Mihai Fifor: „Proiectul Guvernului privind carantina încalcă drepturile omului“

mihai fifor
Distribuie:

 

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: „Proiectul Guvernului privind carantina încalcă drepturile omului“

 

Propunerea de lege privind carantina și izolarea făcută de Guvernul Orban este un monstru legislativ! Societatea civilă, prin vocea APADOR-CH, arată că Guvernul Orban instituie arbitrariul, favorizează abuzul de sorginte totalitară și instituie restricții anticonstituționale pentru oricine și orice, fără nicio limită definită de timp.

„Guvernul Orban a venit foarte târziu cu un proiect de lege privind carantina și izolarea, după 12 zile de la decizia CCR, dar chiar și în aceste condiții a legiferat execrabil. Multe și grave sunt greșelile și prostiile propuse de Guvernul Orban.

Guvernul nu stabilește durata măsurilor de carantină/izolare, ceea ce ar da posibilitatea statului să folosească abuziv, sine die, aceste reglementări. Guvernul își propune să dispună carantină și izolare colective. Aceste restrângeri de drepturi nu pot fi decât acte individuale și doar în baza unei hotărâri judecătorești, cum se precizează în decizia CCR.

Nu e clar cine din partea statului trebuie citat în instanță dacă cineva vrea să conteste decizia de carantină.

Proiectul ignoră decizii CCR, care spun că internarea nevoluntară, precum și internarea medicală provizorie sunt dispuse de către judecători și sunt supuse contestării într-un termen scurt.

Legea nu e predictibilă. Nu există absolut nici un criteriu cuantificabil care sa arate ce înseamnă un “risc iminent”, ceea ce face ca singurul decident sa fie statul.

Se introduce noțiunea de „suspect de infectare sau contaminare”, care se aplică inclusiv bunurilor contaminate, care pot fi distruse, fără despăgubire, printr-o procedură stabilită prin ordinul Ministrului Sănătății. Prin urmare Guvernul poate distruge după bunul plac bunurile „suspecte a fi fost contaminate”, adică inclusiv mijloace de transport (autoturisme de exemplu).

Prin noțiunea „potențial expuși”, Guvernul spune că oricine poate fi suspectat și poate fi pus în carantină, chiar dacă nu există o situație clinică care să justifice o astfel de măsură.

Indiferent de situația veniturilor persoanelor carantinate, acestea vor fi obligate să suporte cheltuielile pe care sunt obligați să le facă în carantină.

PSD va face corecturile și completările necesare astfel încât proiectul să fie eficient, dar și să aibă claritate și să prezerve drepturile și libertățile democratice constituționale“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

 

Biroul de Presă al PSD Arad

 

Categorie: Politice
Etichete: carantina, drepturile omului, Guvern PNL, Mihai Fifor, PSD Arad
Distribuie:
Articolul anterior
Adela Strună reprezintă CSM Arad la nivel de „Națională”
Articolul următor
Un arădean de 51 de ani a intrat în casa fostei concubine și a înjunghiat-o prin mai multe lovituri cu cuţitul în zone vitale. A fost propusă ARESTAREA sa pentru TENTATIVĂ la OMOR

2 comentarii. Leave new

 • avatar of ionel schlesinger
  Ionel Schlesinger
  9 iulie 2020 14:45

  Este înduioșătoare grija pentru drepturile celor infectați. Totuși, parcă ar trebui să vă îngrijoreze puțin și drepturile celor a căror sănătate e pusă în pericol prin lipsirea autorităților de pârghiile cele mai eficiente de a controla situația.

  Răspunde
 • avatar of lucaci ioan
  Lucaci ioan
  27 iulie 2020 21:45

  Hahalere psd-iste!!Penibililor!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie