Eveniment unic la Moneasa. Pentru prima dată de la înființarea Ordinului Cavalerilor Templieri OSMTH, înnobilarea a avut loc în aer liber

templieri 10
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Situată la poalele Masivului Codru-Moma, stațiunea Moneasa a fost nu de mult martora unui eveniment unic: pentru prima dată de la înființarea Ordinului Cavalerilor templieri OSMTH, o înnobilare s-a desfășurat în aer liber.

Astfel, sub spada Marelui Prior general magistral al României, Dan Vasiliu, și a Marelui Prior Emerit si Baliv al Balivatului Banatului și Crișanei, Cavaler Mare Cruce Ladislau Elek, în condiții de siguranță deplină, a avut loc înnobilarea a 10 frați, în aer liber.

Ordinul Cavalerilor Templieri OSMTH , ca singurul continuator și păstrător al tradițiilor templiere și apărător al religiei creștine, prin cavalerii și doamnele sale, acționează întotdeauna în spiritul Liturghiei de după Liturghie, singurele arme fiind Cuvântul și Fapta. Misiunea Ordinului, încă de la înființarea sa în anul 1118, este aceea de a apăra religia Creștină și Biserica, extinzând influența acestora în societate, iar singura cale de a îndeplini aceste deziderate este cea arătată de Mântuitorul Iisus Hristos: prin Credință, Nădejde și Dragoste.

Un eveniment unic, cum spuneam, pentru Ordinul Cavalerilor Templieri OSMTH, pentru Moneasa, dar mai ales pentru comunitatea arădeană reprezentată cu multă implicare și dăruire de Marele Prior Emerit si Baliv al Balivatului Banatului și Crișanei, Cavaler Mare Cruce Ladislau Elek.

Persoană publică cunoscută pe plan local și nu numai, Ladislau Elek a primit anul trecut și unul dintre cele mai mari onoruri pe care le poate avea un templier și anume numirea ca Mare Prior al Ungariei. Un arădean, un om cu merite deosebite, care în urma unor eforturi constante, muncă și implicare asiduă a reușit construcția în Ungaria a trei Comanderii. Așadar, un onor venit ca urmare a unei munci susținute timp de mai bine de trei ani și în prezența unei reprezentări internaționale de excepție și a câtorva sute de templieri români participanți la evenimentul care a avut loc la București.

Cu o poveste construită în cadrul acestui Ordin în mai bine de 11 ani, Ladislau Elek nu uită începutul și nici parcursul acestor ani deloc ușori și recunoaște că numirea sa la Comanderia din Arad nu a fost un lucru dorit, deorece știa că va necesita mult timp, responsabilitate și muncă. Dar cum este un „om de construcție”, cum îi place să spună, a început să construiască. Și a construit! A închiriat pentru început un spațiu în Arad unde a înființat camera capitulară, iar de aici până la munca propriu-zisă nu a mai fost decât un pas: a chemat prieteni, cunoștințe cărora a început să le explice ce înseamnă acest Ordin. Cum era vorba despre apărarea valorilor creștine și acte de binefacere, nici nu este de mirare că în Comanderia arădeană au venit oameni din Timișoara, Reșița și Lugoj, unde de altfel, în următorii ani avea să înființeze noi Comanderii.

„O construcție frumoasă care a făcut ca de-alungul timpului drapelul comanderiei din Arad, pe care cu onoare o reprezint împreună cu frații mei, este cel mai galonat și cel mai medaliat drapel de luptă din Prioratul României”, mărturisește Ladislau Elek.

De ce să fim templieri în ziua de astăzi?

O întrebare la care a răspuns, de asemenea, arădeanul Ladislau Elek, care recunoaște că aceasta este întrebarea pe care o primește cel mai des „că doar nu ne mai batem nici cu săbii și nici cu turcii”.

„Este nevoie, pentru că dacă stăm să ne uităm în jurul nostru, oriunde am merge în afara țării vom observa mulțime de biserici transformate în muzee, credința este din ce în ce mai șubredă, și este nevoie ca aceste valori (iubire frățească, întrajutorarea celor săraci) să nu piară niciodată. Pentru că ordinul, la înființarea sa în anul 1118, a însemnat în primul rând o întrajutorare a plerinilor care se îndreptau către Ierusalim, a văduvelor și a săracilor. La început se numeau cavalerii sărmani, aceștia donându-și întreaga avere la intrarea în Ordin.”, a spus Ladislau Elek.

Vorbind despre înnobilarea celor 10 frați, care a vut loc la Moneasa, am înțeles și de unde termenul de „înnobilare”.

La începuturi, aveau voie să acceadă doar nobilii la acest ordin, iar cum astăzi sângele albastru nu curge prin venele atâtor de mulți români cât să se poată țină cu sfințenie acest aspect, în cadrul ritualului de înnobilare de astăzi ești întrebat prima dată dacă ești nobil. Cum răspunsul este unul ușor de intuit, prima dată se răspunde că în acest caz nu poți fi acceptat în ordin, dar datorită muncii și meritelor de care ai dat dovadă, prima dată te vom înnobila și după aceea îți vom acorda titlul de nobil cavaler sau nobilă doamnă, după caz.

Așadar, după înnobilare, muncă, responsabilitae și implicare, nu în interes personal ci pentru Gloria Lui Dumnezeu.

Despre planurile de viitor în cadrul Ordinului Cavalerilor Templieri OSMTH, Ladislau Elek a mărturisit că mai are în plan construirea a încă vreo 4-5 Comanderii, după care să predea ștafeta mai departe, iar el să rămână „doar” Mare Prior Emerit.

„NON NOBIS DOMINE, NON NOBIS, SED NOMINI TUO DA GLORIAM!”

Categorie: Știri
Etichete: Dan Vasiliu, Ladislau Elek, Moneasa, Ordinul Cavalerilor Templieri OSMTH, Prior general magistral al României, stiri arad
Distribuie:
Articolul anterior
„Ciorba reîncălzită” a Drumului Expres Oradea – Arad. Astăzi episodul „ un SF de 8,7 milioane de euro, din 2007, va fi actualizat cu încă 4 milioane de Euro”…
Articolul următor
[ACTUALIZARE] Ministrul Transporturilor confirmă: NICIUN TREN nu va mai circula pe ruta Arad – Brad de la 1 ianuarie 2021 [DOCUMENT OFICIAL] 

1 comentariu. Leave new

  • Ce caraghioslâc! Cam așa suna și CV-ul maestrului Trandafir din filmul BD la munte și la mare. Ce căuta însă acolo un preot ortodox?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie