„Gesturi de rezistență” – un documentar excepțional despre REZISTENȚA armată, civilă, politică, prin artă și solidaritate – poate fi văzut în premieră, la Cinema ARTA

olga stefan
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

„GESTURI DE REZISTENȚĂ”, FILM DOCUMENTAR DESPRE REZISTENȚA EVREIASCĂ ANTIFASCISTĂ DIN TIMPUL RĂZBOIULUI, ESTE ÎN TURNEU ÎN ROMÂNIA: 30 Septembrie la Arad, Cinema Arta, ora 19:00 (Strada Vasile Alecsandri 2).

„Gesturi de rezistență” este un film documentar realizat de Olga Ștefan, care aduce împreuna mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia:

– capitolul 1: Rezistența armată,

 – capitolul 2: Rezistența civilă / politică,

– capitolul 3: Rezistența prin artă,

– capitolul 4: Rezistența prin solidaritate.

„Gesturi de rezistență” prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

Filmul începe cu interviul Erickăi Bezdickova, care povestește despre experiența surorii sale, Jolana Kellerman, partizană în cadrul rebeliunii naționale slovace. După ce a supraviețuit lagărului Terezin, unde l-a cunoscut pe Bela Katz, născut la Zalau, s-a mutat cu el la Cluj. Această poveste dă startul filmului și conectează cele trei țări de unde provin ceilalți supraviețuitori intervievaţi.

Dintre cei intervievați amintim de Theodora Iancu, fiica marelui artist și arhitect modernist Marcel Iancu, care a acceptat să fie înregistrată pentru prima dată exclusiv pentru acest documentar, și Alexandru Elias, filmat în decembrie 2017, cu 4 luni înainte să moară. La vârsta de 17 ani a fost unul dintre inculpații procesului Hashomer Hatzair, înscenat de regimul Antonescu contra unui grup de 18 tineri evrei (12-18 ani) care au primit sentințe între 10 și 20 de ani de muncă silnica sau chiar execuție (3 dintre ei) ca membri ai acestui grup.

„Gesturi de rezistență” a fost realizat în activitățile proiectului The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”/ „Viitorul Memoriei. Înțelegând trecutul pentru un viitor mai bun” co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.

gesturi de rezistenta

Producător: Asociația UMA ED ROMÂNIA/ www.umaed.ro

Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeon – Cluj Napoca, Teatrul Evreiesc de Stat – București.

Site-ul proiectului: www.thefutureofmemory.ro

 

Categorie: Știri
Etichete: documentar, Gesturi de rezistență, holcaust, Jolana Kellerman, partizană, The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow, „Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018.
Distribuie:
Articolul anterior
Smartphone-uri Android care vor primi ROME: Total War – Alexander
Articolul următor
Runda a 7-a a Ligii a IV-a: Liderul pierde la Zăbrani gazdele acuză arbitrajul la Beliu [REZULTATE / MARCATORI]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie