REVETIȘ – 25 august, 2024
Prins ca într-un clește, între zeci de manifestări artistice care aduc în fața publicului nume mari a muzicii populare românești, „Festivalul graiului, portului, obiceiurilor și cântecului popular”, singura manifestare de acest fel din județul Arad, crește an de an și crește frumos, astfel că anul acesta își aniversează împlinirea vârstei de cinci ani, alături de iubitori ai tradițiilor populare din Arad, Timiș, Hunedoara, dar și împreună cu oaspeți veniți din comunitățile românești din Ungaria, Serbia (Banatul sârbesc) și Valea Timocului.
Ne bucurăm că Alexandru Pop Zărăndean, prin talent, perseverență și multă muncă, împreună cu Cosmina Brădean și Voichița Elena Suba, reușesc să demonstreze că și această zonă are o identitate bine definită, atunci când este vorba de folclor. Aceste voci minunate continuă ceea ce a demarat Olivia Cotocea Cotuna, la începutul anilor `70 și a continuat Cornelia Căprariu Roman, vreo 15 ani mai târziu. De cealaltă parte a Țării moților crișeni, un alt tânăr foarte talentat se impune pe scena folclorului. Este vorba despre talentatul Vlad Lință. Atât Alex, cât și Cosmina și Vlad, au urcat pe scena festivalului nostru, la primele ediții.
Anul acesta, în fața publicului prezent la Revetiș, vor apărea alți tineri care bat la porțile afirmării. Printre ei, Marius Bodea, un tânăr care reprezintă șesul Banatului și care se poate bucura cu mai multe premii. Marius este un tânăr serios, profesor, dar și cântăreț bisericesc, crescut cu dorul de mamă, care îl păzea dintre stele, cu dragoste față de sat și valorile acestuia.
Un alt tânăr despre care am mai scris și care continuă ascensiunea este Adrian Petcu, un solist cu o voce foarte frumoasă și cu o familie la fel de frumoasă, care îl sprijină necondiționat. Apoi, o fată frumoasă și foarte talentată, ambițioasă și perseverentă. Faptul că urmează o facultate nu a împiedicat-o să continue și pe plan muzical. Așa ar putea fi caracterizată în câteva cuvinte Maria Farcaș.
O voce care merită urmărită cu atenție, o elevă cu rezultate foarte bune la învățătură, o fată frumoasă și cu dragoste față de biserică este Ionela Braica. Alți doi tineri teologi care vor urca pe scenă la Revetiș, tineri foarte talentați, Ionel Borlea și Lucas Peter.
Urmează un grup de trei boboci foarte talentați și cu mare dorință de a răzbi pe acest drum destul de anevoios. Despre ei, cu siguranță vom mai auzi: Carina Moroiu (Timiș), Ștefănuț Galea (Arad – Dieci) și Betea Andreea (Hunedoara).
Alături de acești tineri frumoși și talentați, pe scenă vor evolua și soliști din Ungaria și Valea Timocului, dar și un debut la ”50+”, cel al solistei Anghel Elena din județul Hunedoara.
Evoluția acestor tineri, pe care cu siguranță îi vom putea urmări în curând la un nivel mai înalt, printre vedetele genului, poate fi un motiv serios și întemeiat de a vă invita alături de noi, la Revetiș.
Oaspeți de seamă – români de lângă România
Ediția de anul acesta a „Festivalului graiului, portului, obiceiurilor și cântecului popular”, se desfășoară sub deviza „Graiul care ne unește” și pentru a ne convinge de acest lucru, am invitat la Revetiș, oaspeți din Ungaria, Serbia (Banatul sârbesc și Valea Timocului).
Au acceptat invitația noastră Asociația femeilor „Valea Teiului” din Coștei și vor prezenta un stand cu diferite cusături și costume populare specifice zonei lor. De asemenea vor participa la concursul de gătit.
Ceva mai la sud, din Valea Timocului vin la Revetiș reprezentanți ai Asociației românilor „Valea Lungă” Țerovița, în frunte cu președintele acesteia, Mihailo Iovanovici. Alături de Mihailo, care va da semnalul începerii manifestării, folosind budimanul, un instrument foarte vechi, asemănător cu tulnicul, va urca pe scenă și solistul Sinisa Babic, care va cânta la fluier, iar la concursul de gătit participă echipa formată din Liliana Jovanovici și Miroslava Manojlovic. Tot din Valea Timocului, din zona vestitelor mine de cupru, va sosi la noi Grupul folcloric „Velimir Markicevic”, din comuna Majdampec.
Din Ungaria, reprezentanți ai comunității Mecichereci vor prezenta jocuri și cântece specifice zonei, vor participa și la concursul de recitare în grai, precum și la cel de gătit, iar preotul paroh participă la Sfânta Liturghie.
Prin participarea oaspeților noștri la această manifestare, începând cu această ediție dobândește statutul de „Festival internațional…” și foarte posibil, se va desfășura în toate aceste comunități.
Vă așteptăm la această frumoasă întâlnire cu graiul și obiceiurile românilor!
Text & foto: Pavel Cristea