Dublă lansare de carte la Bibliotecă, cu scriitorul și jurnalistul George Lână

lansare-de-carte-george-lana
Distribuie:
[ACTUALIZARE] (15.11.2022):

Din motive obiective, lansarea volumelor „Topire la rece” și „A treia inimă”, semnate de scriitorul și jurnalistul timișorean George Lână se amână pentru o dată ce va fi transmisă ulterior.

***

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează o dublă lansare de carte, joi, 17 noiembrie 2022, începând cu ora 14:00. Astfel, iubitorii de poezie sunt invitați la lansarea volumelor „Topire la rece” și „A treia inimă”, semnate de scriitorul și jurnalistul timișorean George Lână.

Volumul bilingv „Topire la rece = Cold Melting”, apărut la Editura Waldpress, în anul 2020,

conține 51 de poezii, despre care criticul literar Dan Sgârță, în postfața cărții, afirmă că o „bună parte din poemele acestui recent volum au ca tematică această ecstază erotică – dorința de îmbrățișare și interiorizare a lumii, luminată acum de adânci și definitive înțelesuri – denunțând în fond setea absolută de mântuire, dar înțeleasă mai mult în accepția telurică, păgână a termenului: pentru vechii greci a te mântui însemna a-ți redobândi întregimea, armonia unui echilibrul ipostatic, nesupus uzurii și corupției devenirii. Poetul află că nu există în mod nemijlocit, ca individ natural. Conștiința și biruința asupra morții presupun o nouă definire identitară”.

În acest an, a văzut lumina tiparului cel de-al zecelea volum semnat de George Lână, intitulat „A treia inimă”, de asemenea, în ediție bilingvă, cu titlul „The Third Heart”, în traducerea scriitoarei Antuza Genescu.

Mărturisirea poetică a autorului interpretată de criticul literar Dan Sgârță, decriptează „cuvântul” lui George Lână, ce „«trage după sine» ființa lectorului, o dislocă pentru a o reînscrie în cadența Duhului – «a treia inimă» – și pentru a o face transparentă Cerurilor. Cu George Lână înveți să iubești lumea: «Inima mea îi cuprinde/îi apropie şi îi înalţă pe toţi» (« A treia inimă») cu generozitatea pe care miracolul o dăruiește celui care se lasă cu mult curaj în voia lui”.

afis-lansare-de-carte-george-lana

George Lână a debutat publicistic în revista timișoreană „Forum studențesc” în anul 1979 și editorial, cu volumul „Spațiul dintre două secunde” (Editura Marineasa, 1994).

A fost jurnalist la cotidianul „Timișoara”, redactor șef, din anul 1996, la „Actualitatea cărășeană” din Reșița. A colaborat la revistele „Forum studențesc”, „Semenicul”, „Orizont” etc.

George Lână se numără printre fondatorii Societății „Timișoara” și este co-autor al celebrei
„Proclamații de la Timișoara”, emisă după decembrie 1989.

Evenimentul, găzduit în cadrul Secției de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”,

va include prezentarea volumelor, maturitatea poetică, precum și crezul liric ale autorului George Lână, fiind relevate cititorilor arădeni de dr. Alexandru Ruja și dr. Lucian-Vasile Szabo, moderatori fiind dr. Doru Sinaci și prof. Ioana Nistor.

Demonstrând maturitate poetică încă de la primele volume, George Lână a avut și are
înțelepciunea să se cultive pe sine, la modul ideatic și emoțional – ceea ce îi permite să rămână inconfundabil în peisajul poeziei române.

 

Categorie: Cultură
Etichete: Biblioteca Județeana „Alexandru D. Xenopol” Arad, lansare de carte, scriitorul și jurnalistul George Lână, „A treia inimă”, „Topire la rece”
Distribuie:
Articolul anterior
Cuie Meta, cu algoritmul tău cu tot!
Articolul următor
Design interior minimalist: Cum alegi canapeaua pentru livingul tău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

basil muresan

Jocuri erotico-politice actualizate

Pentru că s-a terminat prima săptămână de concediu, și probabil v-ați plictisit deja de clasicele cătușe cu bureței și outfituri de doctoriță sau școlăriță jucăușă, vă propun alte role playing,…
parada 1

CPLM avem noi aici?

Un grup de patriotarzi a pichetat sediul PSD Arad. Îmbrăcați în straie populare, cu o singură excepție (unul care a confundat parada cu mineriada), aceștia au mărșăluit prin centrul orașului.…