Donald Trump vrea ca SUA să dețină 50% din capitalul TikTok în schimbul neaplicării legii care interzice aplicația

tiktok sua 1
Distribuie:

TikTok a fost eliminată din principalele magazine de aplicații în Statele Unite, chiar înainte de intrarea în vigoare a legii federale care a interzis populara platformă de socializare. Aplicația a fost nefuncțională timp de câteva ore. Odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, acesta a suspendat pentru 75 de zile legea care interzice TikTok în SUA, aplicația redevenind funcțională.

În cursul unui eveniment deschis presei la Casa Albă în care a semnat acest decret şi multe altele, preşedintele american a minimizat riscurile pentru securitatea naţională pe care le prezintă reţeaua socială. „Sunt atât de multe produse care sunt fabricate în China şi singurul de care se plâng este TikTok”, a declarat Donald Trump, referindu-se la congresmeni. „Să fim sinceri, avem probleme mai mari decât să vedem China colectând informaţii despre copiii mici”, utilizatori ai TikTok, a adăugat el.

În loc să găsească un cumpărător, ipoteză pe care ByteDance a refuzat-o întotdeauna, preşedintele a propus, cum a mai făcut duminică, ca grupul chinez să acorde Statelor Unite 50% din capitalul TikTok în schimbul neaplicării legii. Guvernul ar putea apoi atribui această participare unor interese americane private, a declarat noul preşedinte.


Donald Trump vrea 50% din TikTok

Donald Trump ar dori ca rețeaua de socializare să fie preluată de SUA în proporție de 50% și a subliniat acest aspect pe rețeaua sa de socializare: „Făcând acest lucru, salvăm TikTok, îl păstrăm pe mâini bune și îi permitem să reziste. Fără aprobarea SUA, nu există Tik Tok. Cu aprobarea noastră, valorează sute de miliarde de dolari”, a scris Trump pe rețelele de socializare.

Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare X (fostul Twitter), TikTok i-a mulțumit președintelui Donald Trump pentru că a asigurat furnizorii de servicii de internet și magazinele de aplicații că nu li se vor aplica sancțiunile prevăzute de respectiva lege.


Bătălia pentru TikTok: amenințare la adresa securității naționale sau miza unei lupte geopolitice între SUA și China

Dacă platforma online TikTok deținută de compania chineză ByteDance va fi etichetată definitiv în SUA drept o amenințare la adresa securității naționale, este greu de văzut cum Marea Britanie și alte țări din Occident ar putea ajunge la o altă concluzie, scrie The Guardian. Însă faptul că Donald Trump s-a întors la Casa Albă și a amânat interzicerea aplicației în Statele Unite, serviciile fiind reactivate după doar o zi în care rețeaua a fost inaccesibilă, arată că miza adevărată nu este protejarea utilizatorilor ci câștigarea bătăliei pentru cine controlează datele colectate.

În loc să se preocupe de închiderea TikTok, acolo unde Trump are 14,8 milioane de urmăritori, președintele american încearcă să treacă TikTok sub conducerea, măcar parțială, a unui proprietar american – cu toate că zvonurile potrivit cărora Elon Musk ar putea cumpăra TikTok au fost respinse de compania chineză care deține platforma, ByteDance.

Motivul pentru care SUA au amenințat că vor interzice TikTok este legat de îngrijorarea că datele utilizatorilor aplicației ar putea ajunge în mâinile partidului comunist de la Beijing. În politica sa de confidențialitate, TikTok recunoaște că strânge cantități semnificative de date personale: numere de telefon, adrese de e-mail, locația dispozitivului și a videoclipurilor, istoricul folosirii aplicației de către utilizatori și liste de contacte de pe telefon și rețelele sociale, pentru cei care le-au conectat la contul TikTok. O parte din aceste informații sunt păstrate în alte țări, precum Singapore, Malaysia, Irlanda sau chiar SUA, dar altele sunt procesate în China, inclusiv datele care alimentează algoritmii de recomandări. TikTok, însă, nu este nici pe departe singura aplicație care strânge cantități mari de date de la utilizatori. „Sistemul de siguranță a datelor cu caracter personal pe rețelele sociale și alte aplicații funcționează atât de prost încât TikTok aproape că nu contează”, a spus fostul șef al agenției britanice de securitate cibernetică NCSC, Ciaran Martin.

China ar putea folosi datele colectate de TikTok pentru operațiuni de spionaj și influență 

TikTok a recunoscut că a accesat conturile a doi jurnaliști din domeniul tehnologiei pentru a găsi sursele de la care au obținut informații legate de companie. Fostul șef FBI, Cristopher Wray, a avertizat Congresul american anul trecut că TikTok ar putea permite Chinei „să controleze colectarea de date de la milioane de utilizatori, care pot fi folosite pentru tot felul de operațiuni de spionaj sau influență”.

În realitate, însă, aceste îngrijorări sunt în mare parte de natură teoretică. Cu toate că este clar că Beijingul a spart sisteme informatice occidentale ca să spioneze, să fure proprietăți intelectuale și să obțină date personale, nu există nicio dovadă că TikTok este folosit ca un instrument de supraveghere în masă. Într-un caz recent în care rețelele de telefonie din SUA au fost infiltrate de hackeri din China (grupul Salt Typhoon), aceștia au țintit special infrastructura occidentală și din America.

TikTok, folosit pentru a-i influența pe oamenii din Taiwan să fie pro-Beijing TikTok nu este disponibil în China, acolo unde ByteDance operează o altă aplicație – Douyin – și nu este suspusă în mod deschis cenzurii impuse de obicei de partidul comunist, cu toate că unii au susținut că aplicația a fost folosită pentru a-i influența pe oamenii din Taiwan să fie mai pro-Beijing.

În Marea Britanie, guvernul a interzis folosirea aplicației TikTok de către miniștri și alți funcționari publici în 2023, dar ideea unei interdicții la nivel național a fost respinsă. Faptul că utilizatorii „doresc să posteze videoclipuri cu pisicile lor sau dansând nu pare a fi o amenințare la adresa securității naționale pentru mine”, a spus Darren Jones, secretarul șef al Trezoreriei din Regatul Unit.

Fostul șef al agenției britanice de spionaj GCHQ, Jeremy Fleming, a spus că îi încurajează chiar pe tineri să folosească TikTok. Însă dacă argumentul legat de TikTok este cu adevărat o bătălie geopolitică între SUA și China, ar fi probabil cel mai înțelept pentru Marea Britanie și alte țări mai mici ca deocamdată să nu se implice. „Are sens să vedem ce se va întâmpla în SUA mai întâi”, a spus și Martin. „Pentru că dacă SUA reușesc să obțină vânzarea TikTok, problema dispare.”


Sursa: The Guardian


 

Categorie: Externe, Știri
Etichete: China, donald trump, sua, tiktok
Distribuie:
Articolul anterior
VOCATIV, newsletter pentru părinți și profesori
Articolul următor
Doar pe hârtie | CoalițiaGen și DDB care transformă singura bancnotă cu chip feminin într-un manifest pentru contracepție gratuită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie