DSP Arad | Prevenirea și limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei

gripa
Distribuie:

În contextul situației de risc epidemiologic generat de depășirea nivelului așteptat de cazuri de îmbolnăviri de gripă la nivel național, vă informăm că la nivel național există o evoluție epidemică a activității gripale, având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale. Specialiștii INSP-CNSCBT estimează o continuare a evoluției ascendente fiind posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor respiratorii să se atingă în următoarele 2 – 4 săptămâni.


În vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor prin gripă și alte infecții virale respiratorii, măsurile generale recomandate populației sunt următoarele:

a) Consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare;
b) Pentru persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie se recomandă purtarea măștii de protecție dacă trebuie să se deplaseze în comunitate;
c) Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizare de batiste de unică folosință;
d) Menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
e) Evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție;
f) Continuarea vaccinării antigripale, în special pentru populația expusă la risc crescut de îmbolnăvire sau complicații ale gripei – persoane cu vârsta peste 65 de ani, gravide, persoane imunodeprimate, persoane cu afecțiuni cronice respiratorii sau cardiace.


Ministerul Sănătății a declarat joi, 30 ianuarie, stare de alertă epidemiologică în România, pentru a limita răspândirea infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei.

În acest sezon rece, 28 de persoane din România – inclusiv un copil de trei ani – au murit din cauza gripei.

Între 20 și 26 ianuarie, în unitățile sanitare din toată țara au fost înregistrate peste 133.000 de cazuri de infecții respiratorii, a transmis joi, 30 ianuarie, Institutul Național de Sănătate Publică. Cifra este cu 6,5% mai mare decât în săptămâna precedentă.

Această creștere a numărului de cazuri a determinat Ministerul Sănătății să declare stare de alertă epidemiologică. Asta înseamnă, în primul rând, o serie de măsuri care vor fi luate în perioada următoare în spitalele din țară.

De exemplu, programul de vizită al pacienților va fi limitat în anumite unități sanitare, personalul medical va fi consultat zilnic înainte de a intra în spital pentru a fi depistați cei care au simptome de gripă, iar medicii și asistenții care intră în contact cu pacienții vor trebui să poarte măști de protecție.

În școli, cadrele didactice sunt sfătuite să verifice zilnic ce elevi ar putea fi bolnavi și, dacă e cazul, să îi trimită acasă sau la medicul de familie. De asemenea, medicii recomandă aerisirea periodică a camerelor din școli și asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecție.

Cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și față de formele clinice severe ale acesteia este vaccinarea antigripală, care poate fi făcută cât mai rapid, spune Ministerul Sănătății. Cu toate acestea, din cele aproximativ patru milioane de persoane aflate în grupele de risc, doar 1,13 milioane au beneficiat de vaccinare gratuită prin programul național.

Ministerul Sănătății a transmis și o serie de recomandări pentru a te feri de gripă:
  • spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
  • respectarea igienei tusei și strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea nasului și a gurii în plica cotului în timpul tusei;
  • aerisirea zilnică a încăperilor;
  • evitarea locurilor aglomerate;
  • adresarea la medicul de familia la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili tratamentul și măsurile necesare;
  • evitarea intrării în colectivitatet a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora;

Sursa: Comunicat DSP Arad și Comunicat Ministerul Sănătății


 

Categorie: Comunicate de presă, Sănătate
Etichete: DSP Arad, gripă, infecții virale respiratorii
Distribuie:
Articolul anterior
Vernisajul expoziției „Arta în familie”, la Galeria Brăteanu
Articolul următor
Contrabandistul-vedetă Sebastian Târsan a fost arestat pentru trafic de droguri | Împreună cu un „tovarăș”, recidivistul a comandat drogurile din Spania și a fost prins în flagrant când a primit coletul printr-o firmă de curierat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie