Impresiile unui turist avizat din sec. XIX. Dézna și castelul ei. Turcii și oaspeții lor. Producția de fier. Iazurile cu pești. Ravna. Romanizații din familia Józsá. PÁLINKA DE PRUNE! [PARTEA a II-a]

dezna - arad vármegye leírása históriai, geographiai és statistikai tekintetben (descrierea istorică, geografică și statistică a comitatului arad)
Distribuie:

Dézna este un mic orășel-târg, construit destul de regulat pe malul stâng al pârâului care ii poartă numele, cu 1.055 de locuitori predominant valahi/romani, care locuiesc în cele 243 de case ale sale, dintre care unele sunt deja acoperite cu șindrilă și păstrate destul de curate.

casa specifica din vecinatatile deznei, asa cum s-a pastrat in zilele noastre
Casă specifica din vecinățile Deznei, asa cum s-a păstrat în zilele noastre

Există, însă, mai ales printre lucrătorii furnalului, si romano-catolici, și reformați unguri și nemți de asemenea. Ei s-au stabilit la marginea satului, în case separate,  cele ale muncitorilor. Populația era odinioară exclusiv maghiară; dar acum printre muncitorii români, sunt nume ca Báthory, Bocskay, Kovács, etc.
Datorită originii slave, Dézna însăși a fost scrisă inainte ca Deszni, Desznő sau Deszne.

HĂRȚI:

Clădiri mai importante ale orășelului-târg

Biserica greco cat. r. r. romanească: a fost construită de Antal Török Várad în anul 1822 o capela romano-catolicaă curia celor care lucreaza la furnal si a familiei Török. Această parte satului și Dezna Veche/O-Dézná, situată la est de ea, în deschiderea îngustă a văii spre Restyráta, au fost obtinute ca donatie de Béla Török Váradi, grefier șef al județului Arad, și de frații săi în 1802. Antal era judecător, György judecator comun și József contabilul județean.
Înainte de aceasta, proprietar a fost ducele de Modena, Rajnáldo, care în 1732 a achiziționat la Dézna fabrica de prelucrare a fierului și aurăritul (spălarea minereului în albia râurilor) din mediul rural și succesorul său, Ferdinand, care au pierdut aceste bunuri împreună animalele si cu restul domeniului, iar moșia a revenit vistieriei coroanei austriece, ceea ce a dus la declinul producţiei de fier.

Familia Török a dat un nou impuls economiei cand au construit furnalul actual și diverse  mori si gatere.

Pietrișul este condus de apa pârâului, care provine din muntele Arsura, la 4 km distanță, iar aici se prelucrează minereul de fier și mangan extras în Restyrata vecină, fără a separa însă cele două minerale. Proprietarii s-ar putea aștepta la 62 % fier în stare metalică, dar datorita  echipamentul rudimentar, trebuie să se mulțumească cu 33% fier pur. În Dézna se produce numai fier alb, curgător și „oglindă”.
Limita minei donată fabricii de fier din Dézna este de 225.586 metri pătrati, iar mineritul de aici a arătat următoarele rezultate din 1882 până în 1885 (peste 4 ani), în medii anuale: fontă 408,159 1/2 kg masa q valoare 14.794 frt si 96 1/2 kr produs și vândut, produse minerale prelucrate 13.557,35 1/2 kg masa q.
Produsele miniere sunt prelucrate de topitoria (cuptor inalt) din Restyhráta, iar fonta este prelucrată de topitorie în Dézna Veche şi Noua. Numărul total de lucrători variază între 64 și 83. În alte privințe, aceste fabrici de fier nu pot concura cu fabricile moderne, deoarece aici costurile de producție sunt disproporționat de mari. Deja în 1849, producătorii acestei regiuni au fost nevoiți să refuze invitația guvernului de a face coase si arme, deoarece aveau nevoie de fabrici moderne, cu echipamente complet diferite. Pe văile laterale, lângă cascade mici, se văd urmele unor ateliere mici de armurieri în aproximativ 30 de locuri.

Muncitorii de la cuptoare sunt în principal germani și valahi.

Endre și József Török – cunoscuti popular ca Jóská – s-au născut în 1868 in religia romano catolică, au înființat o școală populară în sat și de atunci s-a răspândit din nou limba maghiară familiară de odinioară. Pentru a-și dezobișnui muncitorii să meargă la cârciumi, au amenajat un loc separat de bowling și s-au ocupat și de lectură pentru lucrători.
Urmând exemplul familiei Török, fostul trimis, locotenent, apoi comisar guvernamental al Aradului care și-a cultivat aici si pământul, si-a indemnat lucratorii de la cuptoare si topitorii – un popor sărac în viața de zi cu zi – să mai lucreaze și în producția de fructe. Mărul cu pulpă tare și foarte gustos numit în mod obișnuit sikulan, cel mai nobil fruct al acestei regiuni, (ar trebui sa poarte – după unii – mai corect numele de mar de déznan) din grădina fostei cetati. S-a răspândit aici și specia muscat cunoscută sub numele muskat de Dézna. In acea grădină, pe lângă tufe de liliac, peri, trandafiri, arțari, struguri și aluni, mai erau și castani blânzi. Multe dintre vii sunt neglijate, vinul celorlalte este de altfel puternic.

Perele, prunele și nucile sunt și ele o sursă de venit pentru oameni, care fie le vând pe bani, fie le schimbă pe grâne în zonele joase din apropiere.

În ceea ce privește clima, este de remarcat faptul că în Dézna, care se află la doar 7 kilometri de Boros-Sebes, natura se trezește cu două săptămâni mai târziu, ceea ce are un efect care nu este de neglijat asupra dezvoltării vegetației și, legat de aceasta, asupra stilul de viata al populatiei.
Creșterea vitelor în această regiune implică deja multe bătăi de cap, am văzut o femeie sărmană care căra în poală un purcel cumpărat de la piață și il gudura ca pe un copil mic. Ea avea aceasta singură avere! Motivul declinului creșterii animalelor nu este doar pământul, ci și o mulțime de furturi.

În urmă cu câțiva ani, securitatea vieții și a proprietății erau în permanență lovite.

În zadar, autoritățile civile și-au aplicat cele mai stricte mijloace; in final au trimis militarii să-i urmărească pe hoți și au acționat cu o rigoare atât de draconiană, încât cei care anterior radeau de pedepse sunt acum din nou umili și onorabili.
La târgurile săptămânale care se desfășoară sâmbăta și la cele trei târguri naționale autorizate în 1833, se adună aici toți locuitorii acestei văi a Kodrului – Moma, iar minerii si oamenii care trăiesc împrăștiați în văile laterale își cumpără cele trebuincioase pentru o perioadă lungă, sau pentru tot anul atunci.
Tot cu aceste ocazii, de câte ori este posibil, ei se ocupă de treburile și problemele lor la notarul districtual din Dézna, al cărui district include Bohany, Nyágra, Szlatina, Ravna și Monyásza pe lângă Dézna.
Orașul are un oficiu poștal separat.

Dézna era deja o așezare de oameni în timpurile preistorice.

Medaliile celtice, obiecte de bronz, fibule de argint din epoca romană, monede de argint și de aramă (inclusiv banii legiunilor), bijuterii, târnăcoape roșii din aramă, pinteni de fier, buzdugane etc, se găseau adesea cautand în granițele sale.
Gábor Török a creat un mic muzeu din toate acestea dar a fost distrus în Revoluția de la 1849 de populația revoltată și doar o parte din piese a putut ajunge în colecțiile muzeului național și ale liceului arădean. Unii oamenii cred că cetatea de la Dézna a fost construită de însuși regele dac Decebál, conform vechimii sale, iar denumirea actuală „Dézna” este derivată de la numele său Decina, sau Decerina.
Cetatea menționată anterior, se află în partea de nord-est a locului la 389 m. Varvu Ozoin, se înalță pe porțiunea de sud a Meszesului și poate fi abordat dinspre est de pe valea Monyásza la fel ca și dinspre vest, de pe un mic deal de trahit și urmând aproximativ drumul care ducea cândva la cetate.

cetatea deznei, ruinele celor trei ziduri in sec xix - pictura
Cetatea Deznei, ruinele celor trei ziduri in sec XIX – pictura
Din aceste ruine, vârsta construcției castelului nu poate fi determinată cu certitudine, dar este un fapt cert că acesta era deja în picioare în 1318, pe vremea lui Carol Robert / Károly Róbert de Anjou,

atunci când mai marele sau Ivánka, care era și mai mare la Pankota, a participat la o inspecție a granițelor si mosiilor care au fost dăruite viceregelui din Timis, Sár-Domokos. În 1387, soții Losonczy au primit această moșie, care în 1550 aparținea eroului István Losonczy, apoi văduvei acestuia. În 1565 însă, paznicul castelului a jurat credință lui Ioan Sigismund / Zsigmond János, iar în 1574 s-a predat turcilor lui Cseri Pașa, devenind  șeful mosiei, care era formata din mai multe sate. Cu toate acestea, au existat și moșieri unguri, György Bebek, apoi văduva sa, dupa asta Pál Kornis, Pál Keresztesy și Zsigmond Kornis. În 1596, creștinii au luat cetatea înapoi de la turci, dar în 1658 a fost din nou cedata turcilor de oamenii lui Zsigmond Kornis.
Prinții transilvăneni au făcut apel în zadar, iar toate încercările lor s-au încheiat cu eșec. La acea vreme, conform tradiției, aga Castelului Dézna a avut ideea să-și trateze superiorul, pașa din Ineu/Borosjenő, cu o sută de fete frumoase adunate din mediul rural. Deocamdată însă le-a ținut închise la Dézna, în propria cetate. Fetele au aflat cumva de ziua transportului lor la Ineu, și, pentru a scăpa de rușine, s-au aruncat în aer împreună cu castelul și aga lui cu o cantitatea mare de praf de pușcă la care aveau acces.

Această legenda a fost povestită în culori bogate de Jókai Mór,

care la sfârșitul anilor cincizeci (1850), însoțit de fostul meu prosper prieten Endre Török, a venit cu trăsura de la Pesta în această frumoasă regiune și și-a descris călătoria sub titlul „More Patrio”. Si nu doar a descris, dar a și desenat și cetatea, în care a fost în 1858, unde a fost descoperită o cavitate, care ar fi putut fi intrarea într-o ascunzătoare subterană secretă.

strada principala din dezna noua - uj dezna - pictura a scriitorului jókai mór
Strada principala din Dezna Noua – Uj Dezna – pictura a scriitorului Jókai Mór

Nu știu care este baza istorioarei, cert este că atunci când Ineul / Boros Jenő a fost recucerit de la turci în 1693, nici Dezna nu a mai putut rămâne în mâinile lor.

Altfel, chiar dacă spahiii au făcut atâtea abuzuri și extorcări împotriva săracilor, trebuie să presupunem că cetatea și orașul târg, al cărui domeniu cuprindea 51 de localități, aveau incă și zile mai luminoase la acea vreme.

Cetatea era bine dotată și înconjurată de grădini de flori și fructe peste tot, la baza dealului, la margine, langa actuala  biserica greco Catolică de rit răsăritean.
De asemenea, doamna Bebek a construit un conac și o grădină în jurul bisericii în jurul anului 1575, iar Zsigmond Kornis avea o casă în târg în valoare de 105 Frt, care, în secolul al XVII-lea, era încă o sumă foarte respectabilă.

Cetatea este acum o victimă a frumoaselor fecioare si a sacrificiului lor, niste ruine diforme, dintre care au mai ramas doar trei ziduri mai mari în picioare. La mijlocul secolului, Gábor Török a cheltuit încă ceva bani pentru întreținerea zidurilor, iar în anii 1850, Rezső Weiss, jurat, folosind o parte din fonduri si forța de muncă publică, a făcut zidurile frumoase varuindu-le, ceea ce nu văzuse cetatea niciodată.
Căutând antichități, Török a efectuat mai multe explozii pe pereții de sud-est, căutând în principal accesul în pivniță. În sud-est și sud-vest, în ultimul loc, în stânca care susține zidul castelului sunt forate găuri rotunde, care duc direct în cavitatea de sub clădire.

Deasupra, pe micul platou numit „tabăra” al castelului, se află și o deschidere, poate vechiului rezervor de apa, sau „pivniță de gheață“ a pașei, după cum cred oamenii.

Altfel, pereții si fundațiile sunt atât de acoperițe cu tufișuri și arbuști încât acum este posibil să mergeți între ei doar cu mare dificultate. Există și clădiri pe versantul sudic al castelului, de ex. o capelă romano catolica cu cupolă a satului de la bază, înconjurată de morminte.

Aici este înmormântat Gábor Török, care – după cum a scris prietenul său Jókai – a fost directorul unui întreg județ,

i-a amenajat drumurile, i-a săpat canale si santuri, i-a regularizat apele, i-a întemeiat instituțiile publice, a încercat să il facă prosper, în compania altor compatrioți zeloși, a creat bani pentru treburile publice aproape din nimic.

La masa verde a păzit cu cuvânt și inimă sfintenia dreptului. A studiat etniile țării și, potrivit celor care au luat măsuri, a construit calea de mijloc, cu o minunata înțelepciune a celor care nu au vorbit niciodată despre recompense, dar întotdeauna despre sacrificiu. A murit în 1879, iar drumul care duce la mormântul său, este cel din frumosul parc al conacului turcesc. O parte deosebit de frumoasă a acestui parc este lacul, care a fost săpat de Endre Török în 1863 pentru a da de lucru oamenilor saraci si înfometați.

Acest parc și vechiul castel au avut deja mulți oaspeți celebri.

La sfârșitul anilor cincizeci, în 1858, așa cum am menționat, Jókai Mór a vizitat pe batranul Gábor, iar aici, sub acest acoperiș liniștit a scris „More patriot’’ si „Kurban beg’’. Împreună cu prietenul său si cei trei Török, făcea deseori călătorii de aici până la Kodru-Moma, până în Munții Metaliferi din Bihor și Transilvania.
Chiar în prima zi, poetul, încă neexperimentat pe cal, s-a plâns cu amărăciune că genunchii i se vor dezintegra. Apoi s-au uitat la harnașament și și-au dat seama că etrierul nu era coborât, astfel încât Jókai a fost nevoit să se cocârjească complet în șa. În „More patria“, de altfel, însuși Jókai recunoaște ce a pățit atunci cand s-a așezat pentru prima dată în șa. A petrecut câteva zile cu prietenii sai, explorând munții.
Între partenerii de plimbări pe poteci de munte se nasc întrebări cu privire la calitatea vinurilor; după deliberări în contradictoriu, Gyula Sárossy, poetul sebișean, a fost mult mai artistic povestind că, în 1852, a gustat în pivnița lui Gábor Török – un arbitru vesel din Dezna – împreună cu preotul reformat, un vin foarte fin si aromat. Cu toate acestea, Sárossy a declarat după o lungă discuție că „pálinka de prune era totuși cea mai bună”.

dezna - secolul ixi
Dezna – secolul IXI
Cu toate acestea, cine nu ar fi iertat aceste mici glume, în case primitoare precum le-au păstrat prosperii Gábor, Pál și Endre Török, iar József Török încă o mai păstrează în Dézna?

Totuși, am venit să vedem peisajul rural, oricât de confortabil ne-am simți sub acoperișul prietenos sau în parcul răspândit în jurul pârâului frematand și al iazului liniștit, mergem mai departe pentru a ne bucura de adevărata frumusețe a naturii. În partea de est a satului, în fața noastră sunt două văi, una ne duce spre nord, în sus de-a lungul pârâului Dézna, cealaltă în sus pe Zugau/Zúgópatak până la Restyháta. Deocamdată o urmăm pe prima pentru că este valea principală.

Mai întâi, pe partea dreaptă a pârâului, găsim abruptul Meszeshegy care se ridică la 807 1/2  metri; castelul în sine a fost construit pe vârful cel mai sud-estic al Ozoilor. La fundul vaii , apele pâraielor se adună în 8 lacuri pline de păstrăv. Endre Török a început să crească artificial peștii, crescând numărul lor la 35.000. Deja în secolul XVII peste trei sute de păstrăvi de dimensiuni mari au fost trimisi de pe pâraiele Déznei sau Vaii Sebesului la masa potentatilor vremii. Tăcerea micilor lacuri este acum însuflețită de susrul fântânilor arteziene, cu rol de oxigenare a apei.

Puțin mai încolo, spre miazănoapte, urmează stânci sălbatice și zimțate.

În timp ce în orele de la miezul nopții printre ruinele castelului din Dézna nu puteai să împuști decât porumbei, pe vale  puteai impusca cu succes, căprioarele, vulpi și, ocazional, chiar si ursul, care il omagiaza pe vanator cu pielea lui…
Unul dintre cele mai interesante puncte ale întregii văi mici sunt cele trei stânci uriașe din partea cea mai de est, relativ înaltă a Mestesului, unde, conform folclorului local, vrăjitoarele merg inaintand cu spatele. Pe cealaltă parte, este Râpa Vânătă sau Kékhegy, cu aspect minunat, care ne încântă privirea. Pe malul stâng al pârâului există și stanci abrupțe, iar nucleul acestora este Sekaturi de aproximativ 1.057 de metri.
Aici, în vecinătatea Vaii Déznei, există și mici peșteri, în care opalul de lemn nu este neobișnuit. Petters a recunoscut țesutul unui arbore de conifere într-una dintre acestea și a crezut că această bucată provine din depunerea successiva de tuff de trachyt, iar astfel de tuf, așa cum am menționat, se găsește în principal în regiunea de sud a Mesztesului. Potrivit poveștii, această piesă a fost dusă de tâlhari într-o mică peșteră, unde a fost folosită ca bancă, dar ar fi putut fi dusă acolo și de ploaia torențială, curgerea gheții sau alte asemenea forțe naturale. Fosilele de mesteacăn și carpen nu sunt, de asemenea, rare.

Dincolo de Mesztes, acolo unde in Vale se varsă pârâul Ravna din nord-est, valea pârâului cu apă limpede și zgomot vesel se lărgește deodată,

iar în partea de nord a gâtului micii văi stau celebrele case ale Ravnei. 96 case, 430 locuitori si o modesta  biserica greco. cat. de rit rasaritean formează satul, al cărui nume era cândva Róna. Populația sa era maghiară, acum este Ravna și este valaha/romaneasca. În trecut, maghiari de aici formau paza castelului Dézna, toți erau reformați și nobili ai pământului. Unii sau altii avea pana la 1.000 de holde de teren.

fábián gábor- arad vármegye leírása históriai, geographiai és statistikai tekintetben (descrierea istorică, geografică și statistică a comitatului arad). gravură
Fábián Gábor- Arad vármegye leírása históriai, geographiai és statistikai tekintetben (Descrierea istorică, geografică și statistică a comitatului Arad). GRAVURĂ

(FOTO: https://bibliotecaarad.ro/a-doua-monografie-tiparita-a-comitatului-arad/)

Cea mai faimoasă dinastie a fost Józsá / Ioja

Zsigmond Báthory îl imputernicise deja pe Miklós Józsa/Nicolae Ioja că, „dacă Pál Miklósi ar veni să preia puterea aici, să faca pe stăpânul, el ar trebui să fie legat; dacă nu l-ar putea prinde, sau nu s-ar preda, poate fi ucis și pus pe țăruș, așa cum se cuvine unui prădător împotriva prințului său și împotriva ordinelor sale’’. Doi membri ai familiei Jósa, Miklós și János, Nicolae si Ioan, au fost înnobilati, de același principe Zsigmond Báthory la 1 iunie 1602.

Cu toate acestea, conform traditiei, József Józsa/Josa/Ioja, viteazul locotenent de la  Dézna, ar fi primit de la Gábor Bethlen mai târziu moșia sa, iar marele prinț, privind din turnul castelului din Dézna, i-a dat atâta pământ cât a putut să călărească de la răsăritul soarelui până la apus.
După ce au trecut tulburările războiului, Iojestii/Iózsák au continuat aici o viață simplă de sat și, pentru că in comunitatea lor religioasă reformată era din ce în ce mai slabă și nu avea preot, ei au fost convinși încet, încet să-și boteze copiii cu preotul valach, astfel ca au devenit ei înșiși valachi în câteva zeci de ani.
* Sunt aici nu mai puțin de 60 de membri ai clanului Józsa, care este format din 18 familii, ca să nu mai vorbim că întreg satul este plin de cumnați și de frății.

Cu toate acestea, dintre Iozsesti/Jósák/Josak, ne informează că, până în 1848, cei care mergeau la adunările județene în cizme cu pinteni (de exemplu, în 1785 Jósa Tivadar, János, György și fiii săi ca donatari) abia vorbesc astăzi maghiara.

Judecătorul Lajos Paradeyser și inspectorul Árpád Varjassy au început anul acesta o acțiune pentru a învăța cel puțin noua generație limba strămoșilor lor prin înființarea unei școli maghiare și, în același timp, doresc să se conecteze la o școală de sculptură în lemn, astfel încât copiii din părinți săraci să își pot câștiga existența ca meseriasi industriali. Ne-am dori, dar nu îndrăznim să mizăm pe  un viitor prea mare pentru niciunul dintre aceste eforturi.
Schimbarea religiei este împiedicată de interesul naționalist al clericilor greco catolici de răsărit, iar înființarea atelierului de cioplit în lemn este împiedicată de faptul că aici predomină lemnul tare de fag și nuc, care se despică și crapă ușor la uscare, și, prin urmare, sunt improprii pentru prelucrare.

Cu toate acestea, statul sau societatea — care a început deja adunarea copiilor — va menține  o școală în limba maghiară.

Și este mare nevoie de o școală mai bună. Pentru că, în principal ca urmare a consumului de pálinka, averile nemesilor au scăzut foarte mult și astazi dupa rezultatul nefavorabil al procesului de fuziune din 1864, își măsoară  deteriorarea / descreșterea  financiară. Cea mai mare parte a averii clanului a fost dobândită/cumparată de moșia lui Waldstein.

Acest lucru a provocat o lungă încăierare între conacul din Sebis și Iojesti / Josák, care au facut o spânzurătoare într-un punct din pădurea seculara/primitivă pentru a speria delegația care certifica calitatea de proprietar a mosiei. Unul dintre oamenii conacului a fost escortat în mod umilitor prin mai multe sate pana la Boros-Sebes la executorul judecatoresc. După asta, conducătorul sef al clanului, Miklós Jósa, care în 1848 încă mai dansa pe masa Domnului Bohus în cizme cu pinteni, a intrat efectiv in închisoarea comitatului.

Odată cu nobilimea pământeană, satul a saracit si s-a chinuit și el pe mai departe.

Au fost și ei bănuiți că ar fi instigat la revolta lui Hórea atât de mult încât in anul 1788, conducerea județul i-a pedepsit pe deținătorii armelor confiscate de la Péter Lakáts, locuitor al Ravnei, cu excepția popei, cu cate 12 bastoane pentru păstrarea armelor împotriva interdicției. De dragul dreptății si mai mari, nobilul Nyistor și-a batut propriul popă trei ani la rand, astfel încât nimeni să nu rămână nepedepsit în Ravna în acel moment.
Locuitorii, care nu aveau decât puțin pământ arabil, pe lângă cultivarea ghindei și fabricarea lemnului pentru unelte, s-au ocupat o vreme și cu arderea cărbunelui, iar în secolul trecut au lucrat în fierăria Iojestilor de aici. Pentru că pe vremea lui József II/ Iosif al II-lea, în afară de vistieria imperiului, numai Iojestii / Jósák și ceilalți nobili ai Ravnei aveau forje de fier în tot județul Arad.

Aceasta a fost singura sursă de venit pentru muncitorii din minerit și topitorii din Ravna, în noiembrie 1787, întrucât nu aveau teren sau alte obiecte impozabile, judeţul a dispus de fapt să fie omisi din recensămintele adreale.

Si astăzi – 1887 – se mai pot vedea ruinele cuptorului de pe inaltimea Magura de 898 ½ metri din Ravna, de lângă pârâul Ravna, acolo unde se lovește la nord de stâncile Mesztes si cu pârâul Dézna.

Porțile acoperite construite cu acoperiș în stilul secuiesc, care marchează conacele nobiliare, stau acolo, sau mai bine zis stau sa cadă. În jurul si în spatele porților umbrite de frunzișul nucilor bătrâni, se află casele cu prispe, cu stâlpi, în timp ce restul satului ocupă deschiderea văii întunecate și versanții dealurilor.

casa similara cu a nemesilor din ravna ranusa

 

Dincolo de Róna, numita si gâtul văii, în Ravna, pârâul se numește deja Monyásza, în cursul său mijlociu se numește Dézna, iar în partea inferioară se crede că este Sebesi, dar în acest articol este numit constant Dézna. Trebuie doar să mergem un  drum scurt prin valea îngustă, pe lângă care nu mai este loc de trasura și ajungem la Monyásza, ale cărei 99 de case, construite foarte răzleț, ne urmăresc de la dreapta si de la stânga aproximativ 3 kilometri.
La începutul satului, castelul conților Waldstein este punctul cel mai proeminent, apoi biserica romano-catolică construită de foștii proprietari de pământ din 1760. Capela este construită în 1761 de Imre Bohus și renovată de Waldstein Keresztély, biserica romano catolica, precum si biserica greaca neunita, este «beserica» de care apartine majoritatea populatiei. Cu toate acestea, principala atracție la Monyasza, și care dă renume satului, sunt izvoarele sale medicinale excelente, fabricile de fier, minele și cariera de marmură.

……………………………………………………………..

Cetatea Dezna în zilele noastre

……………………………………………………………..

PARTEA I a reportajului:

Impresiile unui turist avizat din sec. XIX despre valea dintre Moneasa – Sebiș și împrejurimi [PARTEA I]

Categorie: Reportaje, Restituiri
Etichete: Antal Török Várad, Deszni, dezna, dr.  Márki Sándor, dr.  Márki Sándor „Dézna és vidéke”, ducele de Modena Rajnáldo, Endre și József Török - cunoscuti popular ca Jóská, Gábor Török, Iosesti, Jósa Tivadar János György, Károly Róbert de Anjou, Miklós Jósa, pálinka de prune era totusi cea mai bună, ranusa, Restyhráta, SAT RANUSA, Sebis, Waldstein, Zsigmond Báthory
Distribuie:
Articolul anterior
Percheziții domiciliare și la o entitate publică din GHIOROC, într-un caz de ÎNȘELĂCIUNE și UZ DE FALS privitor la „PENSIONĂRI pentru limita de vârstă”
Articolul următor
Scriitorul și profesorul Daniel Vighi a murit la vârsta de 66 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie