CNA și Ministerul Educației lansează o campanie de stopare a conținutului ilegal în online | Ghid privind combaterea conținutului ilegal de pe platformele sociale

ghid cna
Distribuie:

CNA și Ministerul Educației și Cercetării lansează o campanie de stopare a conținutului ilegal în mediul online și pun lza dispoziție un „Ghid privind combaterea conținutului ilegal”. Ghidul poate fi utilizat atât de către jurnaliști cât și de către experții în comunicare, profesori și studenți. 


Obiectivul parteneriatului dintre Consiliul Național al Audiovizualului și Ministerul Educației și Cercetării este transmiterea „Ghidului privind combaterea conținutului ilegal în online” în toate clasele, școlile și universitățile din România. Tot în cadrul acestui demers comun, Ministerul Educației și Cercetării recomandă ca Ghidul să fie dezbătut cu elevii și transmis părinților, iar în universități Ghidul să poată fi subiect de dezbatere privind elementele nocive sau ilegale din online.

Obiectivul acestei acțiuni comune este o mult mai bună conștientizare a riscurilor din mediul online, dar și o informare promptă a publicului despre cum se poate implica în sesizarea conținutului ilegal de pe marile platforme sociale.



CE ESTE UN CONȚINUT AUDIOVIZUAL?

Conținutul audiovizual se referă la materialele audio și la cele care conțin imagini în mișcare – și nu la mesaje de tip text sau fotografie.

CUM POȚI FACE O SESIZARE LA CNA?

Sesizarea online – cea mai rapidă și eficientă metodă! Formularul de sesizare al conținutului audiovizual online îl găsești ușor pe www.cna.ro
Este recomandată utilizarea acestui formular dedicat pentru a facilita procesul de analiză!

Important! Pentru ca sesizarea să fie analizată eficient, vă rugăm să furnizați toate informațiile relevante, precum:

• Link-ul către conținutul audiovizual
• Tipul încălcării (ex: dezinformare, conținut periculos pentru minori)
• Descrierea problemei
• Capturi de ecran (opțional, dar foarte utile)
• Datele de contact (pentru clarificări)


CE ESTE UN ORDIN DE ELIMINARE ȘI CARE ESTE TEMEIUL JURIDIC AL ACESTUIA?

Un ordin de eliminare reprezintă o decizie oficială emisă de CNA prin care li se solicită platformelor online să acționeze împotriva unui anumit element sau a mai multor elemente de conținut ilegal prin eliminarea acestora de pe platformă.

Temeiul juridic: Ordinul de eliminare a conținutului ilegal se bazează pe prevederile Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile online – DSA, dar și pe dispozițiile Legii nr. 50/2024, lege privind aplicarea regulamentului DSA.

Exemplu: Dacă o platformă digitală găzduiește conținut audiovizual ilegal, precum incitarea la violență, discriminarea sau încălcarea protecției
minorilor, CNA poate emite un ordin de eliminare. De regulă, platforma trebuie să răspundă solicitării în 24 de ore sau într-o oră dacă este vorba
despre conținut cu caracter terorist.


CARE SUNT TIPURILE DE CONȚINUT ILEGAL CARE POT FACE OBIECTUL UNUI ORDIN DE ELIMINARE?

Conținut dăunător pentru minori
Videoclipuri cu violență excesivă sau care promovează auto-vătămarea.
Conținut sexual explicit sau obscen accesibil minorilor.
Provocări periculoase, consum de droguri sau substanțe interzise.
Conținut care promovează tulburări alimentare (ex: anorexie).
Expunerea minorilor în mod inadecvat în videoclipuri.

Discurs instigator la ură sau violență
Incitare la ură pe criterii de gen, vârstă, rasă, etnie, naționalitate, cetățenie, credințe religioase, orientare sexuală, nivel de educație,
categorie socială, afecțiuni medicale sau caracteristici fizice.

Promovarea violenței fizice sau psihice.
Amenințări directe la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane.

Propagandă extremistă (politică, religioasă sau ideologică) sau teroristă.
(De exemplu propaganda extremistă de tip fascist, neo-legionar sau comunistă, sau cele care glorifică regimurile totalitare sau neagă crimele
acestora).

Publicitate ascunsă / înșelătoare
Promovare de produse fără marcaj clar că este publicitate sponsorizată.
Publicitate pentru produse interzise (alcool, tutun, jocuri de noroc pentru minori).
Reclame mascate (ex: într-un mesaj care se pretinde a fi de divertisment).
Publicitate electorală difuzată în afara perioadei de campanie electorală sau fără respectarea obligației de marcare clară a publicității electorale.

Încălcarea vieții private
Publicarea de date personale fără consimțământ (ex: adrese, numere de telefon).
Filmări realizate fără acord în spații private.
Hărțuire online (ex: intimidare, expunere publică negativă).

Dezinformare și manipularea informațiilor în mediul online
Distribuirea de informații false sau înșelătoare despre sănătate publică, alegeri, crize sociale, crize economice/bancare etc. cu scopul de a induce
panică sau de a influența opinia publică.

Manipulare prin editări video și sau audio înșelătoare (ex: deepfake) care modifică contextul unui eveniment cu scopul de a induce panică sau de a influența opinia publică.

Strategii coordonate de dezinformare prin conturi false, boți sau rețele organizate care amplifică artificial anumite mesaje.
Teorii conspiraționiste dovedit false, promovate în mod deliberat pentru a induce confuzie sau neîncredere în instituțiile democratice.

Conținut interzis de alte legi
Pornografie infantilă.
Vânzare de produse interzise (ex: droguri, arme, medicamente contrafăcute).
Instigare publică la infracțiuni (ex: promovarea violenței, terorismului)
Conținut rasist sau xenofob


CARE SUNT PLATFORMELE DE PE CARE POATE FI ELIMINAT CONȚINUTUL ILEGAL?

CNA poate solicita eliminarea conținutului ilegal de pe orice platformă digitală care permite publicarea sau distribuirea de materiale, inclusiv:
Platforme de social media:
Exemple: Facebook, Instagram, TikTok, “X” – unde postările, imaginile și videoclipurile pot fi distribuite rapid și pot avea un impact major.
Platforme de partajare a materialelor video (video-sharing):
Exemple: YouTube, Vimeo – unde videoclipuri cu conținut ilegal pot ajunge la un public extins.


POATE FI INVOCATĂ CENZURA? POT FI ELIMINATE OPINIILE?

NU. Ordinul de eliminare nu reprezintă cenzură, ci este o măsură legală aplicată exclusiv asupra materialelor care încalcă normele legale și pun în
pericol drepturile fundamentale ale cetățenilor, ordinea publică sau siguranța națională.
Opiniile legitime, dezbaterile publice și exprimarea liberă nu fac obiectul acestor măsuri, în conformitate cu art. 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene privind libertatea de exprimare.

Prin urmare, se acționează doar asupra materialelor audiovizuale dovedit ilegale, conform legislației audiovizuale, cum ar fi conținutul terorist,
discursul de ură, dezinformarea gravă sau comunicări comerciale interzise, atunci când acestea sunt incluse într-un material audiovizual.


În această săptămână, ministrul Educației și Cercetării, prof. univ. dr. psih. Daniel David, a luat trei decizii fundamentale pentru protecția românilor, prin combaterea pseudoștiinței și a manipulărilor:
  • A realizat un parteneriat cu Consiliul Național al Audiovizualului pentru un Ghid privind Combaterea Conținutului Ilegal în Online, care va fi diseminat și discutat în cadrul școlilor/universităților din țară. Astfel, îi încurajăm pe decidenții din educație-cercetare să popularizeze acest ghid în grupurile elevilor/studenților, aparținătorilor acestora și ale personalului din educație-cercetare și să protejăm imaginea/demnitatea personală și umană în general.

  • Ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții TikTok România, s-a stabilit inițierea unui parteneriat în cadrul căruia se vor realiza o serie de activități educaționale de promovare a științei și de control al pseudoștiinței, inclusiv de a crea pe platforma TikTok spații educaționale sigure, controlabile și stimulative pentru copii (singuri și/sau alături de părinți și profesori) și adulți.

  • Pornind de la discuțiile preliminare avute în luna februarie a acestui an cu Vicepreședinta Comisiei Europene, Roxana Mînzatu, ministrul Daniel David și-a exprimat interesul pentru a iniția două acțiuni la nivel european prin care: ​1. educația-știința să pătrundă mai puternic în social media, 2. ocupațiile/profesiile existente să fie corect prezentate cetățenilor europeni.

Ministrul Daniel David a declarat:

„Potențialul intelectual (de inteligență/creativitate) al românilor este comparabil cu al oricărei națiuni din țările mai dezvoltate. Dar acesta trebuie trecut prin educație pentru a-l valorifica în beneficiul națiunii și pentru a-i proteja pe oameni de irosirea/distorsionarea acestuia prin contaminarea cu pseudoștiință și pseudoreligie. Prin reformele începute (ex.: planurile-cadru pentru învățământ liceal) regândim educația în școli, acolo unde ne aducem copiii, iar prin aceste demersuri ducem și educația/știința la copii, în mod nonformal și/sau în afara școlii. În această manieră, educația nu mai este doar calea regală spre succesul social, ci devine și principalul mecanism de protecție și valorificare a calităților umane pe care le avem!

„Văd cu mare tristețe în spațiul public prea mulți tineri și seniori români inteligenți, copleșiți însă de manipularea pseudoștiinței/ pseudoreligiei, exprimată în agresivitate și (adesea) în comportamente nedemne pentru un om (formula zbierată «Bă!» este de cele mai multe ori o marcă în acest sens). M-aș bucura ca educația să le redea șansa de a-și folosi potențialul bun pe care îl au în roluri prosociale. De asemenea, văd pe unele rețele de socializare tineri din alte țări, care, alături de distracție, exemplifică și aspecte educațional-științifice (ex.: exerciții interesante de matematică), în timp ce la noi, tinerii cu același potențial ajung să exprime prea des lucruri caraghioase și/sau nedemne pentru un om. Sper din nou ca educația să le redea șansa să-și folosească potențialul bun pe care îl au. De aceea am inițiat astfel de demersuri educațional-științifice: pentru a întări și/sau a recupera potențialul, respectiv demnitatea umană. Educația este aici pentru toți cei care o caută!” (sursa Ministerul Educației).



Sursa: CNA, Ministerul Educației


 

Categorie: Știri, Educație
Etichete: CNA, materiale audiovizuale, Ministerul Educației și Cercetării, Platforme de partajare a materialelor video, Platforme de social media, „Ghid privind combaterea conținutului ilegal"
Distribuie:
Articolul anterior
Drumul Șepreuș-Cermei se închide până în 8 aprilie 2025 | Vezi RUTA OCOLITOARE
Articolul următor
Un jandarm de 27 de ani a fost împușcat mortal în timpul unui exercițiu de pregătire. Ancheta este în desfășurare

1 comentariu. Leave new

  • =AHA == A INCEPUT CEZURA IN MOD OFICIAL ==SCARBA MI E == DEMOCRATZIE DE MAHALA == PNL=PSD ACEIASI MIZERIE ==LA TOMBERON HIENELOR ==

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie