Maestrul Virgiliu Jireghie a plecat dintre noi | Fondatorul Foto Club Arad avea 82 de ani

jireghie
Distribuie:

„Aseară, maestrul fotograf, profesorul, omul de cultură și televiziune JIREGHIE VIRGILIU a pășit pe calea către Împărăția Bunului Dumnezeu. Cine dorește să-i aducă un ultim omagiu, un gând pios sau o rugăciune, la Casa funerară Kuki de pe strada Cocorilor, astăzi și mâine de la ora 18.00 este priveghiul iar slujba de înmormântarea va fi luni la ora 12.00. Bunul Dumnezeu să te odihnească în lumină și pace dragă tată.”

Este mesajul postat sâmbătă, 21 decembrie, pe profilul de facebook al artistului care, iată, s-a stins la 82 de ani, de către fiica sa, Virgilia Markert… veste care i-a întristat pe foarte mulți dintre arădenii care l-au cunoscut.


Transmitem, și noi, condoleanțe familiei îndurerate…
Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Doctor în arte vizuale, Virgiliu Jireghie s-a născut în 1942, la Chişinău. Este absolvent al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Geologie – Geografie, şi al I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Cinematografie şi Televiziune.
Din 1988 a fost corespondent TVR. Între anii 1990-1995 a fost director al Studioului TV Arad și lector universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, Catedra de Mass Media, instituţie în cadrul căruia a înfiinţat, în 2008, postul „Goldiş TV” – online.
A vernisat zeci de expoziţii personale în diferite localităţi din ţară şi străinătate şi a editat mai multe albume fotografice. În 2001, la Macea lansează conceptul „Fotocaricatura”.
Din 1973 membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România. Între anii 1973 – 2000 a fost președinte Foto Club Arad (fondat 1968) iar, mai târziu președinte de onoare a Asociației Foto Club Arad.
A câștigat mai multe premii importante la saloane naționale de artă fotografică.
În anul 2014 Primăria Arad i-a oferit Diploma de Excelență în domeniul artelor Vizuale.
Salonul Internațional „Ars fotografica”, care anul acesta a ajuns la ediția XXIV, a fost organizată în luna decembrie a fiecărui an începând cu anul 1981 şi este o tradiţie a clubului nostru. Numele salonului şi organizarea până în 2001 aparţin lui Virgiliu Jireghie. O altă serie de expoziţii, prin anii `80, a mai fost şi „Omul si motocicleta”.

(conform arhiva Asociației Foto Club Arad – via Boran Octavian Mircea)

În luna iulie a acestui an, colega Florica R. Cândea membru UZPR, Filiala „Ioan Slavici” Arad i-a făcut o vizită lui Virgiliu Jireghie, prilej cu care i-a consemnat cele mai imprtante repere biogfrafice și artistice.

Redăm articolul, așa cum a apărut pe site-ul Uniunii Ziariștilor Profesioniști

„Arad, mon amour” sau arta imaginii în cazul lui Virgiliu Jireghie (n. 1942, Chișinău) ține de îmbinarea tuturor artelor.

Se știe, imaginile vorbesc și în locul cuvintelor, iar artiștilor fotografi care le imortalizează, le datorăm admirație și o sfântă nemurire.

De numele lui Virgiliu Jireghie se leagă Foto Club Arad (înființat în 1968), al cărui președinte onorific este.

În cei peste șaizeci de ani de Artă fotografică, a compus, prin fotografii și albume, arhitectura Aradului în cel mai mic amănunt.

Dar, a înființat prima televiziune arădeană și a îndrumat, în calitate de doctor în arte vizuale, artiști fotografi amatori sau studenți, dornici de a deprinde artele imaginii.

În cazul artistului Virgiliu Jireghie arta fotografiei este scena de vernisare a imaginilor surprinse în alb-negru sau color, la care am putea adăuga un nou gen de exprimare creat (2001) și anume: fotocaricatura (unde include 15 ediții). Este răspunsul la ideile promovate de artist, acelea de a surprinde viața și aspectele ei, din toate oglinzile aparatului foto.

