DSP Arad trage un semnal de alarmă asupra consumului de ciuperci din surse nesigure

ciuperci
Distribuie:

Direcția de Sănătate Publică Arad atrage atenția populației cu privire la pericolul consumului de ciuperci culese din natură, în contextul ploilor recente care favorizează apariția acestora. Specialiștii avertizează că multe specii toxice pot fi confundate cu cele comestibile, iar intoxicațiile pot avea efecte grave asupra sănătății.


În 2024, în județul Arad s-au înregistrat deja 7 cazuri de intoxicație cauzate de consumul de ciuperci din flora spontană. DSP recomandă consumul doar al ciupercilor provenite din surse sigure (magazine autorizate), evitarea ciupercilor crude și păstrarea lor la frigider maximum 48 de ore.

În caz de simptome precum greață, vărsături, amețeli sau diaree, populația este sfătuită să apeleze imediat numărul de urgență 112.


Comunicat de presă – Informații referitoare la consumul de ciuperci

Având în vedere condițiile meteorologice din ultima perioadă, caracterizate prin ploi și umiditate crescută, favorabile apariției ciupercilor, Direcția de Sănătate Publică Arad dorește să ofere populației informații utile cu privire la consumul de ciuperci, pentru a preveni posibile intoxicatii.

Ciupercile sunt plante inferioare (Thalophytae – Fungi), unele dintre acestea (ciupercile comestibile) fiind folosite în alimentaţia umană datorită valorii lor nutritive. Acestea conţin vitamine (B1, B2, D, C şi caroten – provitamina A) dar și săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier).

În ţara noastră sunt cunoscute peste 1600 specii de ciuperci superioare, ciuperci cu “pălărie”, al căror diametru este mai mare de 4 mm. Dintre acestea aproximativ 400 sunt comestibile şi peste 200 specii sunt sigur toxice. Mare atenţie trebuie acordată însă la alegerea lor, pentru că ciupercile necomestibile conţin toxine care pot fi fatale organismului, iar de cele mai multe ori, ciupercile necomestibile se pot confunda uşor cu cele comestibile.

Recoltarea ciupercilor din pădure, în mod neorganizat, sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori.

Important de reținut este faptul ca toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet, iar îndepărtarea cuticulei nu diminuează toxicitatea. De asemenea, nu există nici un test simplu care să permită recunoaşterea imediată a unei specii toxice. Identificarea unei ciuperci otrăvitoare nu poate fi făcută decât de un specialist.

Intoxicaţia cu ciuperci este cauzată de toxina propriu-zisă, caracteristică speciei, dar poate avea şi alte cauze. Astfel, se diferenţiază intoxicaţiile adevarate (micetismul) datorate toxinei specifice speciei de cele false datorate unor cauze multiple:

  1. Consumul exagerat. Ciupercile fac parte dintre alimentele greu digerabile. Astfel că pentru persoanele sensibile, ciupercile pot genera tulburări digestive chiar la un consum minim şi moderat.
  2. Consumul de ciuperci alterate. Ciupercile se alterează repede (1-2 zile) datorită conţinutului crescut de apă, unele putând deveni toxice. Ciupercile vechi, cele atacate de larvele unor viermi, cele recoltate pe vreme ploioasă, cele transportate neadecvat sau cele depozitate în spaţii necorespunzătoare, toate pot fi contaminate de diferite bacterii şi mucegaiuri. Aceste intoxicaţii, deloc neglijabile, se încadrează în categoria toxiinfecţiilor alimentare.
  3. Consumul de ciuperci crude. Un număr mare de specii de ciuperci conţin toxine termolabile, care sunt distruse prin preparare termică. Consumul ciupercilor crude, chiar şi a celor cunoscute, este însă contraindicat.
  4. Ciupercile şi alcoolul. Unele specii de ciuperci generează simptome de intoxicaţie în combinaţie cu alcoolul. În general, nu se recomandă consumarea ciupercilor cu cantităţi mari de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul măreşte solubilitatea unor substanţe specific, favorizând absorbţia intestinală a acestora, ceea ce poate amplifica gravitatea efectelor apărute.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minim 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii.

De reținut!

  • Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin! 
  • Nu consumaţi ciuperci crude! 
  • Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat! 
  • În caz că prezentaţi unul sau mai multe simptome (diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere) în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112 –  cât mai repede posibil.

În județul Arad, în anul 2024, s-au înregistrat 7 cazuri de intoxicație cu ciuperci din flora spontană.

Biroul de presă al DPS Arad


 

Categorie: Știri
Etichete: ciuperci, DSP, DSP Arad, intoxicatie, ploi
Distribuie:
Articolul anterior
Rețele Electrice România și-a desemnat câștigătorii la Trofeul Electricianului, ediția 2025
Articolul următor
„Rock la băncuțe“, concert live susținut de tinerii de la Palatul Copiilor Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie

simulator accident

Activități preventive ale polițiștilor rutieri arădeni

Activități preventive, ale polițiștilor rutieri, programate în această săptămână Polițiștii arădeni, sub coordonarea Serviciului Rutier, vor desfășura, în această săptămână, două activități preventive, de amploare. Miercuri, 14 mai 2025, de…
cna

CNA: „Intimidarea reprezentanților presei, etichetarea lor ca „asasini mediatici” sau folosirea unui limbaj disprețuitor la adresa activității jurnalistice contravin grav valorilor democratice și standardelor europene privind libertatea presei și protecția jurnaliștilor”

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a emis un comunicat de presă prin care trage mari semnale de alarmă referitor la atacurile care au apărut în această perioadă asupra jurnaliștilor. Aceasta este o…