[NOBEL 2023] MEDICINĂ: Katalin Kariko şi Drew Weissman pentru „descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”

nobel medicina2023 1
Distribuie:

Cercetătoarea de origină ungară Katalin Karikó și medicul american Drew Weismann au câștigat împreună Nobelul pentru Medicină și Fiziologie în 2023.

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org. Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

În argumentul citit de Thomas Perlmann, secretarul Comitetului Nobel, spune că, „prin descoperirile lor revoluţionare, care au schimbat în mod fundamental înţelegerea despre modul în care mARN interacţionează cu sistemul nostru imunitar, laureaţii au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii umane din epoca modernă”. 

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.


nobel medicina2023


Citește și: Premiul NOBEL pentru MEDICINĂ 2022 i-a fost acordat geneticianului suedez Svante Pääbo, care a secvențiat genomul hominizilor dispăruți acum 40.000 de ani pornind de la un fragment dintr-un os de deget

[NOBEL 2021 – FIZIOLOGIE sau MEDICINĂ] David Julius și Ardem Patapoutian au primit Premiul Nobel pentru „descoperirile lor de receptori pentru temperatură și atingere”


În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.


Sursa: nobelprize.org


 

Categorie: Externe
Etichete: Drew Weissman, Katalin Kariko, Nobel Medicină 2023, vaccinuri ARN mesager
Distribuie:
Articolul anterior
[ACTUALIZARE 2] Cei 7 inculpați reținuți în dosarul de contrabandă cu deșeuri au fost arestați preventiv pentru 30 de zile
Articolul următor
Deveselu – Microbuz cu optsprezece elevi implicat într-un accident grav

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie