Mihai Fifor: Premierul Cîțu, obligat de lege să explice pe ce s-au dus împrumuturile uriașe!

datoria guvernamentala
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: Premierul Cîțu, obligat de lege să explice pe ce s-au dus împrumuturile uriașe!

 

Având în vedere că datoria guvernamentală a depășit 50% din Produsul Intern Brut, PSD cere prim- ministrului Florin Vasile Cîțu să respecte legea și să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate
pe ce a cheltuit banii împrumutați și care este programul pentru reducerea datoriei publice! PSD atrage atenția
că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracțiune de abuz în serviciu, care se pedepsește
conform legii penale.

„Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate ieri de Ministerul Finanțelor Publice au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiții, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligația de „justificare a creșterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanțelor încă din momentul în care aceasta a depășit 45% din PIB.

Până în prezent, românii nu au obținut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîțu în funcția de membru al Guvernului. Deși a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiții, Cîțu tocmai a suspendat toate investițiile prin PNDL, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigații și, în general, niciun proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriașă împrumutată de Cîțu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul înghețării alocațiilor, pensiilor și salariilor, în timp ce prețurile la alimente, medicamente și utilități au explodat.

Numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale lui Cîțu este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocațiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară.”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

datoria guvernamentala

Biroul de Presă al PSD Arad

 

Categorie: Politice
Etichete: datoria publică, Ministerul Finanțelor Publice, PIB, președintele PSD Arad deputatul Mihai Fifor
Distribuie:
Articolul anterior
Partidă de verificare cu Zalaegerszegi TE!
Articolul următor
Preasfințitul Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dobrești cu prilejul hramului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie