Mihai Fifor: „PSD a cerut intervenția Avocatului Poporului pe OUG privind alegerile, o ordonanță profund antidemocratică“

mihai fifor
Distribuie:

 

[COMUNICAT DE PRESĂ]

Mihai Fifor: „PSD a cerut intervenția Avocatului Poporului pe OUG privind alegerile, o ordonanță profund antidemocratică“

PSD a cerut oficial Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban prin care PNL și Iohannis vor să impună anticipate și modifică profund antidemocratic legea electorală, în flagrantă contradicție față de principiile și recomandările europene în materie.

„Determinarea PSD de a readuce normalitatea democratică și de a impune respectarea legii este categorică. În acest sens, președintele interimar Marcel Ciolacu a trimis, în numele PSD, o scrisoare oficială către Avocatul Poporului, prin care solicităm de urgență atacarea acestei ordonanțe profund antidemocratice.
La Senat, această ordonanță este deja în dezbatere de urgență, iar PSD a anunțat că va vota pentru respingere, dat fiind conținutul ei profund nociv care încalcă standardele electorale. Prin această ordonanță, PNL dorește să modifice componența birourilor electorale, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, lucru considerat de Comisia de la Veneția ca un mare risc împotriva stabilității dreptului electoral.
De asemenea, PNL dorește să modifice modul de repartizare a mandatelor, ceea ce reprezintă o schimbare structurală a sistemului electoral propriu-zis, iar Comisia de la Veneția arată că astfel de modificări nu ar trebui făcute cu mai puțin de un an înainte de alegeri.
Nu în ultimul rând, se modifică dimensiunea unei circumscripții electorale, prin suplimentarea mandatelor alocate circumscripției „Străinătate”. Prin această decizie, partidul aflat la putere își creează un avantaj competițional plasând mai multe mandate într-o circumscripție electorală în care speră să obțină mai multe voturi. Este un alt risc major al democrației vizat în mod expres de Comisia de la Veneția.
De altfel și-n dialogul avut la Bruxelles de președintele interimar al PSD cu lideri/parteneri europeni s-a evidențiat abuzul de putere al PNL și deciziile luate contra Constituției României și recomandărilor Comisiei de la Veneția“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

Biroul de Presă al PSD Arad

 

Categorie: Politice, Știri
Etichete: avocatul poporului, Comisia de la Veneția, curtea constitutionala, ordonanță de urgență, senatorul PSD Arad Mihai Fifor
Distribuie:
Articolul anterior
ARpicultura: 22-23 februarie, la EXPO Arad
Articolul următor
Filiala Judeţeană Arad a Confederaţiei Patronatul Român a participat la conferința finală de dezbatere, privind rezultatele activităților de politici publice locale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie