O casă pe Calea Timișorii a ars pentru că proprietarul a lăsat nesupravegheat un aparat electric în priză

incendiu caleatimisorii
Distribuie:

În noaptea de 1/2.11.2022, în jurul orei 04:15, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă din municipiul Arad, Calea Timișorii.

Pentru misiune au fost dislocate forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad cu: două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială cu modul pentru descarcerare, autoscara S42 și un echipaj SMURD.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat cu flacără deschisă la nivelul a două încăperi, pe o suprafață de aproximativ 40 de mp, cu posibilitate de extindere la restul casei.

Pompierii au lichidat incendiul în limitele găsite, limitând propagarea flăcărilor și salvând astfel casa.

În urma flăcărilor au ars cele două încăperi (dormitorul și bucătăria), cu bunurile aflate în interior.

Echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unui bărbat în vârstă de aproximativ 35 de ani care a suferit un atac de panică. Acesta a fost transportat la spital pentru îngrijiri și investigații medicale suplimentare.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind un scurtcircuit. În speță, proprietarul a lăsat nesupravegheat un aparat electric în priză.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Vasile Goldiș” Arad reaminteşte cetățenilor măsurile care trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.

NU IMPROVIZAŢI!

 • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
 • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
 • Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
 • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
 • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
 • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
 • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
 • Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
 • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

ATENŢIE LA MIJLOACELE DE ÎNCĂLZIRE ELECTRICE!

 • Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist -sau cumpăraţi-vă altele noi;
 • Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
 • Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
 • Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.

Biroul de presă al ISU Arad

Categorie: Știri
Etichete: electrocasnice, incendiu, incendiu Calea Timișorii, ISU Arad, scurt circuit
Distribuie:
Articolul anterior
Comisarul-șef Adrian Șimon s-a pensionat la 48 de ani, după 25 de ani de activitate în vârful structurilor IPJ Arad
Articolul următor
Înotătorii masters ai CSM Arad – plini de medalii de la concursul internațional Memorialul „Ioan Schuster” desfășurat la Reșița

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Din aceeași categorie