„Festivalul Oinei – Memorialul Lazăr Vesa”: prilejul cu care comuna ALMAȘ și-a cinstit TRADIȚIILE și ÎNVĂȚĂTORII

joia mare
Distribuie:

 

Un Parastas de pomenire a învățătorului Vesa Lazăr și a foștilor sportivi plecați la cer; dezvelirea unei plăci comemorative, amplasată pe frontispiciul școlii; premierea (diplome, medalii și tricouri) celor care au făcut parte din echipa de oină „Măgura” Joia Mare; joc demonstrativ de oină; program artistic; masa oferită tuturor participanților la manifestare – așa a arătat schița programului care s-a desfășurat duminică, 13 iunie, în comuna Almaș, cu participarea mai tuturor localnicilor din cele patru sate aparținătoare și cu invitați din toți județul.

„Dragii mei prieteni, spun cu toată tăria și convingerea că Dumnezeu ne iubește. Mai întâi, sâmbătă noaptea a trimis o binecuvântare pentru pământ și pentru plante, apoi a lăsat soarele să surâdă și să vestească o zi frumoasă. Cerul s-a luminat, lăsând parcă o portiță prin care cei plecați să ne vadă și să se bucure de ceea ce se întâmplă aici. Cu siguranță că acolo sus, Sfântul Ardealului, ArsenIe Boca se roagă pentru noi, la fel ca și eroul național Avram Iancu.

Sub aceste auspicii s-a desfășurat Festivalul Oinei – Memorialul Lazăr Vesa, la Joia Mare. Un număr mare de oameni au venit să-i vadă pe ei care vreme de câteva decenii au făcut cunoscut numele satului lor în toată țara și să păstreze un moment de reculegere în memoria celor care au plecat la ceruri. A fost o zi reușită și pentru asta trebuie să le mulțumim celor care au fost alături de noi, contribuind la reușită. Mai întâi este vorba despre efortul făcut de familia Vesa, contribuția lor fiind decisivă pentru reușită. Apoi, Primăria Almaș a toaletizat locul în care s-a desfășurat manifestarea, Asociația Județeană de oină a asigurat logistica pentru jocul de oină, iar Florentin Manci și Ruja Vasile au contribuit la programul artistic. Mulțumiri preoților Pavel, Pasc și Negrean, care alături de parohul Anghel au oficiat parastasul de pomenire, Fanfarei, grupului de dansatori și recitatori de la Școala Gimnazială Almaș, dansatorilor de la Vatra Arădeană, lui Daniel Stanc și colegilor săi, tulnicaresei din Bulzești, soliștilor vocali Alexandru Pop Zărăndean, Florentina Bârle Abrudean și Viorel Rus, tinerei Eliza Hulbăr, tarafului condus de George Omota, prezentatoarei Cristina Crișan, colegilor din grupul vocal „Străjerii Cociubei” și lui Cristi Ciulei. Mulțumiri sincere tuturor celor care au fost alături de noi în această minunată zi. A fost o manifestare reușită și pentru asta îi mulțumim lui Dumnezeu.”este textul care nu mai are nevoie de nicio completare a colegului nostru Pavel Cristea, localnic și conservator al tradiției acelor superbe locuri din județul Arad.

almas festival 11

Mai multe fotografii, în galeria de mai jos…

Categorie: Știri
Etichete: comuna almas, festivalul oinei, Joia mare, Memorialul Lazăr Vesa, oina, Străjerii Cociubei”
Distribuie:
Articolul anterior
UTA și-a prezentat primele achiziții pentru noul sezon
Articolul următor
Alexandru Tiberiu Dekany: „Acum 31 de ani, tânăra democrație românească a primit o cruntă lovitură”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie