Investițiile stagnează și afectează orașul în continuare

usr arad
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Gradul de utilizare al fondurilor bugetate pentru investițiile municipiului Arad indică în continuare o capacitate redusă a administrației locale de a implementa proiectele asumate, la finele lunii aprilie fiind cheltuiți abia 3,3% din banii alocați.

USR Arad a demarat un proiect în cadrul căruia monitorizează lunar execuția investițiilor municipiului. După patru luni, din totalul de 286 de milioane de lei, alocați din bugetul consolidat al orașului pentru investiții, au fost cheltuiți puțin peste 9 milioane, cu 2 milioane peste valoarea înregistrată la finele lunii martie. Progresul este insuficient pentru a recupera decalajele care ne separă deja față de orașe precum Timișoara sau Oradea, precum și pentru a evita noi penalizări financiare.

Florin Stana, USR Arad: „Observăm că, deși organul de decizie al municipiului, Consiliul Local, hotărăște să aloce bani pentru diversele proiecte necesare orașului, autoritatea executivă – primarul – nu pune în aplicare aceste proiecte. Un exemplu concret, care ne afectează în aceste zile, este reabilitarea canalizării în Pasajul Voinicilor, proiect  aprobat de consiliu încă din decembrie 2016. Deși valoarea investiției este modestă (203 mii lei), iar durata de implementare a proiectului era de numai 5 luni, executivul nu a pus în practică decizia. În consecință, de fiecare dată când plouă, zona devine inaccesibilă, cauzând numeroase neplăceri celor care circulă pe acolo.

Acest mod de lucrul al echipei din primărie face ca Aradul să fie un oraș cu o calitate a vieții redusă, cel puțin în comparație cu vecinii, iar perspectivele de revenire sunt tot mai firave. Bugetul local riscă să piardă noi fonduri din bugetul național. În condițiile în care anul trecut a realizat un sfert din ce și-a planificat, Aradul a pierdut 10 milioane de euro. USR trage un semnal de alarmă acum, când mai este timp, pentru ca administrația locală să accelereze lucrările și să recupereze întârzierile. Vom continua monitorizarea evoluției proiectelor locale, pentru a informa cetățenii și a pune presiune pe factorii de decizie.”

Amintim că la finele anului 2016, execuția bugetară a municipiului Arad s-a finalizat cu 146 de milioane de lei necheltuiți, iar în 2017 au rămas nefolosiți 203 milioane de lei. Majoritatea acestor sume reprezintă lucrări de investiții întârziate sau neefectuate (de exemplu, numai 26% din lucrările planificate pentru 2017 au fost și realizate). Ca urmare a fondurilor necheltuite, Aradul a pierdut o sumă substanțială (46 de milioane de lei din sumele defalcate din TVA pentru echilibrare bugetară), bani pe care ar fi putut să îi primească în 2018 din bugetul național.

Categorie: Știri
Etichete: buget, Florin Stana, grad de investitii, investiții, politica arad, USR
Distribuie:
Articolul anterior
CET Arad a intrat, oficial, în INSOLVENȚĂ. Tot oficial, Falcă dă vina pe guvernele din 2012, 2013 și 2015
Articolul următor
Marian Costea este noul team-manager la UTA. Echipa testează trei jucători noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie