în România și locuiește în altă țară poate obține cartea electronică de identitate dacă prezintă un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiesc în țara respectivă. De asemenea, trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne – https://hub.mai.gov.ro/

Totodată specialiștii Ministerului Afacerilor Interne au inițiat demersurile de a dezvolta sistemele necesare astfel încât cetățenii români din străinătate să poată obține cartea electronică de identitate și de la oficiile consulare din țările unde locuiesc, calendarul extinderii urmând să fie convenit cu Ministerul Afacerilor Externe.

Reamintim că modificările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 27 martie 2025, iar modificarea legislativă a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a unei decizii recente a  Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 (C-491/21).


Sursa: MAI

Foto: Google


 

Categorie: Știri
Etichete: cărți de identitate românești, cetățeni români, diaspora
Distribuie:
Articolul anterior
Furios și iute, pe o stradă din Grădiște
Articolul următor
ISJ Arad | S-a dat startul înscrierilor elevilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2025-2026

11 comentarii. Leave new

  • Bine gandit

    Răspunde
    • avatar of mitu lucia
      Mitu Lucia
      4 aprilie 2025 3:54

      Niste excroci mint fe ka mic la mare am venit in Romania pentru o săptămână si baiatul meu mia dat procura sai fac buletinul si surpriză nu aveam dreptul ca nu am facut programare pe care mi-au dat o peste 15 zile apoi actele mai durau 15 zile deci in tara ta nu poti face un act si atunci ma intreb ce sa ne mai intoarcem ca vad ca este din ce mai rau era o acritură plătită din bani noștri si te sfida rusine birocrației fi Romania

      Răspunde
  • avatar of doina mihaela cucos
    Doina Mihaela Cucos
    3 aprilie 2025 11:35

    Bună ziua. Sunt în străinătate de 10 ani nu dețin pașaport…mia expirat buletinul…cum obțin o noua carte de identitate…nu pot sa ma deplasez în tara…

    Răspunde
    • „(1) Cetăţeanul român care locuieşte în străinătate poate solicita eliberarea cărţii electronice de identitate fără domiciliu în România.

      (2) Pentru obţinerea cărţii electronice de identitate, cetăţeanul care locuieşte în străinătate trebuie să prezinte un paşaport simplu electronic sau un paşaport simplu temporar cu menţionarea ţării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autorităţile străine, în original, din care să rezulte că locuieşte în acea ţară, împreună cu traducerea autorizată în limba română, după caz, şi să deţină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.

      (3) Prin excepţie de la alin. (2), condiţia deţinerii unui cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu se aplică în cazul cetăţenilor români care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

      (4) Informaţiile cuprinse în documentele eliberate de autorităţile străine prezentate de cetăţean se colectează şi se stochează în mapa electronică.

      (5) Procedura de eliberare a cărţii electronice de identitate fără domiciliu în România şi documentele care trebuie prezentate de solicitant se stabilesc prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.”.
      Deocamdată nu au apărut și normele metodologice de aplicare a OUG. Dar trebuie să vă faceți un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne- vezi link https://hub.mai.gov.ro/

      Răspunde
    • Va faceti o programare la consulatul roman pe internet in tara in care locuiti. De regula cei de la ghiseu habar nu au de capul lor, dar practic asta este datoria lor ca sa rezolve probleme de genul acesta.

      Răspunde
    • Îți trebuie o foaie de drum de la Ambasada României sau Consulat.Cu ea poți sa călătorești numai dus în România

      Răspunde
  • Buna. Cei din RMoldova cu cetățenie română?

    Răspunde
  • Bună eu trăiesc in italia cum fac să-mi schimb buletinul ca să am pe acela electronic

    Răspunde
  • La ce imi trebuie cartea de identitate? Ca sa numere guvernul oile si sa imi ia taxe?Am pasaport cu rezidenta permanenta in alta tara si singurul dezavantaj este ca nu pot vota. Cartea de identitate este o aberatie ruso-comunista cu care nu sunt de acord.

    Răspunde
    • avatar of acum demonstrez
      Acum Demonstrez
      4 aprilie 2025 19:44

      Nu știu câți au înțeles / sau sunt de acord că ai dreptate…, dar 1.buletinul pentru cine / la ce este bun (util)…, 2.dacă este bun la ceva…DE CE SISTEMUL ELECTRONIC nu te ajuta REALMENTE… să obții ceea ce dorești, FACIL ? (carte de identitate).

      Răspunde
  • Chiar dacă ești dornic să obții acte legale, procedura implică timp, bani, acte multe doveditoare. Poate copiii noștri obțin actele mai simplu peste treizeci de ani…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie