Procesul în care Marius Cosma, patronul firmei Tredeco Holding, a fost judecat pentru înşelăciune a ajuns la final după patru ani de hărțuire în cea mai gravă accepțiune economică a termenului: cu sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, conturi blocate, drumuri inutile de la o instanță la alta.
Într-un final, omul de afaceri din Ineu a fost achitat prin sentința pronunțată ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Iată pronunțarea definitvă, așa cum apare pe Portalul Instanțelor:
21.11.2024 Admite recursul în casație formulat de inculpatul Cosma Marius Iosif împotriva deciziei penale nr. 393/A din 23.05.2024, pronunțată de Curtea de Apel Timişoara – Secția penală, în dosarul nr. 1754/246/2021. Casează decizia penală recurată și, rejudecând: În baza art. 396 alin. 1 și alin. 5 Cod procedură penală cu referire la art. 16 alin. (1) lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Cosma Marius Iosif pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, prevăzută de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal și fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 Cod penal. Conform art. 25 alin. 5 C.pr.pen. lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Invent Trust S.R.L. Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea recursului în casație rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 21 noiembrie 2024.
Istoricul speței poate părea „un oarecare care s-a terminat cu bine” pentru un neavizat, dar pe un om de afaceri care are sute de angajați de plătit, contracte de onorat și, pe deasupra, nevoie de sănătatea proprie, îl poate distruge
Dosarul nr. 1754/246/2021 a pornit de la Judecătoria Ineu și a ajuns… la capătul tuturor căilor de atac posibile – Recursul în casație – calea extraordinară de atac rar acceptată de Instanța Supremă, având în vedere că urmărește pronunțarea unei sentințe de casare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în ultimă instanţă…
Să rezumăm cât putem de concis
În luna mai 2017, Erszebet Cîrja, în calitate de administrator al SC INVENT TRUST SRL a încheiat un acord de închiriere a unor utilaje care urmau să acţioneze pentru lucrările de deszăpezire ale autostrăzii Nădlac-Arad-Timişoara-Lugoj – după ce Tredeco Holding câştigase licitaţia organizată de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara. Pentru garantarea executării contractului, cei doi au încheiat o înţelegere prin care ambele firme și-au predat câte un bilet la ordin în alb, ce putea fi folosit în condiții stabilite de comun acord. Contractul dintre cele două firme s-a derulat normal până în sezonul de iarnă 2019-2020 când – susține partea vătămată – utilajele firmei Invent Trust au executat lucrările comandate de Tredeco și s-au emis facturi. Cele pentru lucrările efectuate în perioada noiembrie 2019 și ianuarie 2020 au și fost achitate. Ulterior, Tredeco a solicitat restituirea banilor, motivând că între cele două firme, Invent Trust şi Tredeco Holding nu a existat niciun contract. În tot acest timp, au ajuns la scadență trei facturi în valoare de 710.000 de lei, moment în care administratoarea de la Invent Trust a depus la bancă biletul la ordin primit în baza pactului cambial și a încasat toată suma ajunsă la scadență.
Marius Cosma a fost acuzat că, după două zile, ar fi completat cu date nereale biletul la ordin primit de la firmă și a scris în document suma de 710.000 de lei, care ar fi fost sume necuvenite care au intrat în posesia companiei subcontractoare. Doar că firma nu avea suma respectivă în cont, aşa că, potrivit legii, banca a raportat-o în Centrala Incidentelor de Plăți, ceea ce a dus la blocarea conturilor acesteia.
Judecătoria Ineu a stabilit, în noiembrie 2023, că Marius Cosma nu se face vinovat de acuzaţiile care i se aduc de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu, dar procurorii au înaintat apel, dosarul mutându-se la Curtea de Apel Timişoara. Instanţa de aici a hotărât să desfiinţeze decizia de la Ineu, după care s-a ajuns la Înalta Curte.
În spatele aceastui „litigiu aiurea” se află orgolii minore, invidie și neloialitate…. le cunoaștem pe toate, dar detalliidu-le am intra într-o mizerie și mai mare. Ceea ce vrem să subliniem, totuși, e că ceea ce i s-a întâmpalt lui Cosma li se întâmplă mai tuturor „rebelilor” care îndrăznesc să sară mai sus decât le permite ștacheta stabilită de niște cercuri obscure și periculoase pentru întregul mediu de afaceri – aceasta fiind probabil cea mai gravă dintre problemele cu care se confruntă patronii, mai ales cei care nu finanțează partide și n-au cumetrii politice de nicio culoare. Cine le plătește pagubele acestora, după ce s-au judecat o importantă parte din viață, li s-au șubrezit nervii și li s-a dus sănătatea ca de la o boală indusă pervers?
Cam asta vrea să transmită și Marius Cosma, în declarația pe care a dat-o presei interesate de subiect:
„După patru ani de zile în care am fost hărţuit de procurori, de Jean Cârja şi soţia lui, cei care au depus plângere mincinoasă împotriva mea, după patru ani de zile în care mi-au mâncat sănătatea, în sfârşit s-a făcut dreptate. Am ştiut tot timpul, încă din faza de urmărire penală, faptul că sunt nevinovat, m-am simţit vânat de procurorii de la Ineu, dar nu am renunţat să lupt pentru dreptate. Într-un final, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au aplecat atent asupra dosarului şi probelor de acolo şi au văzut că sunt nevinovat. Din păcate, aceleaşi personaje continuă să mă hărţuiască şi să inventeze tot felul de plângeri şi dosare pe numele meu. Dar o să mă lupt în continuare pentru dreptate, pentru adevăr. Asta chiar dacă sănătatea mi s-a şubrezit şi am cam început să obosesc”.