„Tatuajul reprezintă mai mult decât un trend” – interviu cu Myke Chambers, artist tatuator internațional, prezent pentru prima dată în România, la Timișoara International Tattoo Convention

myke chambers
Distribuie:

Pentru prima dată în România, Myke Chambers – artist tatuator internațional și invitat special la Timișoara International Tattoo Convention, ne-a vorbit despre diferențele culturale dintre Europa și America în ceea ce privește tatuajele, despre transformările din industrie și despre simbolistica profundă a tatuajului. 


Myke Chambers, aduce peste trei decenii de experiență și un stil inconfundabil în premieră publicului din România.

Artist tatuator de renume internațional este recunoscut pentru fuziunea dintre tradițional și neo-tradițional, o estetică marcată de linii ferme, culori vibrante și simboluri inspirate din natură, mitologie și cultura americană.

Originar din Statele Unite, Myke Chambers a început să tatueze la începutul anilor ’90, dezvoltând de-a lungul timpului un limbaj vizual propriu care i-a consolidat reputația la nivel mondial. A participat la convenții și colaborări în întreaga lume, iar lucrările sale au fost publicate în numeroase reviste de specialitate, atrăgând o comunitate vastă de admiratori.

Empatic și carismatic, Myke Chambers nu este doar un artist cu o carieră impresionantă, ci și un om care înțelege că fiecare tatuaj este un statement sau are o poveste.


Cum ți se pare scena tatuajelor în România?

Myke Chambers: Este prima oară când ajung aici, dar știu că România are foarte mulți artiști talentați. Nu cunosc foarte bine cultura sau istoria modernă, dar iubesc istoria în general, așa că am studiat destul de mult despre trecutul regiunii – de la Imperiul Otoman până în prezent. Sunt curios să descopăr mai mult.


Există o diferență între cultura tatuajului din Europa și cea din America?

Myke Chambers: Da, cu siguranță există diferențe. Totuși, datorită internetului, totul se uniformizează. E foarte ușor să vezi pe Instagram sau TikTok ce face cineva în California, chiar dacă tu ești în Europa de Est. Trendurile sunt aproape universale acum. În același timp, acest acces global rapid ajută la progres, la schimb de informații și tehnologie, dar poate duce și la diluarea valorii tatuajului.


Crezi că tatuajul ar trebui să fie mai mult decât un trend?

Myke Chambers: Tatuajul înseamnă mult mai mult. Este un ritual. Este vorba despre relația dintre client și artist. Există un transfer de energie și de emoție. Artistul își lasă o parte din el în fiecare lucrare. Tocmai de aceea, cred că trebuie să alegi cu grijă cine te tatuează și, ca artist, să fii conștient de starea ta interioară atunci când tatuezi pe cineva.


S-au schimbat oamenii care vin să se tatueze, față de acum 30 de ani?

Myke Chambers: Poate că nu atât de mult. Motivele sunt variate – unii își fac tatuaje în memoria cuiva drag, alții din iubire, dar în final toți o fac și pentru că e un statement. Este ceva vizibil, pe corpul tău, și vrei ca ceilalți să-l vadă.


Tatuajele erau considerate ceva underground. Acum sunt mainstream. Cum vezi această schimbare?

Myke Chambers: Acum 30 de ani era cu totul altceva. În multe locuri din lume, dacă aveai un tatuaj erai văzut ca un infractor. Mai ales în Europa de Est. În America, însă, era diferit. Sigur, și acolo tatuajele erau asociate uneori cu criminalii, dar și cu veterani de război sau cu oameni obișnuiți. De exemplu, în Anglia, în trecut doar nobilii își făceau tatuaje – era un simbol al statutului social. Acum, tatuajele sunt mult mai acceptate. Înainte nu tatuam mâinile oamenilor, chiar dacă aveau tot brațul tatuat – pentru că știam că nu-și vor putea găsi un loc de muncă. Acum, angajatorii sunt obligați să accepte oameni cu tatuaje vizibile, pentru că sunt peste tot.


Există totuși un element de trending în tatuaje?

Myke Chambers: Absolut. De multe ori, oamenii vin fără o semnificație profundă în minte. La primul tatuaj, de obicei, are o însemnătate mare – mai ales dacă ai peste 26 de ani. Dar apoi, după ce își fac unul sau două, încep să le facă doar pentru că ‘arată bine’. Devine ceva ce îți dorești pur și simplu. Sau simți că a trecut prea mult timp de la ultimul tatuaj și vrei din nou acea senzație. Alții colecționează tatuaje tradiționale – o panteră, o corabie, un vultur – bifând elemente clasice ca pe o listă.


Crezi că alegerea unui stil are legătură și cu cultura tatuajului?

Myke Chambers: La început, poate. Dar apoi devine o chestiune de apartenență la un grup sau de stil personal. Eu nu discriminez niciun stil – îmi plac realismul, linia fină, negru și gri, tradiționalul. Poate nu vreau toate stilurile pe mine, dar le apreciez. Poate mai puțin tatuajele de tip new school – dar dacă altcuiva îi plac, e perfect.


Ca artist, vezi avantaje tehnice în tatuajele tradiționale? Se păstrează mai bine?

Myke Chambers: Unele tipuri de tatuaje se păstrează mai bine în timp. De exemplu, liniile foarte groase din tatuajele tradiționale nu îmbătrânesc bine. Mai ales dacă sunt făcute dintr-o singură ‘lovitură’, cu multă cerneală. Eu prefer să folosesc un ac mai subțire și să construiesc linia treptat – astfel rezistă mai bine în timp. Multe persoane își doresc tatuaje care să arate vechi imediat, dar nu înțeleg că acele linii îngroșate sunt rezultatul trecerii timpului.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Total Tattoo Magazine (@totaltattoo)


Ai refuzat vreodată un tatuaj?

Myke Chambers: Da. Refuz să fac tatuaje cu biserici în flăcări, simboluri rasiste sau mesaje de ură. De asemenea, nu tatuez chipuri de oameni care nu sunt deja heavily tattooed – trebuie să existe un context. Nu orice idee este potrivită pentru piele.


Care a fost cea mai ciudată cerere pe care ai primit-o?

Myke Chambers: (râde) Am avut tot felul de cereri bizare. Corpul are multe zone… de exemplu, cineva mi-a cerut să-i tatuez anusul. Deci da, există cereri ciudate.


Care este cel mai des întâlnit tatuaj, indiferent de stil?

Myke Chambers: Cred că cele mai comune tatuaje sunt trandafirii și craniile. Mai ales trandafirii – pentru că se potrivesc în orice stil, apar peste tot și merg cu orice. E un element atemporal.


Ai tatuat persoane care au trecut prin traume?

Myke Chambers: Da. De-a lungul anilor, am tatuat mulți oameni care au fost victime ale abuzurilor. Fiecare vine cu povestea lui, cu durerea lui. Unii își acoperă cicatricile de la automutilare, iar asta poate fi un pas important spre vindecare. Tatuajul are un potențial profund terapeutic. Pentru unii oameni, procesul în sine e purificator. Te ajută să treci peste ceva. E o formă de vindecare.


Ți s-a schimbat stilul de-a lungul timpului?

Myke Chambers: Cu siguranță. Când am început, făceam tatuaje foarte rudimentare – linii tribale, puncte, simboluri primitive. Asemănătoare cu ce am și eu tatuat pe față. După aceea, m-am mutat în Los Angeles și am început să lucrez mai mult în stilul fine line, alb-negru, realist. Apoi a venit un moment de cotitură – în special în perioada COVID – care m-a făcut să-mi regândesc tot procesul.

Am început să tatuez în jurul anilor ’91-’92, iar până spre finalul anilor ’90 făceam în principal fine line black & gray. În anii 2000 am trecut printr-o fază new school, iar tot atunci am început să mă orientez spre stilul tradițional american. De atunci, m-am regăsit cel mai bine în acest stil.


Care a fost primul tău tatuaj? Și de ce ți l-ai făcut?

Myke Chambers: Primul meu tatuaj a fost o cruce mică, pe mână. Aveam 12 ani și mi l-am făcut singur. Știam că mama o să se supere, dar am sperat că, fiind o cruce, poate va accepta mai ușor. (râde) N-a funcționat. A fost furioasă. Și sincer… nici azi nu e prea încântată când îmi fac un tatuaj nou. Îmi spune mereu: „De ce, iar?”, iar eu îi răspund „Îmi pare rău, mamă”.


Myke Chambers va tatua live și va susține o sesiune de Q&A la Timișoara International Tattoo Convention, un eveniment care reunește unii dintre cei mai buni artiști tatuatori din lume. Un nume cu greutate în scena tattoo internațională, Chambers aduce în România nu doar experiență, ci și o filozofie de viață înrădăcinată în spiritualitate, tradiție și expresie artistică autentică.

Timișoara International Tattoo Convention are loc între 5 și 7 aprilie, în ExpoVest Timișoara, și este deschis publicului zilnic iubitor de tatuaje dar și celor curioși. Cei interesați de un tatuaj pot veni direct la fața locului pentru programări spontane, în limita locurilor disponibile, dar și pentru a discuta cu artiștii preferați sau a-i vedea lucrând live.

Pe lângă tatuaje, convenția oferă și demonstrații artistice, concursuri de tatuaje, muzică, standuri cu produse alternative și un vibe autentic dedicat pasionaților de body art.

Programul evenimentelor se poate vedea aici.


Citește și:

Categorie: Dialoguri, Lifestyle
Etichete: Myke Chambers, pierce, România, tattoo, tatuaje, „Timișoara International Tattoo Convention”
Distribuie:
Articolul anterior
Somată să răspundă la o nelămurire a opoziției privind dispariția unei mașini vechi de pompieri, conducerea Primăriei Dorobanți „o ia personal”
Articolul următor
Atenție, șoferi! Restricții de circulație în Piața Catedralei cu ocazia Târgului de Paște

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie