„Cele 330 de biciclete cumpărate sunt acum într-un depozit al societăţii Recons, aflată sub autoritatea Consiliului Local, unde vor rămâne până când sistemul va putea fi pus în funcţiune. Acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în primăvara anului viitor, pentru că trebuie semnat contractul de mentenanţă în urma licitaţiei ce va avea loc, iar pe timpul iernii bicicletele oricum nu ar fi disponibile publicului.” – declara Primăria Municipiului Arad în septembrie 2024… imediat după ce presa locală și centrală a început să caute bicicletele prin Arad. (VEZI AICI DETALII)
Acum e primăvară, dar bicicletele tot aici (într-o hală de la Recons) și tot așa:
Ca să fie disponibile din această primăvară, trebuia deja să fie semnat contractul de mentenanţă, adică să fie finalizată procedura de achiziții. Or, Primăria a lansat abia luni, 3 martie, pe SEAP un anunț pentru „un acord cadru de servicii de mentenanță, operare, întreținere a sistemului de închiriere biciclete în municipiul Arad”. Acordul cadru include repararea lor, cât și operarea sistemului de închiriere – inclusiv înființarea unui call center disponibil pentru cei care le închiriază. Valoarea maximă la care ar putea să se ridice acest acord cadru, care s-ar întinde pe 4 ani, este de 8.827.923 lei din bugetul local. Firmele interesate pot depune ofertele până la data de 07.04.2025.
În cazul fericit în care vor fi firme interesate (conform informațiilor noastre nu prea sunt, din motive lesne de înțeles având în vedere starea bicicletelor și calitatea lor), nu vor fi contestații și alte blocaje birocratice, contractul ar putea fi semnat undeva la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie, având în vedere că evaluarea ofertelor are termen 26 iunie 2025. Adio primăvară… Dacă nu se vor depune oferte sau se vor depune dar vor urma și contestații, procedura trebuie reluată – poate primăvara viitoare (2026) va scoate bicicletele din hala Recons…
Până atunci, primăria a pregătit Regulamentul pentru utilizarea serviciului de închiriere biciclete se va putea realiza prin intermediul aplicației Globikes și a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională, începând de joi- 06.03.2025, iar cei interesați pot formula propuneri/sugestii/ opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ și le pot depune până la data de 17.03.2025.
Ce am reținut din Regulament
- Că tarifele de închiriere și penalitățile pentru Arad sunt mai mari decât cele din Viena, unde sistemul chiar funcționează. (mai jos foto din luna august 2024 când am închiriat)
- că 4.470 lei este contravaloarea prețului total de achiziție al bicicletei dacă trebuie să ți se impute
- că bicicletele NU se pot utiliza/închiria: de către persoanele sub 14 ani; pentru transportul de pasageri; pentru transportul de substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase; pentru a participa la curse de biciclete; pentru a fi subînchiriate la terți; de persoane care sunt sub influența alcoolului sau drogurilor; în situații de vânt puternic sau furtuni.” Habar nu avem cum va ști aplicația că vrei să transporți „substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase” sau că ești „sub influența alcoolului sau drogurilor”. Și nici n-am înțeles de ce copiii sub 14 ani nu le pot închiria. Să nu mai spunem că bicicletele sunt prea mici pentru adulți, deci măcar să le folosească copiii…
EXTRAS DIN REGULAMENT – Arad:
„Utilizarea serviciului de închiriere biciclete se va putea realiza prin intermediul aplicației Globikes prin acceptarea termenilor și condițiilor echivalente cu încheierea unui contract puse la dispoziție de către Municipiul Arad;
Utilizatorul nu va putea folosi bicicleta dacă nu este de acord cu toți termenii și toate condițiile din convenție. Acordul se dă în cadrul aplicației.
Pot utiliza biciclete utilizatorii înregistrați în sistem, acolo unde acestea sunt disponibile.
Utilizatorul poate închiria simultan NUMAI o singură bicicletă.
Intervalul orar de utilizare este 07.00-24.00, valabil de luni până duminică, ultima închiriere se poate face cu maxim două ore înainte de închiderea centrului, ora 22.00.
Perioada de funcționare a sistemului va fi întreruptă în lunile de iarnă, cel puțin în perioada 01 decembrie – 01 martie, sau atunci când condițiile meteo nu sunt favorabile.
Bicicleta poate fi utilizată în mod gratuit timp de maxim jumătate de oră. La depășirea acestei duratei de utilizare gratuite, clientul are obligația de a achita un tarif.
Tarifele aferente serviciului de închiriere biciclete în Municipiul Arad sunt următoarele:
Pentru returnarea bicicletei după 12 ore de la preluare (dar nu mai mult de ora 24 din ziua utilizării), se aplică o penalizare în valoare de 150 lei.
Pentru nereturnarea bicicletei în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime (ora 24 din ziua utilizării), se aplică o penalizare în valoare de 200 lei şi vor putea fi sesizate organele de cercetare penală, considerându-se furt.
Persoanele care nu au împlinit vârsta de 14 ani NU se vor putea înregistra ca și Utilizator în aplicația Globikes.
Bicicleta va putea fi ridicată de la orice stație de biciclete în regim self-service.
Bicicleta va putea fi returnată la orice stație de biciclete în regim self-service, stație la care
există locuri libere.
Utilizarea unui echipament nu este posibilă cât timp contul are sold negativ.
Bicicleta închiriată va fi returnată în termen, dar nu mai târziu de ora 24.00 a zilei închirierii acesteia, în caz contrar, Utilizatorul va fi obligat la plata unei penalizări în valoare de 150 lei. În plus, contul folosit de către Utilizator pentru utilizarea echipamentului va fi suspendat pe o perioadă de 30 (treizeci) de zile calendaristice. Reactivarea contului se va face în termen de 24 de ore de la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
1. Utilizatorul a returnat bicicleta în starea în care a închiriat-o;
2. Utilizatorul a achitat suma aferentă penalizării aplicate;
3. Perioada de suspendare a contului a expirat.
Neîndeplinirea cumulativă a primelor 2 (două) condiții în termen de maxim 90 (nouăzeci) de zile calendaristice de la data expirării perioadei de suspendare a contului conduce în mod automat la blocarea contului emis pe numele Utilizatorului.
Dacă bicicleta nu este returnată în cel mult 12 ore de la expirarea duratei maxime de închiriere, ora 24.00 a zilei închirierii a bicicletei, abaterea se poate considera suspiciune de furt și va fi aplicată automat o penalizare în valoare de 200 lei. În plus, vor fi sesizate organele competente pentru începerea procedurilor legale de recuperare a bicicletei și de tragere la răspundere a utilizatorului. În consecință, se va proceda la suspendarea contului emis pe numele utilizatorului până la soluționarea cauzei. Reactivarea contului se va face în termen de 24 de ore de la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
1. Organele competente nu au reținut în sarcina Utilizatorului presupunerea rezonabilă
privind intenția acestuia de a sustrage bicicleta;
2. Utilizatorul a returnat de bună-voie bicicleta în starea în care a închiriat-o;
3. Utilizatorul a achitat suma aferentă penalizării aplicate;
4. Perioada de suspendare a contului a expirat.
Neîndeplinirea cumulativă a primelor trei condiții, conduce în mod automat la blocarea contului emis pe numele Utilizatorului în termen de maxim 90 (nouăzeci) de zile calendaristice de la data expirării perioadei de suspendare a contului.
În cazul în care Organele competente au reținut în sarcina Utilizatorului presupunerea rezonabilă privind intenția acestuia de a sustrage bicicleta, contul emis pe numele Utilizatorului va fi blocat și, pentru o perioadă de 1 (un) an de zile. Utilizator căruia îi aparține responsabilitatea, va trebui să achite o sancțiune penalizatoare de 4.470 lei reprezentând contravaloarea prețului total de achiziție al bicicletei.
În cazul pierderii sau furtului bicicletei, Utilizatorul are obligația să anunțe telefonic serviciul Call Center, iar acesta va trebui să achite o despăgubire de 4.470 lei reprezentând valoarea de piață a bicicletei.
Bicicletele NU se pot utiliza/închiria:
– de către persoanele sub 14 ani;
– pentru transportul de pasageri;
– pentru transportul de substanțe inflamabile, explozive, toxice sau periculoase;
– pentru a participa la curse de biciclete;
– pentru a fi subînchiriate la terți;
– de persoane care sunt sub influența alcoolului sau drogurilor;
– în situații de vânt puternic sau furtuni.” […]
Citește AICI REGULAMENTUL pentru a afla detalii despre crearea contului în aplicație, modalități de plată și, evident, penalizări/despăgubiri/sancțiuni.
ANUNȚ: Primăria Municipiului Arad anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională, începând de joi- 06.03.2025, a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ: Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de utilizare a sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing) în regim self-service în municipiul Arad
Proiectul de hotărâre se referă la aprobarea Regulamentul de utilizare a sistemului de închiriere biciclete (bike-sharing) în regim self-service în municipiul Arad, conform Anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Documentaţia poate fi consultată: pe pagina de internet a instituţiei, accesând acest link, la sediul instituţiei, la Serviciul Relaţii cu Publicul, asociații de proprietari, camera 5, luni, marți, miercuri între orele 08:30 – 16:00, joi între orele 08:30 – 17:30, vineri între orele 08:30 – 13:30. Proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Serviciul Relaţii cu Publicul, asociații de proprietari al instituţiei.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune până la data de 17.03.2025 prin formularul online disponibil pe pagina de internet a instituţiei, la acest link, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei, nr. 75.
Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituției, la acest link, în Registrul pentru consemnarea propunerilor. Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.
Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 04.04.2025.
4 comentarii. Leave new
Ele vor fi operaționale după ce vor fi interzise prin lege
De ce vă mirați? Asta este Primăria Arad!
Ați văzut insula artificială amplasată de Primărie pe lacul de la Pădurice? Un exemplu de prost gust cu florile alea artificiale, dar și de neputință din partea gherțoilor care au făcut asta. Ați văzut cum arată? O minunată insulă plutitoare lângă zoaiele care plutesc pe apă! Nu vă este rușine chiar deloc? Dar asta este (de câți ani, oare…?) Primăria Arad, care nu este în stare să mențină curată apa lacului!
Multa minte nu se cere ,doar sa fi prost și să ai putere.
CU BANII ĂIA ‼️‼️‼️LUAM DOUĂ BICICLETE ȘI CEVA(1.800/BUC),NOI NOUȚE,FIABILE ȘI FOARTE UȘOR DE ÎNTREȚINUT…..CINE DRACU ÎȘI PERMITE ACHIZIȚII DIN ASTEA PĂGUBOASE PE BANI PUBLICI‼️‼️‼️ȘI CINE LE APROBĂ ‼️‼️‼️…ZICI CĂ-S PE MOȘIA MAMII LOR PE BANII LOR ,FAC CE VOR ,NU DĂ SOCOTEALĂ NIMENI,AȘA RISIPĂ DE BANI PUBLICI CU NESIMȚIRE ȘI NERUȘINARE DE NECONCEPUT‼️‼️‼️….DE ORDINARI‼️‼️‼️