Investiție în educația timpurie în județul Arad | 2.100 de copii, 229 de părinți și 41 de educatori beneficiază de sprijin integrat prin programul „Start în educație”

cp investitie in educatie timpurie 1
Distribuie:

În perioada octombrie 2024 – septembrie 2025,  2.100 de copii cu vârste între 3 și 6 ani, împreună cu 229 de părinți si 41 de cadre didactice din 40 de comunități vulnerabile din județul Arad beneficiază de sprijin integrat prin „Start în educație” – cel mai amplu program național dedicat educației timpurii, derulat de Fundația World Vision România și Fundația OMV Petrom. 


Educație timpurie cu resurse moderne și sprijin constant

Fiecare copil a primit un „Ghiozdănel cu viitor”, un pachet educațional complet ce include rechizite, carte și caiet de lucru, jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. Dincolo de obiecte, acest ghiozdănel reprezintă un prim pas spre descoperire, joacă și învățare cu bucurie. 

Părinți sprijiniți să devină parteneri activi în educație

Prin participarea la „Școala părinților”, ateliere de educație parentală desfășurate local, părinții învață cum pot susține dezvoltarea cognitivă și emoțională a copiilor acasă. În plus, aceștia au acces la o bibliotecă video cu tutoriale disponibile online pe canalul YouTube Start în educație, resursă disponibilă tuturor părinților interesați să susțină dezvoltarea copiilor între 0 și 6 ani.

,O inițiativă bine primită, atât de către copii dar și de noi, părinții. Un schimb foarte plăcut de gânduri, impresii, idei, initiative, recomandări atât legate de relația noastră, părinți-copii, a copiilor cu viața și drumul lor care abia începe. Recomand și în viitor, din toată inima”, a declarat Maria, una dintre mamele participante în cadrul proiectului.

Educatori formați să devină lideri de schimbare în comunitate

41 de cadre didactice s-au înscris în programul acreditat de formare în educație parentală, care le oferă instrumente pentru a colabora și comunica eficient cu părinții. Educatorii devin astfel mentori și facilitatori ai unui climat educațional incluziv și empatic, contribuind activ la coeziunea comunității.

„Cursul Bune practici în educația parentală a fost o experiență utilă și plăcută, desfășurată într-un cadru relaxat și prietenos. Temele abordate ne-au ajutat să înțelegem mai bine cum putem colabora eficient cu părinții și să sprijinim dezvoltarea copiilor. Structura cursului, materialele bine organizate și modul de prezentare a formatorului au făcut învățarea accesibilă și aplicabilă. 

Am reușit să desfășurăm cu succes Școala părinților, cu participarea activă a părinților, iar copiii s-au bucurat nespus de ghiozdănelele primite.”, a declarat Mariana Szebeni Lup, educatoare în județul Arad.

Grădinițe echipate cu resurse pentru dezvoltarea abilităților de bază

Grădinițele din 36 de comunități au fost dotate cu kit-ul „ABC Grădi”, care include materiale esențiale pentru stimularea dezvoltării motrice, cognitive și sociale a copiilor: de la jocuri care antrenează orientarea în spațiu și echilibrul, până la instrumente care dezvoltă limbajul, atenția și interacțiunea în grup. 


Program cu impact național

Start în educațievine în sprijinul a 180.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 34.000 de părinți, 7.000 de educatori și 3.000 de grădinițe din peste 3.500 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, „Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități, cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor. 

Lista comunităților din Arad participante la program
Școala Gimnazială Ilarion Felea
Școala Gimnazială ”Gheorghe Popovici” Apateu
Școala Gimnazială ”Romul Motorca”  Agrisu Mare
Școala Gimnazială Zărand
Şcoala Gimnazială Bârzava
Şcoala Gimnazială Păuliş
Şcoala Gimnazială „Corneliu Micloși” Covăsânţ
Școala Primară Șusani
Şcoala Gimnazială Groşeni
Şcoala Gimnazială Dieci
Şcoala Gimnazială Dezna
Şcoala Gimnazială „Gheorghe Groza” Moneasa
Şcoala Gimnazială Cărand
Şcoala Gimnazială Hăşmaş
Liceul Tehnologic Beliu
Școala Gimnazială Vladimirescu
Liceul Teoretic Cermei
Școala Gimnazială,,Mihai Veliciu „Șepreuș
Scoala Gimnazială ”Olosz Lajos” Adea
Scoala Gimnazială ”Simonyi Imre ” Satu Nou
Școala Gimnazială ”Tabajdi Karoly” Zerind
Școala Gimnazială Bârsa
Școala Gimnazială Țipar
Școala Gimnazială ”Vasile Pop” Bocsig
Scoala Gimnazială „Sabin Dragoi” Petris
Liceul Tehnologic Moga Voievod Hălmagiu
Scoala Gimnazială Șilindia
Școala Gimnazială ”Lazăr Tâmpa” Almaș
Liceul Tehnologic Vasile Juncu Miniș
Școala Gimnazială Iratoșu
Școala Gimnazială “Sabin Manuila” Sâmbăteni
Școala Gimnazială Fiscut
Școala Gimnazială Șimand
Școala Gimnazială Andrei Șaguna
Școala Gimnazială Târnova
Scoala Gimnazială ”Mora Ferenc” Zimandu Nou
Școala Gimnazială Ioan Slavici Șiria
Liceul Tehnologic Stefan Hell
Școala Gimnazială Olari
Școala Gimnazială Nicolae Horga Popovici Seleuș
Școala Gimnazială Emil Monția Șicula
Școala Gimnazială Vânători


Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 35 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți din 41 de județe.

Despre Fundaţia OMV Petrom

Lansată în anul 2022, Fundația OMV Petrom construiește programe și susține investiții pe termen lung în România pentru comunități dezavantajate, în trei domenii cheie: educație, mediu și sănătate. Mai multe detalii despre activitatea Fundaţiei OMV Petrom puteți găsi pe www.fundatiaomvpetrom.ro.


 

Categorie: Educație
Etichete: educația timpurie, Fundația OMV Petrom, Fundația World Vision România, județul Arad, Start în educație
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 8] Presa olandeză: „Comanda pentru furtul artefactelor dacice din ianuarie din Muzeul Drents provine din lumea interlopă română. Persoana care a comandat jaful ar vrea să folosească coiful și brățările de aur ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de închisoare”
Articolul următor
Ce facem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Din aceeași categorie