Mirela POPA este dată „pe surse sigure” ca PRIMAR interimar la Lipova, în locul lui Mircea JICHICI – în curs de suspendare din funcție, după ce a pierdut procesul cu A.N.I.

mirela popa jichici
Distribuie:

 

Mirela POPA – consilier local PSD în cadrul Primăriei Lipova în mai multe mandate – este, conform surselor noastre, înlocuitoarea lui Mircea JICHICI în demnitatea de primar al orașului, după decizia definitivă pronunțată vineri, 7 iunie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) pentru CONFLICT DE INTERESE, pe care edilul îl „duce în spate” de trei ani.  

„Cu majoritate, respinge recursul formulat de Jichici Iosif Mircea împotriva Sentinţei nr.315 din 28 noiembrie 2016 a Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 6 iunie 2019”, se arată în soluţia pe scurt a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de ieri – sentință despre care primarul declară că „am aflat din presă… deși știu că scorul, ca să mă exprim în termeni sportivi, a fost de 2 – 1 în defavoarea mea… acel «1» fiind însuși președintele completului.”

„Nu comentez în niciun fel sentința pronunțată de Instanța Supremă – o respect, mă voi conforma acesteia și voi pleca din fruntea Primăriei Lipova… Plec, însă, cu fruntea sus și cu speranța că proiectele pe care le-am început vor fi duse la bun sfârșit: mă refer la construirea Spitalului Orășenesc, la terminarea asfaltării străzilor, a Bisericii și a stadionului – ca să mă refer doar la priorități. Situația mea juridică nu trebuie să afecteze bunul mers al lucrurilor în Lipova” – ne-a declarat Mircea Jichici.  

Noi am reușit să aflăm ce se va întâmpla, din punct de vedere politico-administrativ în Lipova… probabil cu puțin înaintea primarului

În condițiile Legii Administrației Publice Locale, după maxim 30 de zile de la înștiințarea Instituției Prefectului de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Prefectura e obligată să emită un ordin de încetare din funcție (așa cum s-a întâmplat în cazul mai multor primari – vezi cazurile Sebiș, Șicula, Covăsînț, Almaș, Curtici etc.). Desigur, Prefectura va proceda în consecință, dar asta nu înseamnă că Mircea Jichici își va pierde posibilitatea de a ocupa… de exemplu funcția de administrator public… ceea ce, conform informațiilor noastre, se va și întâmpla.
Cum cunoaște toată lumea faptul că actualul viceprimar, Vasile Dodon (care, conform Legii 215/2001, ar fi trebuit să-i succeadă în funcție) este în imposibilitate… vizuală (nu detaliem din rațiuni de decență) de a face față unei asemenea funcții, cea care va fi „aleasa partidului” pentru a-l înlocui pe Jichici în ceea ce a mai rămas din mandat (mai puțin de un an) este Mirela Popa – o persoană ale cărei calități în a conduce mase de oameni și a fi loială unor proiecte comune nu le prea contestă nimeni.

Pentru ce nu mai e Mircea Jichici primar la Lipova?

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate, în comunicatul de presă inițial, au precizat faptul că, din poziţia de primar, Iosif Jichici a întocmit şi semnat proiecte de hotărâre în care se făcea referire la o firmă de la care atât primarul, cât şi soţia acestuia, primeau foloase necuvenite. „În calitate de primar, a întocmit și semnat proiectele de hotărâre care au stat la baza adoptării Hotărârilor Consiliului Local al Orașului Lipova din data de 28 mai 2013 și 27 iunie 2013, privind însușirea, respectiv aprobarea PUZ-ului «Parc fotovoltaic cu putere instalată mai mică de 5,5 MW și lucrări anexe: Racord electric la S.E.N., împrejmuire și drum de acces», în favoarea beneficiarului SC R.T.I. Solar SRL, societate comercială cu care acesta avea o relație de angajament și de la care urma să obțină venituri. Pe perioada exercitării mandatului de primar, Jichici Iosif Mircea și soția sa (în calitate de proprietari), au încheiat cu SC R.T.I. Solar SRL (în calitate de superficiar), un contract privind constituirea unui drept de superficie (obiectul contractului fiind reprezentat de imobilul teren arabil aflat în proprietatea soţilor Jichici, dobândit prin moștenire)”, spuneau cei de la ANI în 2016. La concret vorbind, Jichici şi soţia lui au închiriat teren către o firmă, după care primarul a întocmit proiecte de hotărâre pentru eliberarea unor documente necesare firmei respective. Potrivit inspectorilor de la Integritate, Mircea Jichici ar fi încălcat articolul 76 din legea 161/2003, care spune: „primarii şi viceprimarii, […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său”.

Deși nu a produs efecte – nici juridice, nici materiale – tranzacția a fost încadrată de A.N.I. ca faptă din registrul „contenciosului administrativ” , iar procesul care a urmat i-a anulat mandatul de primar lui Mircea Jichici.
Mai merită clarificat un aspect – pentru că inspectorii ANI au creat o confuzie, introducând-o în „ecuație” pe soția acestuia, Dana Jichici, care „nu are nicio legătură cu terenul despre care se face vorbire, acesta fiind o moștenire a mea, de la talăl meu” – după cum a declarat Mircea Jichici.

 

 

Categorie: Știri
Etichete: Consiliului Local al Orașului Lipova, Mirela Popa
Distribuie:
Articolul anterior
Se redeschide circulația pe Frumușeni – Aluniș, la 10 luni după ce viitura a distrus podețul
Articolul următor
Progresul Pecica a reușit EVENTUL, învingând „Păulișana” cu 3 – 1

2 comentarii. Leave new

 • avatar of john-lip.
  John-Lip.
  9 iunie 2019 18:39

  Eu pe Mirela o cunosc mai puțin,dar pe Viorica și Vasile-Părinții ei î-i cunosc foarte bine și vă mărturisesc că rar am întâlnit-Oameni așa de Vrednici și Gospodari ca ei.Dacă Mirela seamănă cu părinții,atunci Susțin cu tărie-Soluția Surselor.

  Răspunde
 • avatar of florea virgil
  florea virgil
  5 august 2019 17:12

  Când, prin 2012 se publicau date cu privire la ProArhitectura de stareanațiunii.com nimeni de la ANI nu se sesiza cu măreața incompatibilitate a lui Ghiță ieuropeanul. Atunci ANI lua lumină direct de la nașul, acum pentru același tip de semnături ANI cu lumină tot de la nașu ( unul mai puțin dotat) l-a scos pe Jichici de la ptimărie. Să le fie după lumină.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie