Direcţia Generală Anticorupţie (D.G.A) a împlinit 13 ani de activitate

DGA 13ANI 1 Copy
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ – SERVICIUL JUDEŢEAN ANTICORUPŢIE ARAD]

 

30 MAI – Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie – 13 ani de activitate –

Direcţia Generală Anticorupţie din Ministerul Afacerilor Interne sărbătoreşte, la data de 30 MAI, treisprezece ani de la înfiinţarea sa ca structură de poliţie judiciară specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului ministerului, ocazie cu care dorește să mulțumească tuturor celor care au sprijinit această instituție în vederea realizării obiectivelor urmărite în activitate.

În cei 13 ani de activitate în lupta împotriva corupţiei, Direcţia Generală Anticorupţie s-a dezvoltat permanent atât pe palierul activităţilor de prevenire cât şi a celor de combatere a faptelor  de corupţie, consolidându-şi rolul la nivel instituţional.

Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2005, privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au fost abilitaţi să efectueze, în condiţiile prevăzute de lege, activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent, privind infracţiunile prevăzute de Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de personalul M.A.I.

Direcţia Generală Anticorupţie are următoarele atribuţii principale:

-desfăşoară activităţi de prevenire a faptelor de corupţie în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne;

-desfăşoară activităţi de primire a reclamaţiilor/petiţiilor cetăţenilor referitoare la acte sau fapte de corupţie a personalului ministerului;

-desfăşoară activităţi de poliţie judiciară, conform legii;

-elaborează analize de risc şi strategice în domeniu şi propune măsuri procedurale de ameliorare a situaţiei.

Acţiunile Direcţiei Generale Anticorupţie au un profund caracter ofensiv, de anticipare şi identificare a vulnerabilităţilor şi factorilor de risc, urmărind îndepărtarea acestora, în vederea oferirii de către personalul M.A.I. a unui serviciu public de calitate, neviciat de fapte de corupţie.

Ca principal canal de comunicare cu publicul, linia telefonică gratuită – Call center anticorupție 0800.806.806 pune la dispoziţia cetăţenilor un instrument direct de sesizare a faptelor de corupţie, putând fi apelată din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă de pe teritoriul României.

Prin toate acţiunile sale, Direcţia Generală Anticorupţie promovează legalitatea, integritatea, onestitatea şi profesionalismul, ca standard atât pentru personalul propriu, cât şi pentru cel al M.A.I. Fiindcă toate acestea nu ar fi posibile fără sprijinul partenerilor noştri, dorim să mulţumim tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi cetăţenilor.

Cu ocazia marcării Zilei Aniversare a D.G.A. – 30 Mai, la data de 30.05.2018, Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad a desfășurat o şedinţă de informare anticorupţie, susținută în sala Aula „Ștefan Cicio Pop” a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, activitatea înscriindu-se în cadrul eforturilor de conştientizare a consecinţelor implicării în fapte de corupţie şi pentru creşterea gradului de informare a publicului țintă, format din cadre didactice universitare.

În cadrul acestor activități a fost abordată următoarea tematică: competențele D.G.A., considerații generale privind infracțiunile de corupție și modul de acțiune în vederea sesizării faptelor de corupție, consecințele și costurile corupției precum și cazuri semnificative din cazuistica D.G.A. – S.J.A. Arad. De asemenea, au fost distribuite studenților fly-ere cu mesaje preventive.

Vă reamintim faptul că, la nivelul judeţului Arad, funcţionează Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad, structura teritorială a Direcţiei Generale Anticorupţie, care desfăşoară activităţi specifice, potrivit competenţelor conferite de lege.

Cetățenii care doresc să sesizeze fapte de corupţie săvârşite de lucrătorii Ministerului Afacerilor Interne se pot prezenta la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Arad, din municipiul Arad, str. I. Calvin, nr. 17-19, tel. 0257/255623, 0257/207132, e-mail: [email protected] ori se pot prezenta în audienţă în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 1200 și 1500, la biroul S.J.A. Arad din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Arad, B-dul Revoluţiei, nr. 75.

 

 

 

Categorie: Știri
Etichete: anticorupție, coruptie, DGA, infractiuni de coruptie, ministerul de interne, șpagă
Distribuie:
Articolul anterior
Arădeanul Flaviu Hoțopan și echipa își propun să stabilească un nou RECORD, parcurgând cu KAIACUL în 24 de zile întregul curs al Dunării
Articolul următor
Daniel VESA merge la pușcărie. TREI ANI și JUMĂTATE a primit interlopul pentru înjunghierea manelistului „One” Dinescu, căruia va trebui să-i plătească 15.000 de Euro „daune morale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

afis festivalul vinului 2023 2

Festivalul Vinului, ediția 2023, la Arad

Festivalul Vinului, ediția 2023, va avea loc în perioada 6 – 8 octombrie, în Piața „Avram Iancu“ din Arad, unde, pe lângă degustări de vinuri și produse specifice unei astfel…

UTA Official App

UTA Official App
DOWNLOAD