Peisaj, portret, reportaj, natură statică, sunt câteva din abordările personale ale artistului, care a creat peste 80 de expoziții personale (participând și la peste 2000 de expoziții colective în țară și peste hotare).

Expresiile, reflexiile și atitudinile din creația semnată de Virgiliu Jireghie merg mână-n mână cu satira caricaturală sau, cum se exprimă artistul: Țac-Pac! (portrete trăsnite) sau Centenar cu fainoșag, Hoinar prin amintiri, Invitație în paradis ș.a.

Artistul este un desăvârșit al imaginii, la realizarea căreia nu folosește alte artificii.

De ce „Arad, mon amour”?

Pentru că artistul se întrupează cu toate personajele-martori pe care le-a imortalizat: clădiri vechi în stilul lor specific arhitectonic, porți cu stil, biserici, străzi, curți interioare și exterioare, poteci etc.

„Arad, mon amour” este unul dintre albumele prin care autorul își aduce reverența față de orașul care l-a adoptat: „Nici nu știi ce frumos e Aradul. Prin arta mea vreau să arăt frumusețile acestui oraș” – este sloganul sau profesiunea de credință a artistului.

De fapt, în cazul maestrului Jireghie, multe sunt, să zicem așa, rădăcinile. La Păuliș a înființat primul cineclub, iar la Palatul Pionierilor din Arad a pus bazele clubului de film (Cineclub) „Temerarii”.

După cum singur mărturisește (la un post radio on line), Virgiliu Jireghie își recunoaște similitudine în artele vizuale alături de Mihai Takacs, în artele picturale.

Virgiliu Jireghie este un „Hoinar prin amintiri”, dacă am fi să parafrazăm unele dintre genericele expozițiilor sale. Dar, cum artistul nu este un însingurat (a conceput și albume de subiect istoric cu nume de rezonanță arădene), dar a explorat și alte genuri de comunicare prin lentila-ochi foto.

„Foto interviuri prin constelații diamantine arădene” este ultimul volum (2022) semnat de Virgiliu Jireghie împreună cu Virgilia Markert.


 

Categorie: Știri, In memoriam
Etichete: artist fotograf, Florica R. Cândea, in memoriam, Virgiliu Jireghie
Distribuie:
Articolul anterior
Premiera filmului „Ecaterina”, la Cinema City Arad
Articolul următor
Teofil Parasca – un jurământ solemn pentru o nouă misiune

2 comentarii. Leave new

  • avatar of bochiș alexandru
    Bochiș Alexandru
    22 decembrie 2024 3:21

    Virgil acest intelectual de elită din Arad care absolvise trei facultăți – geografie, instorie-geografie, regie și operatorie IATC – a fost (puțini o știu!) maior în rezervă de Intelligence. (Nu sursă, colaborator, etc. – ci ofițer). Eu i-am făcut notarea și propunerea de înaintare în grad. Virgil a ajuns la gradul de maior. Ofițerii în rezervă urmau periodic cursuri de actualizare a ordinelor. Eu eram lector la cursul pe profil antiterorism și aveam obligația să fac propuneri pentru înaintarea în grad – grad în rezervă.
    Un mare maestru al imaginii, al fotografiei și ca profesor în ale cinematografiei.
    Doamne Dumnezeule luminează-i drumul spre Ceruri. Adio prietene!
    Condoleațe familiei.

    Răspunde
  • Bunul Dumnezeu să îl odihnească în liniște și pace în Împărăția Cerului!Sincere condoleanțe.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie

whatsapp image 2025 01 14 at 13.48.55

Trei arădeni au fost săltați de DIICOT pentru trafic de droguri și doi arestați, după o supraveghere de trei luni care s-a finalizat cu 10 percheziții | La domiciliul acestora s-au găsit bani, sute de grame de canabis, hașiș, „cristale”, pastile de ecstasy… și-un timbru LSD

PERCHEZIȚII DOMICILIARE LA PERSOANE CERCETATE PENTRU TRAFIC DE DROGURI ȘI EFECTUARE DE OPERAȚIUNI CU PSIHOACTIVE La data de 13 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, împreună…