E sărbătoare la Zăbrani: se împlinesc 140 de ani de la înființarea Formației  Civile de Pompieri Voluntari

pompieri zabrani
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

140 de ani de la înființarea Formației  Civile de Pompieri Voluntari în comuna Zăbrani

Apărută în istorie ca o nevoie a cetățenilor de a lupta împotriva dezastrelor provocate de incendii, la data de 1 mai 1879, 11 cetățeni din conducerea comunei Zăbrani hotărăsc înfiinţarea formaţiei voluntare de pompieri cu denumirea de „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani), după ce un incediu puternic izbucnit în toamna anului 1878, care urmat de un vânt puternic a mistuit jumatate den localitate. În 9 mai 1879,  într-o şedinţă lărgită se stabileşte  și se votează înființarea Formaţiei Civile de Pompieri a localităţii Zăbrani compusă din 25 pompieri activi, majoritatea meseriaşi cu prestigiu în rândurile cetăţenilor şi 25 membri susţinători care contribuiau material la întreţinerea formaţiei.

În ziua de 10 Septembrie 1879  s-a adus prima pompă de incendiu, iar conducerea comunei a predat în mod festiv în faţa întregii populaţii, acest prim utilaj, membrilor formaţiei, anunțând totodată că s-a aprobat finanţarea construirii Turnului de Instrucţie, cu  o înălţimea de aproximativ 13 metri, și două etaje, parterul fiind din cărămidă iar etajul din lemn. O machetă a acestui turn se păstrează şi poate fi văzută în Remiză S.V.S.U. Zăbrani.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Formației  Civile de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani vor avea loc o serie de manifestări la care vor participa pompierii volunatri din comuna Zăbrani,  precum și pompierii voluntari din localitățile cu tradiție: Lipova, Pecica, Grăniceri, Sîntana, Ineu, Ghioroc, Secusigu, Șagu, Șeitin, Șiria, Vladimirescu, Zădăreni, Nădlac, Frumușeni, Curtici, Macea, Vinga, Livada. Vor fi  prezente de asemenea formații de pompieri din Germania, cu care Formația Civilă de Pompieri Voluntari  Zăbrani are relații de prietenie și colaborare. Aici amintim formațiunea de pompieri din Rosengarten care a donat două  mașini de stins incendiu și un microbuz, apoi cei Großbottwar care au donat o scară pentru intervenții la mare înălțime, și nu în ultimul rând cei din Fürth   cu care  pompierii zăbrăneni au o releție specială. Acestia pe lândă faptul că au donat o mașină de pompieri dureluază o serie de proiecte nu doar legate de activitatea pompierilor voluntari, ci legate de viața întregii comune. Acestora li se vor alătura  pompierii de origine germană din Zăbrani care acum locuiesc în Germania, precum și pomierii veterani care sau retras din activitate.

Programul dedicat aniversării  a 140 de  la înființarea Formațiunii Civile de Pompieri Voluntari se va desfășura sâmbătă 11 mai 2019 după următorul program:   

Ora 9 – Primire delegaţii oficialități la Primaria Zăbrani 

Ora 10 – Parada  pompierilor –  defilare – comuna Zăbrani

Ora 11 – Festivități – Stadion „Josef Scheirich” Zăbrani

Biroul de presă

 

Categorie: Știri
Etichete: comuna Zăbrani, pompieri zabrani, Stadion „Josef Scheirich” Zăbrani, „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani)
Distribuie:
Articolul anterior
Fetele de la ICIM sunt la un meci distanță de medaliile de bronz: Olimpia Brașov  – FCC ICIM Arad  75 – 83 
Articolul următor
S-a semnat recepția pentru reţelele de apă şi canalizare din Ineu, Pâncota, Şiria şi Galşa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie