Conducătorii Bisericii Ortodoxe arădene, demnitarii locali, mii de oameni care l-au iubit şi respectat l-au condus pe Părintele-protopop al Lipovei, Ioan Jidoi, pe ultimul drum pământesc

17cc624d c4d7 4694 8186 cd98b5830172
Distribuie:
Părintele Ioan Jidoi, protopopul Lipovei, a fost înmormântat    

Duminică, 5 noiembrie 2017, biserica cu hramul ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Radna a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de preoți și credincioși, oficialitățile centrale, județene și locale care au venit să înalțe rugăciuni pentru odihna sufletului celui ce a fost, până la trecerea sa la cele veșnice, în seara de 2 spre 3 noiembrie, paroh la Radna și protopop al Lipovei, vrednicul și mult iubitul părinte Ioan-Terentie Jidoi.

În această zi de duminică, un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Lipova, sub protia părintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială din Radna.

După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, înconjurați de un sobor de aproximativ 100 de preoți și diaconi din întreaga Eparhie a Aradului și din alte eparhii, au oficiat Slujba de Înmormântare a părintelui protopop Ioan Jidoi, în biserica parohială din Radna, unde vrednicul părinte a fost paroh peste 23 de ani.

La slujba de înmormântare au participat și oficialitățile centrale și locale, primarii localităților vecine, reprezentanți ai altor culte istorice din Lipova, sute de credincioși, astfel încât biserica a devenit neîncăpătoare.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat contribuția părintelui protopop Ioan Jidoi la bunul mers al vieții bisericești din cuprinsul parohiilor în care a slujit, a protopopiatului precum și la viața eparhiei, transmițând, totodată mângâiere și speranță familiei îndoliate, preoților din Protopopiatul Lipova și credincioșilor din Parohia Radna

Preasfințitul Părinte Siluan, în cuvântul plin de emoție, transmis celor de față, a conturat personalitatea vrednicului și jertfelnicului slujitor al lui Hristos, a părintelui Ioan Jidoi, de pe vremea când a fost preot în Chelmac, satul natal al Preasfinției Sale.

Ierarhul a menționat că și-ar fi dorit să slujească împreună cu părintele în biserica din Radna, unde de atâtea ori l-a invitat, însă Bunul Dumnezeu a rânduit ca pentru prima dată să slujească aici la plecarea părintelui protopop Ioan spre veșnicie.

Părintele Teodor Faur, coleg de seminar și bun prieten al părintelui Ioan Jidoi și apropiat al familiei sale, a prezentat viața și activitatea părintelui protopop pe parcusul celor 62 de ani cât i-a rânduit Bunul Dumnezeu să trăiască pe pământ.

Părintele Ioan-Terentie Jidoi s-a născut la data de 18 mai 1955 în Localitatea Slatina de Criș, com. Dezna din Județul Arad. Cursurile școlii primare și generale le-a urmat la Școala Generală din Orașul Sebiș.

În anul 1972 s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș, iar în 1977 a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu. În luna iulie a anului 1978 se căsătorește cu Maria, Dumnezeu binecuvântându-i cu două fete.

La 1 octombrie același an a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Episcop Visarion Aștileanu al Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, pe seama Parohiei Chelmac, Protopopiatul Lipova, unde a păstorit timp de 16 ani, până la 1 aprilie 1994, când este transferat la Parohia Radna, parohie în care și-a desfășurat activitatea de preot cu multă dăruire și devotament, până în ziua de azi când Arhiereul cel Veșnic l-a chemat la o nouă slujire.

Datorită multelor sale calități administrative și tactului pastoral, la 1 august 2014, este numit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, protopop al Lipovei, îndeplinind cu multă râvnă și responsabilitate această ascultare până la trecerea sa la cele veșnice.

Trupul neînsufleţit al părintelui Ioan Jidoi a fost apoi luat şi purtat pe braţe de preoţi în procesiunea de înconjurare a bisericii, după care, cortegiul funerar s-a deplasat spre Cimitirul Eternitatea din Municipiul Arad, acolo unde a fost depus trupul părintelui spre odihnă veșnică.

Protos. Iustin Popovici pentru www.episcopiaaradului.ro

 

Articol asociat:

Doliu în Episcopia Aradului. S-a stins părintele-protopop al Lipovei, Ioan Jidoi…

Categorie: In memoriam
Etichete: episcop, eternitatea, IPS Timotei, Iustin Popovici, Lipova, parintele jidoi, parohia arad, protopop Ioan Jidoi, PS Siluan, Radna
Distribuie:
Articolul anterior
Social-democrata Teodora Abrudean este noul primar al comunei Bocsig
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Arădenii au preferat, duminică seara, Festivalul Vinului. La protest au fost circa 200 de persoane, la festival peste 1500

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie