În pragul EVACUĂRII, PALATUL COPIILOR s-a transformat în „front de lupte politice”, iar VICTIME în acest „război pe o pensie specială pe lună” cad COPIII DOTAȚI ai Aradului!

palatul copiilor1
Distribuie:

 

Un (nou) război… fără vinovați și fără vină – în afară de incompetența și dezinteresul autorităților publice (acestea venind la pachet cu orice problemă edilitară în acest județ) – defulează în spațiul public, după ce Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă, datată de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că „Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar.
Adresa respectivă e, de fapt, „certificatul de deces al unei morți anunțate” – pentru că de trei ani de zile, clădirea istorică de pe Bulevardul Revoluției, nr. 69,  este scoasă la vânzare de către proprietarii care au redobândit-o în instanță, în baza legilor privind retrocedarea imobilelor confiscate de statul comunist – un articol apărut pe acest site și datat 20 februarie, 2017, înformând că Palatul Copiilor este, oficial, de vânzare (vezi cel asociat).
„3.400.000 € (2.564.1 € / mp) este suma pe care moștenitorii și actualii proprietari ai vechiului Palat al Copiilor o cer pe impresionanta clădire de pe Bulevardul Revoluției. Informația este oficială și a apărut ieri, pe site-ul, societății de afaceri imobiliare care are drepturi exclusive asupra vânzării imobilului” – titram atunci.
Palatul e (încă) frumos și bine situat – însă nimeni n-a „sărit pe el” să-l cumpere: nu-i nicio afacere să cumperi un imobil vechi într-un oraș cu o piață controlată de mafia italiană, în care se prăbușesc balcoane, ornamentele au căzut demult și trebuie să dai șpagă și când apeși pe o clanță: „3.400.000 €” e o glumă proastă pentru oricine are banii respectivi… o înjurătură pentru cine nu-i are.

În schimb, chiria nu e mare: aproximativ o pensie specială medie

costă, în medie, chiria lunară a construcției cu suprafață utilă de 2220 mp, formată din 37 camere… în care chiar ar fi aiurea să-i schimbi destinația în… orice! Parcă și vedem încă o poartă încuiată pe centrul bulevardului de-acum în… zeci de ani!
Pentru 20.000 de lei pe lună (am făcut media între „cât se cere” și „cât s-ar putea da”, pornind de la informațiile din comunicatele oficiale de mai jos) se poartă acest război… despre care probabil nici nu s-ar fi știut, dacă nu era publicat întâi de Comitetul de părinți a celor peste 2000 de copii înscriși la cercurile de la Palatul Copiilor,

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=962303117454044&set=a.138574509826913&type=3&theater

iar ulterior în revista online a Palatului Copiilor din Arad – Menestrel sub formă de COMUNICAT DE PRESĂ:

Mutarea Palatului Copiilor Arad

„Inspectoratul Școlar Județean Arad a trimis Palatului Copiilor Arad o înștiințare scrisă în data de 23.09.2019, prin intermediul căreia instituția a fost anunțată că Ministerul Educației Naționale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an școlar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spațiu pentru care să nu se plătească chirie. În data de 26.09.2019, ISJ Arad a mai trimis o înștiințare prin care am fost somați ca în cel mult 7 zile să comunicăm spațiile identificate.

În urma acestor solicitări, instituția a înaintat adrese către primărie și alte instituții școlare pentru găsirea unor soluții de relocare.

Până în acest moment am primit o înștiințare de la Primăria Arad, prin care suntem anunțați, că potrivit legii, nefiind bugetari subordonați primăriei, aceasta nu poate aloca fonduri pentru plata chiriei și nici nu dispune de un singur spațiu generos în care ne poate găzdui.

Conducerea Palatului Copiilor a identificat un spațiu disponibil la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului. Aici ni se pun la dispoziție (fără obligații de plată cu excepția utilităților) 28 de săli de aproximativ 35 metri pătrați, plus cancelarie și grupuri sanitare fete/băieți la etajele I și II ale internatului. Sălile existente necesită investiții minime (igienizare și un strat de lavabil), ele fiind adaptate activităților școlare. Însă mărimea sălilor nu permite desfășurarea activităților la acele cercuri, care prin natura lor necesită un spațiu mai generos (disciplinele sportive și cercurile de dans).

De asemenea, au mai fost identificate spații libere la Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” Arad, respectiv 6 săli de aproximativ 45 m pătrați.

Palatul Copiilor Arad a primit o ofertă de găzduire și din partea conducerii Galleriei Mall Arad, prin care aceștia se arată dispuși să ne ofere spațiul necesar pentru aproape toate activitățile fără a percepe chirie, urmând ca ISJ să acopere plata utilităților. În acest moment spațiul respectiv nu este amenajat pentru a desfășura activități cu copiii, fiind unul comercial, conceput ca atare.

Date fiind împrejurările, Palatul Copiilor Arad solicită sprijin comunității locale pentru găsirea unor soluții de plată în vederea păstrării locației actuale, cel puțin în acest an școlar, aceasta fiind cea mai bună soluție pentru cei peste 2000 de copii care se înscriu anual la activități.

Colectivul Palatul Copiilor Arad își cere scuze public părinților și copiilor pentru situația creată, asigurându-i că va lua o decizie care să pună pe primul loc siguranța copiilor și buna desfășurare a orelor de curs!”

Palatul Copiilor

***

Din acest litigiu în care, ca să punctăm lucrurile, Primăria – cu atât mai puțin primarul – nu aveau ce căuta, Călin Bibarț se bagă-n seamă fără nicio soluție – doar atacând politic:

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Palatul Copiilor, în pragul evacuării

În ceea ce privește situația actuală a Palatului Copiilor, instituție aflată în pragul evacuării din clădirea în care a funcționat atât de mulți ani, Primăria Municipiului Arad a solicitat, de 2 ani de zile, transferul acesteia în subordinea sa, pentru a putea interveni și sprijini desfășurarea activității acestei instituții.

Din păcate, Guvernul României nu a răspuns pozitiv acestei solicitări, fapt care împiedică Primăria să intervină pentru plata chiriei și continuarea activității cercurilor pentru copii, în această locație. Imobilul în discuție a fost retrocedat, iar în actualele condiții, municipalitatea nu poate achita sumele aferente.

 „Vedem din nou, din păcate, rezultatul faptului că PSD a numit în funcții administrative politruci, așa cum putem constata și la nivelul Inspectoratului Școlar, iar acest lucru duce inevitabil la situații precum cea de acum, când guvernul trage din umeri, iar activitatea copiilor e sub semnul întrebării, deoarece Palatul Copiilor nu a fost transferat primăriei”, a declarat primarul municipiului Arad, domnul Călin Bibarț.

***

A urmat, firesc, replica „la nivelul Inspectoratului Școlar”– o replică tot politică… și tot fără soluții

Inspectorul școlar general Anca Stoenescu – pe facebook«Domnule Bibarț! Nu se face campanie electorală folosind copiii noștri – și va mai rog ceva: nu vă mai folosiți de numele meu. Faceți uz de alte nume cu notorietate din jurul dvs. și cu activități multiple fără a fi ,, politruci”» – 

iar pentru presă 

„De mai mult de doi ani Palatul Copiilor Arad este singurul din țară care a rămas pe chirie datorită negocierilor pe care le-a purtat cu Ministerul Educației Naționale. În țară, palatele copiilor s-au relocat în clădirile pe care primăriile le-au pus la dispoziție. A fost un gest de normalitate, deoarece copiii sunt ai orașelor respective. În cazul Aradului, se plătea o chirie lunară pentru Palatul Copiilor de 20.000 de lei și iarna, suma depășea 35.000 de lei datorită prețului mare a căldurii furnizate de CET. Inspectoratul Școlar Județean Arad a cerut ajutorul Primăriei Municipiului Arad ca să îi repartizeze o clădire pentru Palatul Copiilor. Primăria însă a refuzat acest lucru, în ciuda declarațiilor de acum ale primarului interimar Călin Bibarț și există documente care dovedesc asta. În acest context, inspectorul școlar general Anca Stoenescu a salvat situația copiilor talentați din Arad: s-au identificat spații la Mall, s-a semnat un parteneriat între Inspectoratul Școlar Județean Arad și mall, iar Palatul Copiilor se va muta și va funcționa gratuit la mall. Și nu e bine, în optica lui Bibarț. „Și vreau să îi transmit domnului silvicultor Bibarț care a obținut funcții datorită partidului și nașului că nu se face campanie electorală folosind copiii. Nu așa ajungi primar, eventual ajuți copiii, că sunt ai Aradului. Primarul interimar, ajuns de la conducerea pădurilor în fruntea Primăriei, să se preocupe mai bine de renovările de școli pe care nu le poate asigura sau de chiriile uriașe pe care le plătește Primăria pentru școli din Arad care funcționează de asemenea în spații retrocedate și pentru care nu poate găsi soluții, înainte de a folosi Palatul Copiilor ca armă de campanie electorală.”

Prezentând dovada că Bibarț minte:

bibart palatul copiilor

…singurele victime din acest „război defulatoriu al incompetenței”, cum putem extrage doar din lectura comunicatelor lor, fiind cei 2000 de copii (culmea, nu?) cu veleități artistice din acest oraș… fost candidat la titlu de „Capitală Culturală Europeană” – actualmente pe ultimul loc la toți indicii de administrație și urbanism din vestul țării.

Articol asociat: 

Palatul Copiilor este, oficial, de vânzare. Vezi prețul, suprafața și potențialul impresionantei clădiri

Categorie: Știri
Etichete: Calin Bibart, în pragul evacuării, Inspectorul școlar general Anca Stoenescu, Palatul Copiilor
Distribuie:
Articolul anterior
Brutăria BONTALENTI – probabil cea mai bună pâine și cele mai delicioase produse de patiserie din zona de vest [FOTO]
Articolul următor
Stagiunea 2019 – 2020 a Filarmonicii de Stat Arad începe cu TRAVIATA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie