Deputatul Adrian Todor: „Aradul a devenit «paradisul» contractelor fără licitație“

adrian todor
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Deputatul PSD Arad Adrian Todor a susținut o declarație politică, în ședința de miercuri a Camerei Deputaților, pe tema modificării legii achizițiilor publice. Deputatul PSD a solicitat premierului Viorica Dăncilă ca la modificarea acestei legi să se aibă în vedere și închiderea unor „portițe“, prin care unii primari au posibilitatea de a acorda contracte de milioane de euro, cu dedicație, ocolind Sistemul Electronic de Achiziiții Publice – SEAP.

„În ultima perioadă, s-a discutat intens în spațiul public despre necesitatea modificării legii achizițiilor publice, modificări solicitate inclusiv de primarii municipiilor, la ultima întâlnire cu premierul României, Viorica Dăncilă.

Cu siguranță, este nevoie de aceste modificări, pentru că de multe ori proiectele administrațiilor locale, ale ministerelor sunt blocate din cauza unor prevederi legislative. Inclusiv absorbția fondurilor europene este afectată grav de unele bariere legislative, care ar trebui urgent eliminate, așa cum solicită și primarii.

Numai că, actuala lege are și alte lacune, care permit acordarea unor contracte de lucrări sau servicii publice prin proceduri profund corupte, care ocolesc sistemul național de licitații publice (SEAP). Și vă dau exemplul municipiului Arad, unde administrația locală condusă de liberalul Gheorghe Falcă, un protejat al SISTEMULUI, alocă lucrări sau servicii de milioane de euro, fără licitație, fără a trece aceste achiziții prin SEAP. Profitând de prevederile actualei legislații, primarul Gheorghe Falcă a dat cu dedicație serviciul de salubrizare stradală și de deszăpezire, fără licitație, unei firme din Oradea, apropiată PNL, invocând extrema urgență. Un contract de aproximativ 15 milioane de lei, atribuit direct de protejatul SISTEMULUI, Gheorghe Falcă, fără a mai trece prin SEAP. Bineînțeles, Gheorghe Falcă nu a pățit nimic, fiind binecunoscută protecția de care se bucură, existând o serie de dosare ținute la sertar de procurori de ani de zile, inclusiv de către cei din DNA.

La fel se atribuie în Arad și lucrările majore, care sunt realizate cu credite BERD, iar licitațiile, din cauza vidului legislativ, nu mai trec prin filtrul SEAP, câștigătorul fiind decis de bancă și o comisie a Primăriei Arad. Având la dispoziție un sistem prin care poate stabili cine e câștigătorul, primarul Falcă a ales în ultimii ani drumul împrumuturilor, în locul fondurilor europene. Drept urmare, Aradul este printre municipiile cu cele mai puține fonduri europene atrase și cu cele mai mari împrumuturi contractate.

Fac apel, pe această cale, la doamna premier Viorica Dăncilă, ca la momentul modificării legislației în domeniul achizițiilor publice să aibă în vedere și închiderea acestor „portițe“, prin care unii primari au posibilitatea de a acorda contracte de milioane de euro, ocolind Sistemul Electronic de Achiziiții Publice – SEAP“, a afirmat Adrian Todor, în plenul Camerei Deputaților.

 

Biroul de Presă al PSD Arad

Categorie: Știri
Etichete: Adrian Todor, Gheorghe Falca, licitatii, politica arad, SEAP
Distribuie:
Articolul anterior
[NEWS ALERT] OPT DOMICILII DIN ARAD sunt vizate de polițiștii din ALBA care efectuează 35 PERCHEZIȚII într-un dosar de evaziune fiscală și delapidare întins pe 7 județe
Articolul următor
Fostul șef al ANAF Sorin Blejnar a fost ACHITAT de prima instanță în dosarul „Motorina”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie