DGASPC Arad împlinește un sfert de veac de la înființare

dgaspc 25de ani
Distribuie:

Început încă din primii ani după Revoluție, la nivel național, procesul de reformă în domeniul
protecţiei copilului din România a fost reglementat în mai multe rânduri, 1997 fiind anul nașterii actualelor Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Cât privește județul Arad,

DGASPC Arad a fost un pionier al respectării drepturilor copilului, persoanelor cu dizabilități, persoanelor vârstnice și grupurilor de persoane vulnerabile social.

La 1 iulie 1993 s-au înfiinţat primele servicii sociale pentru copii printr-un parteneriat în județele: Arad, Bacău, Brașov, Prahova și Timiș, luând naștere Centrul de sprijin familial și ocrotirea copilului Arad, în subordinea Consiliului Județean Arad, fiind adoptat și un Regulament de funcționare al acestuia, în baza protocolului încheiat între Consiliul Județean Arad, Asociația neguvernamentală „Pentru Copiii Noștri” și The Romanian Orphanage Trust.

Începând cu anul 1995, Consiliul Judeţean Arad,

prin Hotărârea nr. 30/1995 a înființat Serviciul de asistență socială, prin preluarea activității Centrului de sprijin familial și ocrotire a copilului Arad, desfășurându-și activitatea până în anul 1996, an în care în județul Arad se înființează Direcția Județeană de Ocrotire a Copilului şi Familiei.

Din luna iulie a anului 1997,

în conformitate cu legislația națională în vigoare, instituția funcționează ca serviciu public specializat de interes județean, având personalitate juridică și fiind subordonat Consiliului Județean Arad.

Pentru a marca cei 25 de ani de la înființare DGASPC Arad

a organizat la Consiliul Județean Arad o întâlnire de lucru la care au participat mai mulți directori ai DGASPC-urilor din Sudul, Nordul și Vestul țării, din județele Gorj, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara și Maramureș.

Festivitatea de decernare a distincțiilor și trofeului „25 de ani de activitate- DGASPC Arad” a fost găzduită de Sala Marii Uniri din Palatul Comitatului Arad.

dgaspc 25de ani 1

Un moment încărcat de semnificație și spiritualitate

a fost marcat prin participarea Corului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin” din Arad, programul fiind încheiat cu interpretarea muzicală a lui Adrian Petcu, un tânăr crescut și îngrijit de un asistent maternal profesionist, angajat al DGASPC Arad.

Erika Stark, directorul general al DGASPC Arad:

„Județul Arad a fost unul din ambasadorii organizării și dezvoltării sistemului județean de protecție a drepturilor copilului prin restructurarea și închiderea instituțiilor rezidențiale de tip mamut existente la acea vreme și crearea unor servicii de protecție a copilului alternative la instituționalizare, obiectivul principal fiind acela de a asigura beneficiarilor un mediu cât mai apropiat de cel familial.

Astăzi am retrăit cu mari, mari emoții acele vremuri, împreună cu colegii care lucrează alături de noi încă de la înființare, cu autoritățile locale de la acea vreme și cu cei care conduc astăzi județul Arad, partenerii noștri care au înțeles cât de important este să oferim la timp și în cadru organizat un sprijin real semenilor aflați în risc de marginalizare socială.

Astăzi privim cu încredere spre viitor pentru că vom susține în continuare creșterea calității vieții beneficiarilor noștri și reducerea numărului persoanelor asistate social, prin oferirea unor alternative reale, incluzive din punct de vedere social”.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad:

„Marcăm astăzi 25 de ani în care DGASPC Arad și-a înțeles menirea de a proteja persoanele vulnerabile din județ, în care mii de oameni aflați în nevoi au beneficiat de sprijinul și protecția DGASPC Arad. Modul de lucru al DGASPC Arad este unul care a produs efecte foarte bune în decursul anilor.

Am constatat, în toți acești ani, că este nevoie de protecție socială și că este foarte important să ne implicăm, să ajutăm aceste persoane, să ajutăm copiii abandonați, să ajutăm persoanele cu nevoi speciale, tocmai pentru a le acorda o șansă.

Ajutându-i, de fapt, ne ajutăm și pe noi înșine, pe toți. Spun asta pentru că este datoria noastră să-i integrăm în societate și, pe cât posibil, să-i ajutăm chiar să devină piloni ai comunității, iar asta este în folosul tuturor. La mulți ani, tuturor celor lucrează în domeniul asistenței sociale din județul Arad!”

Pentru rolul și contribuția adusă la sprijinirea și dezvoltarea sistemului de asistență socială din
județul Arad, DGASPC Arad a oferit diplome, distincții și trofee simbolice, angajaților instituției,
foștilor directori, autorităților locale și județene, primăriilor din județ precum și partenerilor din mediul ONG.

La finalul festivității toți cei prezenți au ținut un moment de reculegere pentru angajații care de-a lungul anilor au trecut în neființă, inclusiv în timpul pandemiei COVID-19.

[Comunicat de presă – DGASPC Arad]

Categorie: Știri
Etichete: DGASPC Arad, The Romanian Orphanage Trust, „Pentru Copiii Noștri”
Distribuie:
Articolul anterior
DSP Arad: Informații cu privire la centrele de permanență din județul Arad
Articolul următor
Pianistul francez de jazz Alexandre Herer și NUNATAQ, la Gărâna Jazz Fest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

cod portocaliu 1 scaled

ATENȚIE! COD PORTOCALIU pentru județul Arad

În această după-amiază, 24 mai 2024, în intervalul orar 13:55- 15:30 meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru județul Arad, localitățile: Șiria, Covăsânț.  Se vor semnala averse torențiale…
profesori almas large

Profesori almășeni în Cipru

Timp de o săptămână, la prima mobilitate, în cadrul proiectului Erasmus+, un grup de profesori de la Școala gimnazială „Lazăr Tâmpa” din Almaș au participat la workshopuri de dezvoltare și…